Λιπαρά. Απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή!

margarineonbread.jpg

Πολύς κόσμος έχει την άποψη ότι τα λιπαρά στη διατροφή είναι βλαβερά και ότι πρέπει να τα μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο. Παραγνωρίζουμε όμως ορισμένα βασικά πράγματα:

 

 

* Τα λιπαρά είναι μία από τις σημαντικότερες για τον οργανισμό πηγές ενέργειας και ευεξίας. Τη μεγαλύτερη ανάγκη για ενέργεια ο οργανισμός την έχει το πρωί, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό γεύμα. Οι μαργαρίνες αποτελούν μια ισορροπημένη επιλογή λιπαρών για το πρωινό και το κολατσιό, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Μια πρόταση για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι, 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και 1 φρούτο ή χυμός χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Με ένα τέτοιο πρωινό προσλαμβάνουμε ποσότητες από όλες τις ομάδες τροφίμων που χρειαζόμαστε, ενώ παράλληλα, προσλαμβάνουμε και το 25% της ενέργειας που πρέπει να παίρνουμε καθημερινά από το πρωινό.

* Στα λιπαρά περιλαμβάνονται και τα απαραίτητα ω-6 και ω-3 λιπαρά, κάποια από τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και άρα πρέπει να τα παίρνουμε από την διατροφή μας. Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για τη δόμηση και την ομαλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και για την πρόληψη των δυσλιπιδαιμιών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

* Τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά, όπως τα φυτικά έλαια και οι μαργαρίνες, περιέχουν επίσης και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία μας. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή όραση, την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά κόκαλα και δόντια και η βιταμίνη Ε για την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος και των κυτταρικών μεμβρανών.

Eπομένως, τα λιπαρά είναι βασικό στοιχείο της διατροφής μας. Εξάλλου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 30-35% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τα λιπαρά. Είναι όμως σημαντικό να επιλέγουμε τρόφιμα με σωστή σύνθεση λιπαρών, δηλαδή πλούσια σε ακόρεστα (μονοακόρεατα και πολυακόρεστα λιπαρά) και φτωχά σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Την υψηλή διατροφική αξία των μαργαρινών επιβεβαιώνουν έγκριτοι επιστημονικοί φορείς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη των ΗΠΑ (NCEP). Σύμφωνα με αυτό, τα άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων πρέπει να προτιμούν την κατανάλωση υγρών φυτικών ελαίων και μαλακής μαργαρίνης, αντί για βούτυρο.

Πρωινό και κολατσιό από το σπίτι

Το πρωινό είναι απαραίτητο για κάθε ηλικία. Ιδιαίτερα για τα παιδιά σχετίζεται με την απόδοσή τους στο σχολείο, τη συμπεριφορά και τη συνολική τους ανάπτυξη. Ένα ποτήρι γάλα, με ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και ένα φρούτο είναι το ιδανικό ξεκίνημα για την απαιτητική μέρα ενός παιδιού.

Ένα σάντουιτς φτιαγμένο στο σπίτι και ένα φρούτο είναι το καλύτερο εφόδιο για το διάλειμμα, για την ώρα του κολατσιού, που είναι μια ακόμα πηγή ενέργειας για τα παιδιά. Πολλές έρευνες απέδειξαν ότι οι επιδόσεις αυξάνονται σημαντικά μετά από ένα θρεπτικό πρωινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ απέδειξε ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο, είναι λιγότερο επιμελή και προσεκτικά, κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς και , τέλος, είναι πιο επιθετικά. Έχει φανεί πως τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα έχουν μέχρι και 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά.