Ακολουθούν οι Έλληνες φοιτητές το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής;

new5_5459282_blog.jpg

Υπάρχουν ενδείξεις στην σύγχρονη βιβλιογραφία ότι οι νέοι της Μεσογείου τείνουν να εγκαταλείπουν το διατροφικό μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, προτιμώντας το πιο πρόχειρο και γρήγορο φαγητό του δυτικού κόσμου.

Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη του Ολλανδού αθλητικού διαιτολόγου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Van Diepen (Επιστημονικό Περιοδικό Διατροφή, Μεταβολισμός και Καρδιαγγειακές Παθήσεις, Φεβρουάριος 2010) και της ομάδας του συσχετίστηκε η εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής από έλληνες φοιτητές σε σχέση με Ολλανδούς φοιτητές.

 

Πιο συγκεκριμένα με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου που ελέγχει το βαθμό εφαρμογής της Μεσογειακής Διατροφής χρησιμοποιήθηκε σε 100 φοιτητές διατροφής στο Amsterdam και σε 85 φοιτητές διατροφής στη Θεσσαλονίκη. Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών το σκόρ Μεσογειακής Διατροφής ήταν υψηλότερο για τους ολλανδούς φοιτητές σε σχέση με τους Έλληνες φοιτητές.

 

Οι Ολλανδοί φοιτητές κατανάλωναν περισσότερες πατάτες, λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά από τους Έλληνες φοιτητές ενώ οι Έλληνες φοιτητές κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι Ολλανδοί φοιτητές κατανάλωναν περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τους Έλληνες φοιτητές.

 

Το αποτέλεσμα της προαναφερόμενης έρευνας φαίνεται παράδοξο, ειδικά αν σκεφτούμε πως στην Ελλάδα γεννήθηκε η Μεσογειακή Διατροφή ενώ στην Ολλανδία, το μοντέλο διατροφής λόγω του ψυχρού κλίματος περιλαμβάνει μεγαλύτερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και αλκοόλ. Μια πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα της μελέτης είναι η επιλογή δείγματος ελλήνων φοιτητών που συνηθίζουν να τρώνε εκτός σπιτιού και δεν παρασκευάζουν τα γεύματα τους οι ίδιοι, σε αντίθεση με το δείγμα των Ολλανδών φοιτητών που καταναλώνουν σπιτικό φαγητό. Είναι γεγονός ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής προσεγγίζεται καλύτερα μέσα από την κατανάλωση σπιτικού φαγητού παρά έτοιμων γευμάτων σε ταχυφαγεία.

 

Χρειάζεται σαφώς μια δεύτερη μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, προκειμένου να εξασφαλίσουμε περισσότερο έγκυρα αποτελέσματα. Ωστόσο είναι ανησυχητικό να περνάμε τέτοιου είδους μηνύματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντί να είμαστε εκείνοι που πρώτοι ακολουθούμε την Μεσογειακή Διατροφή. Επιπροσθέτως, η άσχημη εικόνα γίνεται ακόμα ασχημότερη αν σκεφτούμε πως το δείγμα του πληθυσμού δεν ήταν άλλοι από τους εκκολαπτόμενους ειδικούς της διατροφής του μέλλοντος!

 

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

 

www.somaygies.gr