Κολικοί Βρεφών

new3_5813583_blog.jpg

Το επίμονο κλάμα του κολικού προβληματίζει τους γονείς. Όταν ένα μωρό κλαίει, οι γονείς του συχνά αισθάνονται αβεβαιότητα, απογοήτευση, ενοχή, θλίψη, εξάντληση, δυσαρέσκεια και θυμό.

Τι είναι κολικός στα βρέφη;
Ο κολικός παρουσιάζεται με το υπερβολικό κλάμα και δυσφορία του μωρού, που κρατά περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα. Είναι ένα συχνό πρόβλημα σε υγιή κατά τα άλλα μωρά. Εκδηλώνεται συνήθως μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής.
Πότε λεμέ ότι το βρέφος έχει κολικό;
Το μωρό σας μπορεί να έχει κολικό εάν κατά τα άλλα είναι υγιές και
• Κλαίει επί περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα συνολικά, για περισσότερες από 3 ημέρες μέσα σε μία εβδομάδα.
• Χειροτερεύει συνήθως  αργά το απόγευμα και το βράδυ.
• Τεντώνει ή μαζεύει τα πόδια του και παράγει αέρια.
Που οφείλεται ο κολικός;
Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια των κωλικών. Ωστόσο, τα μωρά με κολικό φαίνεται ότι παθαίνουν επώδυνες συσπάσεις του εντέρου.
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι κολικοί σχετίζονται με τη δίαιτα. Ως πιθανό αίτιο αναφέρεται η ευαισθησία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας ή η δυσανεξία στη λακτόζη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε οι γονείς για το κλάμα του μωρού.
Μπορεί ο κολικός να είναι σοβαρός;
Σε κάποιες περιπτώσεις, το κλάμα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου ιατρικού προβλήματος, όπως π.χ. κήλης, αναγωγών, λοίμωξης, δυσκοιλιότητας. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει κολικό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια.
Πόσο καιρό διαρκεί ο κολικός;
Ο κολικός εκδηλώνεται συνήθως κατά τον πρώτο μήνα και συχνά υποχωρεί αυθόρμητα όταν το μωρό γίνει 3 ή 4 μηνών.
Πως αντιμετωπίζεται ο κολικός;
Δεν υπάρχει μία μόνη θεραπεία που να είναι αποτελεσματική σε όλα τα μωρά.
Εάν η πιθανή αιτία είναι η δυσανεξία στη λακτόζη ή η αλλεργία σε κάποια τροφή, τότε μια αλλαγή στη δίαιτα πιθανόν να ωφελήσει.
Οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να δοκιμάσουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις τροφές που προκαλούν αέρια, όπως λάχανο, σκόρδο και κρεμμύδι. 
Εάν ο κολικός είναι απλά ένα στάδιο της ανάπτυξης του μωρού, η μόνη «θεραπεία» είναι ο χρόνος. Ο γιατρός θα σας καθησυχάσει σταθερά ότι το πρόβλημα είναι παροδικό και χωρίς επιπτώσεις.
Κανένα φάρμακο (σιμεθικόνη)  δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για όλα τα μωρά με κολικούς. Στην ανάγκη πάντως μπορεί να δοκιμαστεί.
Τι μπορώ να κάνω για να ανταπεξέλθω κατά τη διάρκεια μιας κρίσης;
• Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να πεινάει, να διψάει, να θέλει αλλαγή πάνας, να κρυώνει, να ζεσταίνεται, να έχει αέρια ή να πονάει γιατί για παράδειγμα έχει πιαστεί το χέρι του κάπου.
• Να έχετε το μωρό σε επαφή με το σώμα σας, πχ σε ένα μάρσιππο ή στην κοιλιά σας.
• Η σωματική επαφή ηρεμεί το μωρό. Χαιδέψτε το στην κοιλιά, στην πλάτη ή στο κεφάλι.
• Η ρυθμική κίνηση συχνά ανακουφίζει. Κουνήστε το απαλά σε κουνιστό καρεκλάκι, στο καρότσι ή στην αγκαλιά σας.  Χτυπήστε απαλά την πλάτη του με ρυθμό.
• Δώστε το μωρό σας μια θηλή (πιπίλα),  η οποία μπορεί να το ηρεμήσει.
• Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα, επάνω στα πόδια σας, και τρίψτε την πλάτη του. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να του κάνει καλό.
• Τυλίξτε το με μια κουβέρτα, κάτι σαν το παλιό φάσκιωμα,  για να το κάνετε να νιώσει άνεση και ασφάλεια.
• Βάλτε μια ρυθμική ήρεμη μελωδία ή νανουρίστε το. Τα μωρά αγαπούν τη μουσική!
• Κάντε μαζί του μια βόλτα με το καρότσι ή το αμάξι. Το μωρό συχνά κοιμάται στο δρόμο!
• Βρείτε κάποιον άλλον για να φροντίσει το μωρό σας για λίγο, ώστε να συνέλθετε από την ένταση που προκαλεί η φροντίδα ενός αναστατωμένου μωρού. Αποφύγετε να δείξετε εκνευρισμό που θα περάσει σίγουρα στο παιδί.
• Αν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά στην υγεία του, πάρτε μας αμέσως τηλέφωνο. Αν αισθάνεστε αμφιβολία πηγαίνετέ το στο νοσοκομείο.
• Μη χάνετε τη ψυχραιμία σας, μην απογοητεύεστε. Το κλάσμα μπορεί να υποδηλώνει κούραση και υπερβολικά ερεθίσματα (ήχους, φως, μετακινήσεις). Επιχειρήσετε να τα μειώσετε.  Κρατήστε το αγκαλιά όσο χρειάζεται-μη φοβάστε, δεν κακομαθαίνει σε αυτήν την ηλικία!

Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

www.pediatros-thes.gr