Ρινοπλαστική

1.         ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Eίναι μια από τις πιο γνωστές και συνηθισμένες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής και έχει σαν σκοπό την αισθητική βελτίωση της μύτης, έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

2.             ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Συνήθως γυναίκες και άνδρες που εμφανίζουν δυσμορφίες στην μύτη λόγω κληρονομικότητας και λόγω τραυματισμών είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Εδώ συνήθως ενοχλεί η μεγάλη γαμψή μύτη, ή η μύτη με ύβο (καμπούρα), ή πλατιά με μεγάλα ρουθούνια μύτη, ή στραβή μύτη συνήθως λόγω τραυματισμού, ή μύτη με εξογκωμένη την άκρη της ( ακρορίνιο ) κλπ.

Υπάρχει και κάποιο ποσοστό που φαντασιώνεται δυσμορφίες χωρίς να υπάρχουν και χρειάζεται την υποστήριξη ψυχολόγου και όχι πλαστικού χειρουργού.

3.             ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Η αντίληψη ότι μετά από μια τέτοια επέμβαση μπορούμε να αποκτήσουμε την μύτη ενός αγαπημένου μας ειδώλου, συνήθως ηθοποιού, μοντέλου κλπ με αποτέλεσμα να δείχνουμε ανάλογες φωτογραφίες στον πλαστικό χειρουργό, είναι λανθασμένη. Όπως θα μας πει ο ειδικός, αυτό που πρέπει να προσδοκούμε είναι μια αψεγάδιαστη, λειτουργική μύτη που θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου αναδεικνύοντας την συμμετρία του και βελτιώνοντας την εικόνα του. Η ρινοπλαστική θεωρείται επέμβαση βιτρίνας γιατί η μύτη είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του προσώπου και ως εκ τούτου πρέπει να γίνεται από πλαστικό χειρουργό με ανάλογη εμπειρία και να εφαρμόζεται σε συνειδητοποιημένα άτομα που γνωρίζουν τι περιμένουν από μια τέτοια επέμβαση.

4.             ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΕΙ;

Ο καλύτερος τρόπος είναι εκ του αποτελέσματος. Εάν υπάρχει στο φιλικό ή οικογενειακό μας περιβάλλον άτομο που έχει υποβληθεί με επιτυχία σε ρινοπλαστική μπορούμε να επιλέξουμε τον γιατρό του. Μπορούμε επίσης να κάνουμε έρευνα αγοράς ανάμεσα σε 2-3 πλαστικούς χειρουργούς για τους οποίους έχουμε ακούσει καλά λόγια. Ενδεχομένως να ζητήσουμε και την γνώμη κάποιου γνωστού μας γιατρού.

5.             ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ;

Αφού ο γιατρός διαπιστώσει ότι το πρόβλημα σας είναι υπαρκτό θα προχωρήσει σε μια λεπτομερή εξέταση της μύτης σας όπου θα εντοπίσει τις αισθητικές δυσμορφίες που υπάρχουν καθώς επίσης και τυχόν λειτουργικές ενοχλήσεις που εμποδίζουν τη σωστή αναπνοή όπως σκολιωτικό διάφραγμα, υπερτροφικές ρινικές κόγχες κλπ. Στην συνέχεια ανάλογα με το πρόβλημα θα σας εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει στο χειρουργείο προκειμένου να σας δώσει την επιθυμητή λύση. Εδώ θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του τις ανησυχίες σας και την άποψή σας για το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης συζητώντας μαζί σας και βοηθώντας σας να κατανοήσετε τι θα προκύψει από αυτή. Τελειώνοντας την εξέταση του θα ελέγξει  με λεπτομέρεια το ιατρικό σας ιστορικό, και θα σας υποδείξει να κάνετε κάποιες εξετάσεις ( γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, ΗΚΓ, ακτινογραφία θώρακος ) απαραίτητες για τον προεγχειρητικό έλεγχο. Πριν φύγετε από το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού θα πρέπει να σας έχουν δοθεί οδηγίες για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική συμπεριφορά σας ώστε μέσα από την σωστή συνεργασία σας με τον γιατρό να έχει η επέμβαση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

6.             Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. 

