Σουβλάκια χοιρινά με λαχανικά και γλυκο-πικάντικη σος με ουίσκι

5256392_blog.jpg
Υλικά
 
1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε κομματάκια
2 πράσινες πιπεριές χοντροκομμένες
2 κόκκινες πιπεριές χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
αλάτι, μίγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
καλαμάκια για σουβλάκια
 
Για τη μαρινάδα
 
3 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 ποτηράκια κόκκινο κρασί
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 
Για τη σος
 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο κρεμμύδι – θα το βρείτε στα μπαχαρικά)
1 ½ κουταλιά της σούπας ταμπάσκο
4 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι
4 κουταλιές της σούπας worcestershire sauce
½ φλιτζάνι ουίσκι
½ φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
2 κύβους βοδινού

 
Εκτέλεση
 
Χτυπάτε σε ένα τάπερ τα υλικά της μαρινάδας και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Αφήνετε να μαριναριστεί για περίπου 12 ώρες, ανακινώντας κατά διαστήματα το τάπερ ώστε η μαρινάδα να καλύπτει όλο το κρέας.
Περνάτε σε καλαμάκια εναλλάξ κομματάκια κρέατος, πιπεριών και κρεμμυδιού, φροντίζοντας να ξεκινάτε και να τελειώνετε με πιπεριά. Πασπαλίζετε τα σουβλάκια με λίγο αλάτι και μίγμα για μπάρμπεκιου και τα βάζετε να ψηθούν (ιδανικά σε κάρβουνα).
Εντωμεταξύ ετοιμάζετε τη σος: Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (για να μην κολλήσει στον πάτο και γίνει καραμέλα) και μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνετε την ένταση του ματιού στο μισό και αφήνετε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα σας να αρχίζει να πήζει. Αφήστε την να κρυώσει πριν σερβίρετε, ώστε να πήξει περισσότερο και να έχετε τη υφή μιας αραιής μαρμελάδας. Για να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα επιλέξτε ένα βαθύ κατσαρολάκι, ώστε ακόμα και στις στιγμές που η σάλτσα σας θα φουσκώνει να μην χυθεί έξω από το σκεύος σας. Πριν τη σερβίρετε, και αν θέλετε να δώσετε στην σάλτσα σας λίγη περισσότερη ένταση, στάξτε λίγες ακόμα σταγόνες ουΐσκι και ανακατέψτε. 
Σερβίρετε τη σος σε μπολάκια δίπλα από τα σουβλάκια. Συνοδεύονται πολύ ωραία με ψητές, ολόκληρες πατάτες.
 
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr