Θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας

new_801455_blog.jpg
Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μας, καθώς και επιμονή και υπομονή.

Χειρουργικές θεραπείες:

Σήμερα δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Η λιποαναρρόφηση ή λιποδιάλυση δεν γίνεται σε περιοχή που υπάρχει κυτταρίτιδας και, ενώ αφαιρούνται λιποκύτταρα από την περιοχή, αυτά δεν αποκλείεται στο μέλλον να εμφανιστούν αλλού.

Μη χειρουργικές μέθοδοι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας:

Οι μη χειρουργικές λύσεις είναι:

1) Η μέθοδος κενού αέρος, που επιτυγχάνει επιδερμική σύσφιξη με το συνδυασμό ενός υγιούς διαιτολογίου και την ήπια κίνηση σε ειδικές συνθήκες κενού αέρος. Οι συνθήκες αυτές εξασφαλίζονται με τη βοήθεια μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και ευνοούν την αιμάτωση των προβληματικών περιοχών.
Απαιτεί συνδυασμό διατροφής με ήπια άσκηση σε ειδικά μηχανήματα (μέθοδος Hypoxi) 3 φορές την εβδομάδα. Κατάλληλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να χάσουν λίπος και πόντους τοπικά και γενικά ιδανικό για δίαιτα και αδυνάτισμα. Συνδυάζεται με σύσφιξη σε κενό αέρος για ταυτόχρονη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Προτείνετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 4 εβδομάδων.

2) Η νέα τεχνολογία τύπου laser με τη μέθοδο Velashape,
που συνδυάζει τις ραδιοσυχνότητες με την οπτική ενέργεια παράλληλα με αναρρόφηση και ειδικά rollers. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, απομονώνονται οι περιοχές που εμφανίζουν κυτταρίτιδα και χαλάρωση, και σε αυτές μεταφέρεται η ενέργεια του παλμικού φωτός και των ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία αυξάνει το μεταβολισμό του λιποκυττάρου. Η όλη διαδικασία οδηγεί σε συρρίκνωση του λιποκυττάρου και κατ’ επέκταση σε μείωση της κυτταρίτιδας, ενώ δρα ευεργετικά στο κολλαγόνο και συσφίγγει το χαλαρό δέρμα. Προτείνονται 5 συνεδρίες και άνω.

3) Η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία: πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα διαδερμικής μεταφοράς λιποδιαλυτικών ουσιών χωρίς χρήση ενέσεων και χωρίς επιπλοκές. Η θεραπεία εφαρμόζεται στο ιατρείο με τη χρήση μείγματος κατάλληλων ουσιών, το οποίο φθάνει στις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος με τη βοήθεια μιας συσκευής μικρορευμάτων. Η επιλογή των ουσιών που χρησιμοποιούνται εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και αποφασίζεται από τον ιατρό. Προτείνονται 5 συνεδρίες και άνω.

4) Λεμφικό μασάζ:

Το λεμφικό μασάζ επιταχύνει τη λεμφικό ροή και βοηθάει το σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες και τα άχρηστα υλικά.
Καθαρίζει και αναζωογονεί τους ιστούς και τονώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ ηρεμεί τους μύες και αυξάνει την κίνηση του υγρού στον συνδετικό ιστό. Επιπλέον, μειώνει το οίδημα και την κατακράτηση υγρών.

5) Βαθύ μασάζ στον ιστό (τοπικό):

Το βαθύ μασάζ χαλαρώνει τον συνδετικό ιστό ώστε να κινείται με μεγαλύτερη ελευθερία και να  μην προσκολλάται στις δομές που βρίσκονται κάτω από αυτόν. Η ταυτόχρονη διέγερση των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή αυξάνοντας έτσι την τροφή των ιστών. Το μασάζ δεν απομακρύνει ούτε και μειώνει τα λιποκύτταρα. Μπορεί όμως να βελτιώσει την κατάσταση και τη εμφάνιση του δέρματος, να μειώσει τις ουλές (βαθουλώματα) και να αυξήσει την κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών στους ιστούς. Επιπλέον, διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία και χαρίζει ελαστικότητα.

Τα οφέλη του μασάζ:
·    Βελτιώνει την τροφοδότηση των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων με θρεπτικά συστατικά.
·    Αυξάνει τα επίπεδα του κυτταρικού μεταβολισμού.
·    Χαλαρώνει την κοιλιακή χώρα και τους μύες των εντέρων και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
·    Συντελεί στην ταχεία απομάκρυνση των άχρηστων μεταβολικών προϊόντων από τους περιφερικούς ιστούς.
·    Βελτιώνει τις αποτοξινωτικές λειτουργίες του λεμφικού συστήματος.
·    Βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία.
·    Διεγείρει και τονώνει τους μύες.
·    Ενδυναμώνει το συνδετικό ιστό.
·    Βοηθάει στη χαλάρωση.
·    Ανακουφίζει από την κόπωση και τους μυϊκούς σπασμούς.
·    Αυξάνει την αιμάτωση του δέρματος.
·    Βελτιώνει τον τόνο του δέρματος.
·    Βοηθάει την σύσφιξη του προσώπου.
·    Προάγει την αίσθηση ευεξίας.
·    Μειώνει το άγχος της καθημερινότητας.
·    Μειώνει την πνευματική υπερένταση.

6) Διατροφή:

Συμβουλές διατροφής για εσάς που αντιμετωπίζετε προβλήματα κυτταρίτιδας:
·    Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (4-5 ημερησίως).
·    Να χάσετε το περιττό σωματικό βάρος, αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη.
·    Να περιορίσετε την κατανάλωση των πηγών νατρίου (επιτραπέζιο αλάτι, έτοιμες σάλτσες, ketchup, μουστάρδα και διάφορα dressings, αλλαντικά, τυριά, λουκάνικα, τουρσί, παστό κρέας και ψάρι, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, κατεψυγμένος αρακάς, ψωμί).
·    Να αντικαταστήσετε το επιτραπέζιο αλάτι με μπαχαρικά, ξύδι, κρασί και χυμό λεμονιού.
·    Να καταναλώνετε τουλάχιστον δυο μερίδες γαλακτοκομικά με 1-2% λιπαρά ημερησίως.
·    Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικετών των τροφίμων, ώστε να αποφεύγετε όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
·    Να ρωτάτε για τον τρόπο προετοιμασίας των φαγητών (όταν τρώτε εκτός σπιτιού).
·    Να καταναλώνετε 2 – 4 μερίδες φρούτων και 4 – 5 μερίδες λαχανικών ημερησίως.
·    Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, όσπρια, ρίζες λαχανικών, προϊόντα κριθαριού, βρώμης, λιναριού, πράσινα λαχανικά).
·    Να επιλέγετε όσο το δυνατόν άπαχο κρέας και να σέβεστε τις οδηγίες του διατροφολόγου αναφορικά με τη χρήση ελαιολάδου.
·    Να αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα, τα crackers, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα με προσθήκη βουτύρου ή υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών κατά την παρασκευή τους. Γενικά, να αποφεύγετε τα λίπη σε στερεά μορφή (κορεσμένα).
·    Να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας και κακάο.
·    Να περιορίσετε ή να διακόψετε το κάπνισμα.
·    Να περιορίσετε τη λήψη οινοπνεύματος 1 – 3 μερίδες ποτού / εβδομάδα.
·    Να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, που συντελεί στην αποβολή των κατακρατήσεων. Είναι επιθυμητή η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια της άσκησης και όχι απαραίτητα η ένταση αυτής (π.χ. γρήγορο περπάτημα για περίπου 45 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα).

Να καταναλώνετε:

1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας
1-2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο
1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι
1 φορά την εβδομάδα όσπρια και
1 φορά την εβδομάδα λαδερό φαγητό

Ιατρική Ομάδα Κέντρου Symmetria