Πότε θα πρέπει να μας ανησυχήσει το βάρος του παιδιού μας

new4_Little girl in toque uid 1343688.jpg

• Η αλήθεια είναι ότι η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας έχει χτυπήσει «κόκκινο» θα λέγαμε. 1 στα 5 παιδιά ηλικίας  κάτω των 10 ετών θεωρείτε υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Γενικότερα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια σε τέτοιον βαθμό, ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν ότι περίπου το 20% των παιδιών της Ευρώπης είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

• Πως όμως ένας γονιός θα μπορεί να καταλάβει από νωρίς ότι το παιδί του έχει πρόβλημα βάρους ή τείνει να αποκτήσει; Αυτό είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει και που στο τέλος του άρθρου ελπίζουμε  να έχουμε απαντήσει.  Αντίθετα με το τι συμβαίνει στους ενήλικες, για τα παιδιά και τους εφήβους, δεν είναι εύκολο ακόμα και ειδικοί να ταξινόμησουν το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι την ενηλικίωση τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσονται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δεδόμενο ύψος. Όπως είναι γνωστό το υπερβάλον βάρος καθορίζετε απο το δείκτη μάζας σώματος, μια σχέση του βάρους και του ύψους. Όμως για τα παιδιά ο δείκτης μάζας σώματος μεταβάλλεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, αυξανόμενος απότομα στη βρεφική ηλικία , μειούμενος κατά την προσχολική ηλικία και αυξηνόμενος και πάλι κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

• Γενικά υπάρχει σύγχυση με την επιλογή κάποιου καθολικά αποδεκτού ορίου που θα καθορίζει ένα παιδί ως παχύσαρκο. Για να αξιολογήσουμε την ανάπτυξη ενός παιδιού έχουν καταρτιστεί πίνακες αναφοράς για την ανάπτυξη, οι οποίοι βασίζονται στη σχέση βάρους προς ηλικία και ύψους προς ηλικία. Όμως τα στοιχεία αυτά αποτελούν ενδείξεις μόνο του μεγέθους του παιδιού (ύψος και ανάπτυξη) και δεν παρέχουν καμιά ένδειξη του σχετικού πάχους του. Η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ ύψους και βάρους κατά την παιδική ηλικία μπορεί να παρέχει ένα απλό μέτρο για το πάχος του παιδιού. Πιο αναλυτικά θα μπορούσαμε να μετρήσουμε το λίπους του παιδιού με την μέτρηση των δερματοπτυχών .

• Το υπερβάλλον βάρος στα παιδιά έχει διάφορες συνέπειες στην υγεία τους. Έτσι με παιδιά με παραπάνω βάρος συχνά παρουσιάζουν υψηλές τιμές χοληστερίνης και λιπιδίων ή ζαχάρου στο αίμα ή ακόμη και υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης. Σε αυτές και μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις συστίνετε σταδιακή και αργή απώλεια βάρους.

Μυλωνά Μυρτώ – Μαρία, Φλουράκη Γεωργία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος