Ιογενής βρογχόσπασμος

new3_4623949_blog.jpg
Τι είναι ιογενής συριγμός στα παιδιά;

Ο αέρας που αναπνέουμε μπαίνει στους πνεύμονες μέσα από σωλήνες που λέγονται βρόγχοι. Οι σωλήνες αυτοί έχουν μικρή διάμετρο στα βρέφη και τα νήπια και μπορούν να φράξουν εύκολα. Κάποιες ιώσεις που περνούν τα παιδιά έχουν ως αποτέλεσμα να στενεύουν αυτούς τους σωλήνες των πνευμόνων. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται ένας ήχος σα σφύριγμα (συριγμός) που τον ακούμε με το αυτί ή με το στηθοσκόπιο.

Σε τι οφείλεται ο ιογενής βρογχόσπασμος;
 
Υπάρχουν πολλοί ιοί που μπορούν να επηρεάσουν την ανάσα ενός νηπίου με τον παραπάνω τρόπο. Πιο σπάνια η εικόνα αυτή δημιουργείται όταν το παιδί εκτεθεί στο κρύο, στην υγρασία, από ένα μικρόβιο ή από αλλεργική αντίδραση σε φαγητό.
 
Πως εκδηλώνεται ο ιογενής βρογχόσπασμος;
 
Το παιδί έχει συχνά συμπτώματα ίωσης: ελαφρύ πυρετό, συνάχι, βήχα. Ο βήχας είναι επίμονος, ξηρός και το ενοχλεί την νύχτα πριν κοιμηθεί ή στον ύπνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το παιδί θα αναπνέει γρήγορα ή με δυσκολία, θα κουράζεται στην προσπάθεια ή θα κάνει εμετό.
 
Τι διαφορά έχει από το άσθμα;

Ιογενής βρογχόσπασμος δεν σημαίνει απαραίτητα άσθμα. Είναι ένα απλό επεισόδιο, ενώ το άσθμα μια χρόνια νόσος. Πολλά νήπια, λόγω των μικρών βρόγχων, έχουν μια τάση να επηρεάζονται όταν περνούν ιώσεις με συριγμό. Τα περισσότερα, όταν μεγαλώσουν οι βρόγχοι τους, στη σχολική ηλικία, δεν εμφανίζουν άλλα επεισόδια. Κάποια παιδιά – ιδιαίτερα όσα έχουν ιστορικό με αλλεργίες, όσα έχουν ιστορικό αλλεργίας στην οικογένειά τους, όσα δε θήλασαν, όσα πέρασαν βρογχόσπασμο σε πολύ μικρή ηλικία και όσα είχαν βαριά και συχνά επεισόδια – στην πορεία αναπτύσσουν άσθμα.
 
Τι διαφορά έχει από τη βρογχιολίτιδα;
 
Η βρογχιολίτιδα είναι νόσος των βρεφών έως δύο ετών. Προκαλείται κι αυτή από ιούς, δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή, αλλά έχει διαφορετική εικόνα και ακροαστικά.

Πως θεραπεύεται ο ιογενής βρογχόσπασμος;

Αντιβίωση δεν πρέπει να δοθεί – δεν δρα στους ιούς και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Τα βασικά φάρμακα είναι δύο ειδών:

  • Βρογχοδιασταλτικά (Aerolin, Atrovent, Berovent): Δίνονται πάντα σε εισπνοές με αεροθάλαμο και μάσκα. Ανακουφίζουν το πρόβλημα για λίγες ώρες ανοίγοντας τους βρόγχους. Η δόση σε γενικές γραμμές είναι: Αerolin 3 εισπνοές 3-4 φορές τη μέρα. Τη δόση χρειάζεται να την προσαρμόζετε ανάλογα με την εικόνα του παιδιού. Αν το παιδί έχει δύσκολη ανάσα μπορεί να πάρει μέχρι και 6 εισπνοές τη φορά, κάθε τέσσερις ώρες. Είναι σημαντικό η θεραπεία να συνεχίζεται και τη νύχτα, που συνήθως τα πράγματα είναι χειρότερα. Αν με τις μέγιστες παραπάνω δόσεις το παιδί συνεχίζει να σας ανησυχεί, καλέστε τον παιδίατρο. Όταν το παιδί μας είναι καλύτερα, αραιώνουμε ανάλογα τις εισπνοές, έως ότου τις σταματήσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές μέρες ή εβδομάδες.
  • Αντιφλεγμονώδη (κορτιζονούχα σε εισπνοές, κορτιζονούχα από το στόμα, Singulair): Aυτά δρουν πιο αργά σταματώντας τη φλεγμονή και ξεμπλοκάρωντας τους βρόγχους. Ο γιατρός θα αποφασίσει πιο και αν ενδείκνυται κάθε φορά και για πόσο καιρό. 

Πως θα προλάβουμε νέα επεισόδια ιογενούς βρογχόσπασμου;

Καλή διατροφή, καλή υγειινή και πλύσιμο των χεριών του μικρού θα βοηθήσουν. Μερικές φορές δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να προλάβουμε αυτά τα επεισόδια, μια και οι ιώσεις είναι τόσο συχνές στα παιδιά.Tα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όταν δίνονται σε χρόνια βάση, προλαμβάνουν καινούργια επεισόδια (έχουν ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν λιγότερα επεισόδια και λιγότερο σοβαρά). Είναι σημαντικό να έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια του παιδιού.

Πότε να ανησυχήσω; 
 
Επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας αν το παιδί:
 
• Έχει υψηλό πυρετό που δεν πέφτει εύκολα
• Δεν τρώει καλά (>50% της συνήθους ποσότητας ή κάνει εμετούς)
• Φαίνεται ληθαργικό ή υπερβολικά ανήσυχο
• Έχει πολύ γρήγορη ή δύσκολη ανάσα
• Δίνετε τις μέγιστες δόσεις του Aerolin χωρίς αποτέλεσμα
• Έχει κάποια νέα συμπτώματα που δεν υπήρχαν όταν σας είδαμε

Στέλιος Παπαβέντσης

Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

www.pediatros-thes.gr