Μηνιγγίτιδα

new3_5288024_blog.jpg

Τι είναι μηνιγγίτιδα και σηψαιμία;
Η μηνιγγίτιδα είναι μία μεταδοτική λοίμωξη στις μεμβράνες (μήνιγγες) που καλύπτουν τον εγκέφαλο.Η σηψαιμία είναι σοβαρή μόλυνση του αίματος μικρόβια.Η μηνιγγίτιδα συμβαίνει συχνότερα σε βρέφη, νήπια και εφήβους.

Που οφείλεται;
Τα συνηθέστερα αίτια μηνιγγίτιδας στα παιδιά είναι ιοί το καλοκαίρι και μικρόβια το χειμώνα. Τα κυριότερα μικρόβια είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος.
Πως μεταδίδεται;
Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τις εκκρίσεις του στόματος ή με μολυσμένα αντικείμενα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;             
Μπορεί να μη συμβούν όλα τα τυπικά συμπτώματα!
Το βρέφος ή το παιδί έχει πυρετό και πολύ δυνατό πονοκέφαλο, έντονη αίσθηση κακοδιαθεσίας, πόνους στα πόδια και είναι ευερέθιστο. Μπορεί να εμφανίζει ακαμψία στον αυχένα και να αποφεύγει το δυνατό φως. Μπορεί να είναι ανόρεκτο, να αισθάνεται ναυτία και να κάνει έμετο. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει σπασμούς. Στα μικρά βρέφη, η κεντρική πηγή στο κεφάλι μπορεί να είναι διογκωμένη και τεταμένη. 
Αν υπάρχει λοίμωξη του αίματος (σηψαιμία), το παιδί μπορεί να εμφανίσει εξάνθημα που δεν υποχωρεί στην πίεση. Το δέρμα μπορεί να είναι ωχρό και κρύο και η γενική κατάσταση του παιδιού κακή.
Η χειροτέρευση του παιδιού συνήθως είναι πολύ γρήγορη, μέσα σε ώρες.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
 
Όταν η μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε βακτήρια δεν αντιμετωπιστεί με θεραπεία, μπορεί να καταλήξει σε βλάβη στον εγκέφαλο ή σε θάνατο. Ωστόσο, όταν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και καταλλήλως, το παιδί συνήθως θεραπεύεται πλήρως.    
Τι πρέπει να γίνει;  

 Αν το παιδί σας έχει τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο ή μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο στα επείγοντα περιστατικά. Αν ο παιδίατρος υποψιαστεί μηνιγγίτιδα, το παιδί θα εισαχθεί πιθανότατα στο νοσοκομείο, όπου η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί με οσφυϊκή παρακέντηση και εξετάσεις αίματος. Για τις βακτηριακές λοιμώξεις θα χορηγηθούν αντιβιοτικά. Χρειάζεται εντατική νοσηλεία. Αν η νόσος οφείλεται σε ιό, η νόσος συνήθως υποχωρεί από μόνη της. 
Πως γίνεται η πρόληψη της μηνιγγίτιδας;
Τα εμβόλια ρουτίνας στα βρέφη κατά του πνευμονιόκοκκου, του μηνιγγιτιδιόκοκκου και του αιμόφιλου είναι σημαντικά για την πρόληψη της νόσου. Ωστόσο ακόμα και με αυτά ο κίνδυνος δε μηδενίζεται.
Παιδιά και μεγάλοι που ήρθαν σε επαφή με ασθενή, στο σπίτι ή το σχολείο, πρέπει να πάρουν προληπτικά αντιβίωση για 2 μέρες. 
Αν υποψιάζεστε μηνιγγίτιδα ή έχετε σοβαρές ανησυχίες ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως, είναι επείγον!

Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

www.pediatros-thes.gr