Ενάντια στο Aids, όχι στους ανθρώπους

new2_4202083_blog.jpg

Το 1981, τα πρώτα κρούσματα του AIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας) εντοπίστηκαν μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες,  και πήρε την ονομασία GRID (Gay Related Immune Deficiency). Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αργότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ασθένεια υπήρχε στον κόσμο αρκετά χρόνια πριν. Τα στοιχεία βρέθηκαν μετά την ανάλυση ενός δείγματος αίματος από έναν άνδρα από το Μπαντού, ο οποίος πέθανε από ασθένεια αγνώστων στο Βελγικό Κονγκό το 1959, και ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης HIV. Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή ο ιός ήταν κάτι που φόβιζε τόσο, που προσπαθούσαμε κάθε φορά να κατηγορήσουμε κάποιους γι αυτόν.

Όταν κάποιος έχει μολυνθεί με τον ιό HIV  είναι οροθετικός, αλλά μόνο όταν ο ιός βλάπτει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να πει κανείς ότι έχει AIDS. Αυτή η διάκριση έχει γίνει πιο κατανοητή από το παράδειγμα του αστέρα του ΝΒΑ Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος διαγνώστηκε οροθετικός και αποσύρθηκε από το μπάσκετ το 1991, αλλά δεν έχει ακόμη αναπτύξει AIDS. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε ορισμένους ότι το AIDS του έχει θεραπευτεί. Ο κίνδυνος είναι ακόμα εδώ μέχρι και σήμερα.
Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η πρώτη του Δεκέμβρη και χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του ιού που τρόμαξε την ανθρωπότητα, μάθαμε πολλά πράγματα αλλά ξεχάσαμε αλλά τόσα. Μάθαμε να τον καταπολεμάμε και να προφυλασσόμαστε από αυτόν με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης. Μάθαμε πως μεταδίδεται, μάθαμε να τον εντοπίζουμε αλλά αφήσαμε πολλά πίσω.
Τι αφήσαμε; Το ότι πιο σκληρός από τον ίδιο τον ιό είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που σπεύδει να κατηγορήσει κάποια ομάδα άλλων συνανθρώπων  του, πως εκείνη φταίει. Ο άνθρωπος που διώχνει μακριά τον φίλο του επειδή είναι φορέας, που μόλις μαθαίνει ότι κάποιος στην δουλειά του έχει τον ιό τότε τον διώχνει ή γελάει κρυφά πίσω από την πλάτη του. Όλα τα νικήσαμε, αλλά αφήσαμε την διάκριση ζωντανή και αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης. Ένας εφιάλτης που η ιατρική επιστήμη δεν μπορεί να νικήσει, ένα πρόβλημα τη λύση του οποίου δεν μπορούμε να αφήσουμε στα χέρια ενός καλού επιστήμονα αλλά στις καρδιές πολλών ανθρώπων.
Ας θυμηθούμε πως μέχρι το 2003 πάνω από δώδεκα εκατομμύρια παιδιά έμειναν ορφανά στην Αφρική, σε μια ήπειρο που σχεδόν τριάντα χρόνια μετά από την εμφάνιση του AIDS τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Ας μην ξεχνάμε πόσο φοβισμένοι και μόνοι αισθανόμαστε σε μια ασθένεια που δεν γνωρίζουμε και πόσο αδύναμοι είμαστε χωρίς να έχουμε όπλα να την πολεμήσουμε. Όσο το ξεχνάμε αυτό, τόσο θα ξεχνάμε και την ανθρωπιά μας.Με αφορμή την ημέρα αυτή ας πούμε ΟΧΙ στο AIDS αλλά ένα μεγάλο ΝΑΙ σε όσους χρειάζονται την βοήθεια μας.

Πρόδρομος Ταράσης

Ψυχοθεραπευτής