3 Τρόποι να ανακαλύψετε το σωστό Άθλημα για το παιδί σας

IMG_0037.jpg

1. Όταν το ταλέντο του είναι εμφανές

Βλέπεται το 2 χρονών παιδί σας να βάζει καλάθια στην μίνι μπασκέτα που του πήρατε ; Μήπως το κοριτσάκι σας χορεύει με ρυθμό όταν ακούει μουσική ή διαφημίσεις με μουσική στην τηλεόραση; Μήπως το παιδί σας κλωτσά & ντριπλάρει με επιδεξιότητα την μπάλα ποδοσφαίρου παίζοντας στην αυλή; Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε τις φυσικές δυνατότητες του και την κλίση που μπορεί να έχει για μια συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την κλίση αυτή η το ταλέντο που διακρίνετε μπορείτε να καλλιεργήσετε το ενδιαφέρον και τις δεξιότητές του μέσω των μαθημάτων & παιχνιδιών σε κάποιες ομάδες, συλλόγους κοκ.

Μερικές φορές όμως δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τις αθλητικές δυνατότητες των παιδιών ώστε να σας οδηγήσουν στην επιλογή της σωστής αθλητικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε ότι το παιδί σας ξετρελαίνετε να σκαρφαλώνει στα δέντρα, αλλά σε ποια αθλητική δραστηριότητα θα το μεταφράζατε; Ενδεχομένως αναρρίχηση βράχου, ίσως πάλη. Σκεφτείτε σφαιρικά, παρατηρήστε ποιες άλλες αθλητικές δεξιότητες και κλίσεις καταδεικνύουν, και έπειτα δείτε τι δεξιότητες απαιτούν τα διάφορα αθλήματα. Πχ η αναρρίχηση στα δέντρα απαιτεί την ανάπτυξη δύναμης στο επάνω μέρος του κορμού και των άκρων, και τα δύο χαρακτηριστικά δεξιοτήτων της Ελληνορωμαϊκής Πάλης.

IMG_00202.Μέσω Προγραμματισμού

Ο απαιτούμενος χρόνος και η ενέργεια είναι μεγάλα ζητήματα για τον καθορισμό του αθλήματος που είναι κατάλληλο για το παιδί σας. Ένα πρώτο βήμα είναι να υποβάλετε τον εαυτό σας στις εξής απλές ερωτήσεις: 1) πόσες προπονήσεις ή παιχνίδια και ποιας διάρκειας απαιτεί το κάθε άθλημα; 2)Που βρίσκεται η κάθε δραστηριότητα, σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από σπίτι σας;
Επιλέγοντας μια αθλητική δραστηριότητα σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε σε θέση να εναρμονίσετε το πρόγραμμά σας και στα δύο παραπάνω ερωτήματα  καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία επιλογής της δραστηριότητας. Εάν η ένταξη σε ομάδα κολύμβησης απαιτεί την παρουσία για πέντε ημέρες εβδομαδιαίως στις 6:30 π.μ. και ο χορός είναι δύο φορές την εβδομάδα στις 17:00 μ.μ., μπορεί να πρέπει να επιλέξετε το χορό. Η πρακτικότητα είναι σημαντική και πρέπει να την λάβετε υπόψη όταν θα επιλέξετε ένα άθλημα για το παιδί σας.

3. Η επικοινωνία είναι το Κλειδί

Ρωτήστε τους τι θέλουν και θα δείτε ότι έχουν άποψη για διάφορα αθλήματα και γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για αυτά. Έτσι μπορείτε μαζί να συμφωνήσετε για την επιλογή της αθλητικής δραστηριότητας που θα ακολουθήσουν.
IMG_0105Μην επηρεάζετε τα παιδιά βάση των δικών σας προτιμήσεων ή δικών σας απωθημένων από την παιδική σας ηλικία και μην ενεργείτε με γνώμονα ότι θα μεγαλώσετε τον επόμενο «χρυσό ολυμπιονίκη». 
Να είστε ρεαλιστικοί στην προσπάθεια να βρείτε την σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Ρωτήστε τους τι επιθυμούν να κάνουν. Μπορεί πολλές φορές να μην είναι σε θέση να το εκφράσουν με λόγια πχ «εγώ θέλω να παίξω ποδόσφαιρο σάλας,» αλλά μπορούν αντ’ αυτού να πουν, «θέλω να παίζω με την μπάλα στο γυμναστήριο» Συζητήστε το αρκετά μαζί τους, γιατί μόνο με σωστή επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε βρει την σωστή αθλητική δραστηριότητα για το παιδί σας. Λάβετε υπόψη, ότι τα παιδιά συχνά αλλάζουν γνώμη γι’αυτό θα πρέπει να είστε ευέλικτοι.

Μαραμπότος Κορνήλιος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Ειδίκευση σε Θέματα Αθλητικής Αναψυχής & Διοίκησης Αθλητισμού

www.pai-zo.gr