Μετεξεταστέοι στην διατροφή οι μαθητές

3744389_blog.jpg

Τις πιο ανθυγιεινές και παχυντικές τροφές επιλέγουν οι μαθητές να τρώνε στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι τα κυλικεία είναι πλέον υποχρεωμένα να διαθέτουν συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία δεν βλάπτουν την υγεία και δεν παχαίνουν.
Έτσι, όταν τα παιδιά δεν μπορούν να βρουν τις τροφές που θέλουν στα κυλικεία, ψωνίζουν από τα κοντινά -εκτός σχολείου- καταστήματα τσιπς, σάντουιτς, παγωτά και γλυκά, τα οποία συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες από λιπαρές ουσίες.

 

ΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ
Κυλικεία Δημοτικών Σχολείων
–    Σάντουιτς-τοστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο.
–    Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g). Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα trans λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων.
– Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).
–     Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100g, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.
–    Τυρόπιτα – σπανακόπιτα (έως 200g), με τυρί φέτα ή κασέρι.
–    Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
–    Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
–    Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g).
–    Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml το γάλα – κακάο, έως 330 ml το άσπρο).
–    Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150 ml.
–    Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).
–    Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
Κυλικεία Γυμνασίων – Λυκείων – Νυχτερινών Σχολείων
–    Όλα τα είδη που παρέχουν τα κυλικεία των δημοτικών και επιπλέον:
–    Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
–    Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
–    Χαλβάς – παστέλι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
–    Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30g.

Παρεμβάσεις
Τάσος Παπαλαζάρου, διαιτολόγος

Απαραίτητα το πρωινό και η φυσική δραστηριότητα
Τα Ελληνόπουλα τρώνε κυρίως, εκτός σπιτιού, φαγητά πλούσια σε λίπος και αλάτι, το οποίο είναι μεν νόστιμο αλλά παράλληλα ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Σε μεγάλο βαθμό αυτός είναι ο κυριότερος λόγος της παχυσαρκίας.
Στα σχολεία υπάρχει η νομοθετική ρύθμιση για τα κυλικεία, αλλά δεν τηρείται αυστηρά και τα παιδιά αγοράζουν σοκολάτες, παγωτά κ.ά. Έτσι και στο σχολείο υπερκαταναλώνουν θερμίδες. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι νέοι δεν τρώνε πρωινό μετά στο σχολείο τρώνε παχυντικές τροφές. Συνεπώς το πρωινό είναι απαραίτητο, αλλά και οι γονείς πρέπει να ετοιμάζουν στα παιδιά κάτι καλό για να το παίρνουν μαζί τους στο σχολείο.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Τα παιδιά ολοένα και πιο πολύ κάθονται μπροστά σε υπολογιστή και τηλεόραση και δεν κινούνται καθόλου. Ταυτόχρονα και οι γονείς έχουν κακές διατροφικές συνήθειες, αφού δεν μαγειρεύουν στο σπίτι. Συνεπώς και οι γονείς πρέπει ν αλλάξουν διατροφική συμπεριφορά και να βάζουν στο τραπέζι ψάρια, όσπρια, σαλάτες και φρούτα και να τρώνε όλοι μαζί στο τραπέζι, γιατί αυτό βοηθάει πολύ τα παιδιά.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εθνος 21-09-2009

Πηγή: nutrimed.gr


Παπαλαζάρου Αναστάσιος MSc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος