Πρώτο πιάτο με αποφάγια

new3_4798111_blog.jpg

Στον κάδο απορριμμάτων καταλήγουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων: Μισό κιλό τρόφιμα και αποφάγια πετά καθημερινά ο Έλληνας καταναλωτής. Κι αυτό διότι πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να καταλάβουν πότε λήγει ένα προϊόν και μέχρι πότε μπορεί να καταναλωθεί.

Γι αυτόν τον λόγο η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε τις τελευταίες μέρες «πόλεμο» στις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που προέρχονται από τρόφιμα και αποφάγια. Οι Βρετανοί κατέληξαν στην παραπάνω απόφαση, αφού περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές.
Όπως εξηγεί, η φράση ημερομηνία λήξης μπαίνει στα προϊόντα που αλλοιώνονται εύκολα, όπως είναι το γάλα ή οι φρέσκοι χυμοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάμε τα παραπάνω προϊόντα την ημέρα της λήξης τους. «Για παράδειγμα, το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο ακόμα και 10 ημέρες. Άλλωστε, ξινίζει και θα καταλάβουμε από τη μυρωδιά εάν έχει αλλοιωθεί». Αρκετές ημέρες μετά τη λήξη που αναγράφεται στην ετικέτα τους διατηρούνται, όπως λέει, και οι χυμοί. «Μπορούμε να τους καταναλώσουμε και έπειτα από 3- 5 μέρες μετά την ημερομηνία λήξης». Όπως τονίζει η διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλανιώτη, το πόσο καλά θα διατηρηθεί ένα τρόφιμο είναι και ζήτημα του καταναλωτή. «Για παράδειγμα, ένα γάλα που έχει ανοιχτεί και δεν είναι καλά κλεισμένο ή φυλάσσεται στην πόρτα του ψυγείου, η οποία ανοιγοκλείνει συνεχώς, είναι πιο ευάλωτο σε αλλοιώσεις και πιθανόν το προϊόν να είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση ακόμη και πριν από την ημερομηνία λήξης».
Σε αρκετά βέβαια τρόφιμα, όπως επισημαίνει η διατροφολόγος, εκτός από τη σήμανση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…», υπάρχει και η σήμανση «εφόσον ανοιχτεί, θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε χ μέρες». «Συνεπώς, το άνοιγμα της συσκευασίας αυτόματα αναιρεί την ημερομηνία λήξης», εξηγεί.
Η αρχή FΙFΟ
ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ θα πρέπει να ακολουθούν την αρχή FΙFΟ (first in, first out). Να βάζουν μπροστά στο ψυγείο ένα γάλα, για παράδειγμα, που πρόκειται να λήξει σε μία ημέρα και το είχαν αγοράσει την περασμένη εβδομάδα και πιο πίσω ένα άλλο γάλα που αγόρασαν πιο πρόσφατα και θα λήξει σε πέντε ημέρες.

Πηγή: nutrimed.gr

Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος