Αλλεργική ρινίτιδα

new3_3593692_blog.jpg

Τι είναι αλλεργική ρινίτιδα;
Είναι αντίδραση που συμβαίνει στη μύτη όταν ερεθιστικές ουσίες από τον αέρα (αλλεργιογόνα) προκαλούν παραγωγή ισταμίνης. Η ισταμίνη προκαλεί φλεγμονή και παραγωγή υγρού.

.

Ποια παιδιά πάσχουν;
Πάσχουν περίπου 20% των παιδιών. Συχνά έχουν άλλες αλλεργίες όπως άσθμα και έκζεμα ή έχουν οικογενειακό ιστορικό με αλλεργίες.
Ποιοι τύποι ρινίτιδας υπάρχουν;       
Η εποχιακή, σε σχέση με τη γύρη, εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά
Όλου του χρόνου, συχνά πλήττει μικρά παιδιά
Ποια αλλεργιογόνα συνήθως ευθύνονται;
Συνήθη αίτια είναι γύρεις, άκαρι της σκόνης, μούχλα, χνούδι ζώου.
Τι συμπτώματα προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα;
Τα συμπτώματα ποικίλουν. Το παιδί μπορεί να έχει συμφόρηση, καταρροή, φτάρνισμα, φαγούρα στη μύτη, αίμα από τη μύτη. Τα παιδιά με ρινίτιδα όλο το χρόνο έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Συχνά ροχαλίζουν, αναπνέουν από το στόμα, νιώθουν κουρασμένα και παθαίνουν ωτίτιδες.  
Πως γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας;
Από το ιστορικό και την εξέταση του παιδιάτρου. Τεστ συνήθως δε χρειάζονται.
Πως θεραπεύεται η αλλεργική ρινίτιδα;
Το ποιο σημαντικό είναι το παιδί να αποφεύγει τα αλλεργιογόνα που το πειράζουν.
Αν το πρόβλημα είναι στο σπίτι (σκόνη, μούχλα) χρειάζονται δραστικά μέτρα με καθάρισμα και υγειινή ιδιαίτερα στο δωμάτιό του.
Τα αντιισταμινικά καταπολεμούν τα συμπτώματα. Μερικά μπορεί να προκαλούν υπνηλία, πάντα συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
Αντιαλλεργικά σπρέυ και σπρέυ κορτιζόνης για τη μύτη δίνονται με προσοχή στα παιδιά και πάντα με την καθοδήγηση του παιδιάτρου.
Επίσης προσοχή θέλουν οι αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Αν η αλλεργία είναι σοβαρή και δεν απαντά σε φάρμακα, ο παιδίατρος μπορεί να παραπέμψει το παιδί σε αλλεργιολόγο. Αυτός μπορεί να συστήσει ανοσοθεραπεία. Είναι μια ειδική θεραπεία με τακτικές ενέσεις για 3-5 χρόνια που προσπαθεί να μειώσει την αντίδραση του οργανισμού στη συγκεκριμένη ουσία. 
Πως προλαμβάνεται η αλλεργική ρινίτιδα;
Καθαρότερη ατμόσφαιρα, αποφυγή ρύπανσης. Να αποφεύγονται μέρη με πολλή σκόνη, μούχλα. Να αποφεύγονται κατοικίδια αν υπάρχει ιστορικό.

Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC

www.pediatros-thes.gr