Απενοχοποιώντας το κρέας

new3_5122763_blog.jpg

Ο Φορέας Τυποποίησης Τροφίμων (Food Standars Agency-FSA) της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος και τη εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δε θα πρέπει να αποθαρρύνει την κατανάλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι το κρέας, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή βιταμινών και μετάλλων. 

O FSA έβγαλε αυτή την ανακοίνωση ως απάντηση σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ τα οποία ανέφεραν ότι τα σάντουιτς με χοιρινό ζαμπόν δε θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο κολατσιό του παιδιού, λόγω πιθανών αρνητικών συνεπειών στον παιδικό οργανισμό.
«Ενώ υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που συνδέουν το  καρκίνο του παχέος εντέρου με την κατανάλωση κόκκινου ή/ και επεξεργασμένου κρέατος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η περιστασιακή κατανάλωση μικρογευμάτων όπως είναι το σάντουιτς με ζαμπόν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, έγραψε ο FSA στην ιστοσελίδα του.
Η βιομηχανία κρεάτων έχει δεχθεί ισχυρά πυρά από αναφορές που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Σύμφωνα μάλιστα με μία πρόσφατη μελέτη από το World Cancer Research Fund, πάνω από το 10% των συμμετεχόντων είχαν καταβάλλει προσπάθειες να μειώσουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.
Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του World Cancer Research Fund, η οποία υποστήριζε ότι η κατανάλωση 150g επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο κατά 63%.
Σε πρόσφατή του δήλωση, ο FSA δήλωσε ότι οι γονείς δε θα πρέπει να ανησυχούν για την περιστασιακή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος από τα παιδιά τους, αλλά επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και κορεσμένου κρέατος, γι’ αυτό και δε θα πρέπει να καταναλώνονται τόσο συχνά.
Επιπλέον, ο FSA υπογράμμισε το γεγονός ότι το κρέας περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τόνισε τη σημασία μίας ισορροπημένης διατροφής. «Το κόκκινο κρέας αποτελεί μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνης αλλά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένο λίπος, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο». 

Πηγή: nutrimed.gr

Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος