new3_4372762_blog.jpg

Υλικά

10 αβγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια καρύδια χονδροκοπανισμένα
2 φλιτζάνι γαλέτα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ κίτρο (ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας)

Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φλούδες από λεμόνι

Εκτέλεση

Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μια αφράτη μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα μέσα στους κρόκους χτυπώντας συνέχεια. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη γαλέτα, τα καρύδια, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και το λικέρ  και ρίχνετε αυτό το μίγμα σιγά-σιγά μέσα στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς. Λαδώνετε ένα ταψί και ρίχνετε από πάνω το μίγμα. Ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη: πρέπει να βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα από τη ζύμη. Εντωμεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι ως εξής: σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και τις φλούδες λεμονιού και το αφήνετε να βράσει μέχρι να αρχίσει να “δένει” και βγάζετε από τη φωτιά.
Όταν ψηθεί η καρυδόπιτά σας την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε περίπου 30 λεπτά να κρυώσει (όχι εντελώς). Τη χαράζετε σε κομμάτια (σχήματος ρόμβου) και από πάνω ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι. Την αφήνετε τουλάχιστον μία ώρα να «ρουφήξει» καλά πριν τη σερβίρετε.
Συνοδεύετε καταπληκτικά με παγωτό βανίλια.

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr