Νέα γρίπη και βρέφη

new3_2904235_blog.jpg

Τι είναι ο ιός της Νέας Γρίπης; 
Ο ιός της Νέας Γρίπης Η1Ν1 (μερικές φορές αναφέρεται και ως Γρίπη των χοίρων) εντοπίστηκε σε ανθρώπους για πρώτη φορά την άνοιξη του 2009 στο Μεξικό και αργότερα στις ΗΠΑ. Ο ιός μεταδίδεται από ανθρώπους σε ανθρώπους, πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται η γνωστή εποχιακή γρίπη, δηλαδή από μολυσμένα σταγονίδια από άρρωστο που φταρνίζετε η βήχει και από αντικείμενα μολυσμένα με σταγονίδια πάσχοντος.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω το μωρό μου; 
 
Εφαρμόστε καθημερινές συνήθειες υγιεινής:
• Πλένετε τα χεριά σας με ζεστό νερό και σαπούνι η με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα πριν ταΐσετε το μωρό σας. Πλένετε τακτικά τα χεριά του παιδιού σας και τα παιχνίδια του.
• Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν φταρνίζεστε η βήχετε. Μάθετε στο μεγαλύτερο παιδί να κάνει το ίδιο.
• Αν αισθάνεστε άρρωστοι η έχετε συμπτώματα κρυολογήματος δείτε έγκαιρα το γιατρό σας. Μείνετε στο σπίτι, αποφύγετε επαφές και φορέστε μάσκα προσώπου όταν είστε κοντά στο μωρό. Αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια και τη μύτη σας πιάνοντας στη συνεχεία αντικείμενα. Μην φέρνετε σε επαφή με το μωρό σας άτομα αρρωστά η με συμπτώματα.
 
Επίσης:
• Διασφαλίστε για το παιδί ένα περιβάλλον χωρίς καπνό.
• Σιγουρευτείτε ότι το μικρό σας έχει κάνει έγκαιρα, συμφωνά με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Η Νέα Γρίπη μπορεί να επιπλοκή σοβαρά από μια λοίμωξη με Πνευμονόκοκκο, Αιμόφιλο, Μηνιγγιτιδιόκοκο, Ιλαρά, εφόσον το παιδί σας παραμένει ανεμβολίαστο.
 Αν είμαι άρρωστη από τη Νέα Γρίπη μπορώ να θηλάσω το μωρό μου; 
 
Τα βρέφη φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη Νέα Γρίπη Η1Ν1. Μια προσεκτική προσέγγιση για να προστατεύσετε το μωρό από την έκθεση στον ιό είναι:
• Ζητήστε βοήθεια από κάποιον που δε νοσεί ώστε να φροντίσει το μωρό, αν αυτό είναι εφικτό.
• Φορέστε μάσκα στο πρόσωπου όταν ταΐζετε η φροντίζετε το μικρό σας και πλένετε καλά τα χεριά σας
• Συνεχίστε να θηλάζετε, εκτός εάν μπορεί κάποιος άλλος να ταΐσει το μωρό σας με το δικό σας γάλα, βγαλμένο με το θήλαστρο. Τα μωρά ωφελούνται τα μέγιστα από το μητρικό γάλα. Περιέχει αντισώματα που μπορεί να παρέχουν προστασία, δηλαδή το μωρό να μην αρρωστήσει καθόλου η να περάσει τη γρίπη ελαφρά. Είναι ασφαλές να πάρετε αντιίκα φάρμακα ενόσω θηλάζετε.
  Προστατεύει ο θηλασμός τα μωρά από τη Νέα Γρίπη; 
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο θηλασμός προστατεύει την υγεία των παιδιών. Το μωρό που λαμβάνει μητρικό γάλα χτίζου καλύτερο αμυντικό σύστημα, δε γίνεται παχύσαρκο και ωριμάζει ταχύτερα το γαστρεντερικό και αναπνευστικό του σύστημα. Μωρά που δε θηλάζουν αρρωσταίνουν από λοιμώξεις όπως η γρίπη πιο συχνά και βαρύτερα από ότι μωρά που θηλάζουν.
 
Εφόσον πρόκειται για καινούργιο ιό, δε γνωρίζουμε ακόμα για την ειδική προστασία εναντία σε αυτόν μέσω του θηλασμού. Είναι όμως γνωστό ότι οι μητέρες δίνουν στο μωρά τους προστατευτικά αντισώματα μέσα από το γάλα τους. Αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.
 
Αν νοσήσετε η ιδία από τη Νέα Γρίπη, κάποιος άλλος που δε νοσεί μπορεί να δώσει το γάλα που βγάλατε με το θήλαστρο στο παιδί.
 
 
 Να σταματήσω το θηλασμό αν βρεθώ σε επαφή με άτομο που πάσχει από τη Νέα Γρίπη; 
 
Όχι. Επειδή οι μητέρες φτιάχνουν αντισώματα ανάλογα με τα μικρόβια που έρχονται σε επαφή κάθε μέρα, το γάλα τους είναι προσαρμοσμένο να καταπολεμά τα νοσήματα στα οποία εκτίθεται ταυτόχρονα και το μωρό τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα βρέφη στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα αναπτύσσεται. Είναι ασφαλές να λάβετε αντιίκα φάρμακα ή εμβόλιο για να προλάβετε τη γρίπη ενόσω θηλάζετε. Αν ωστόσο αναπτύξετε συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, κακουχία και πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, θα πρέπει να ζητήσετε από κάποιον που δεν είναι άρρωστος να φροντίσει το μωρό.
 
 Μπορώ να πάρω φάρμακα για να προλάβω ή να θεραπεύω τη Νέα Γρίπη ενόσω θηλάζω; 
 
Ναι. Μητέρες που θηλάζουν και παίρνουν φάρμακα για να προλάβουν τη γρίπη γιατί έχουν εκτεθεί στον ιό θα πρέπει να συνεχίζουν να ταΐζουν το μωρό στο στήθος, όσο δεν εκδηλώνουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα η πονόλαιμο. Αν παίρνουν φάρμακα για να θεραπευόσουν τη γρίπη γιατί αρρώστησαν από αυτήν, θα πρέπει να βγάζουν το γάλα τους με θήλαστρο και αυτό να δίνεται στο παιδί με μπουκάλι από κάποιον που δε νοσεί.
 
 Αν το μωρό μου νοσήσει από τη Νέα Γρίπη, μπορώ να συνεχίσω να το θηλάζω; 
 
Μπορείτε και πρέπει να το κάνετε. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το άρρωστο μωρό σας είναι η συνέχιση του θηλασμού.
 
• Δώστε στο μωρό σας πολλές ευκαιρίες για θηλασμό καθ όλη τη διάρκεια της ασθενείας του. Τα μωρά που είναι άρρωστα χρειάζονται περισσότερα υγρά, αντισώματα, παρηγοριά και αγάπη κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους, σε σχέση με όταν είναι καλά. Ο θηλασμός και το μητρικό γάλα τα παρέχουν όλα αυτά.
• Αν το μωρό είναι υπερβολικά άρρωστο και επιτρέπεται η εντερική σίτιση, μπορεί να λάβει το μητρικό γάλα με κυπελάκι, σύριγγα η ρινογαστρικό καθετήρα.
  
Τα παραπάνω είναι συμφωνά με τις οδηγίες του Κέντρου Έλεγχου Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αναθεωρημένες τον Ιούλιο του 2009.

 

Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

www.pediatros-thes.gr