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται με νάρκωση συνήθως, χωρίς να αποκλείεται η τοπική αναισθησία και μέθη. Πολλές φορές όταν υπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα που δυσκολεύουν την αναπνοή όπως σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, τραυματική μετατόπιση ρινικού σκελετού θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και αυτά από τον πλαστικό χειρουργό. Ο χρόνος στο χειρουργείο για μια τυπική ρινοπλαστκή είναι περίπου 1 ώρα. Τόσος χρόνος απαιτείται για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να φτιάξουμε μία όμορφη μύτη που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο πρόσωπο. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές, όλες γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, εκτός και αν έχει πολύ φαρδιά ρουθούνια οπότε ίσως χρειασθούν μικρές σφηνοειδείς τομές στην βάση τους για να μικρύνουν.

Μετά την επέμβαση και ξυπνώντας από την νάρκωση η αναπνοή γίνεται με το στόμα γιατί στο εσωτερικό της μύτης τοποθετείται ειδικός πωματισμός για να μην ματώνει. Αυτό διαρκεί για μία ημέρα. Μετά αφαιρείται και αναπνέουμε ελεύθερα. Εξωτερικά θα υπάρχει ένας ειδικός νάρθηκας που θα παραμείνει για περίπου οκτώ ημέρες και ο οποίος βοηθά να διατηρήσει η μύτη το σχήμα που της δώσαμε στο χειρουργείο. Δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική για αυτή την επέμβαση παρά μόνον λίγες ώρες μετά το χειρουργείο όσο απαιτείται για να συνέλθουμε από την γενική νάρκωση. Μετά αναχωρούμε για το σπίτι μας. Για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως 15 ημέρες) σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού αποφεύγουμε την σωματική καταπόνηση (γυμναστήριο, χειρωνακτική εργασία κ.τ.λ.) ενώ προσέχουμε και την στάση στον ύπνο μας (κοιμόμαστε ανάσκελα).

7.             ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Θα υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα πρηξίματα κάτω από τα μάτια ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος, τα οποία είναι πιο έντονα τη δεύτερη-τρίτη ημέρα μετά το χειρουργείο και υποχωρούν από την τέταρτη ημέρα και μετά.

8.             ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;

Όταν αφαιρεθεί ο νάρθηκας που καλύπτει τη μύτη, θα δούμε την εικόνα που θα έχει η νέα μας μύτη, αλλά όχι σε όλες τις λεπτομέρειες γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν πρηξιματάκια τα οποία υποχωρούν με αργό ρυθμό ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος. Οι απ’ έξω που θα βλέπουν τη νέα μας μύτη θα κοιτούν μια ωραία μύτη χωρίς να καταλαβαίνουν ότι μόλις βγήκαμε από το χειρουργείο, αλλά εμείς που ξέρουμε το πρόσωπό μας θα γνωρίζουμε ότι ακόμα υπάρχουν κάποια πρηξίματα που υποχωρούν σταδιακά. Η τελική εικόνα της μύτης μας σε όλες της τις λεπτομέρειες θα φανεί μετά από 4-6 μήνες από το χειρουργείο.

9.             ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το πρόβλημα και με την κλινική που θα γίνει το χειρουργείο. Σίγουρα θα είναι μικρότερες σε μια μύτη που θα διορθωθεί μόνο μια μικρή δυσμορφία στην άκρη της (διόρθωση ακρορινίου) με λίγη τοπική αναισθησία σε είκοσι λεπτά απ’ ότι σε μία τυπική ρινοπλαστική όπου μπορεί να υπάρχουν και άλλα λειτουργικά προβλήματα (σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφία κόγχων κ. τ. λ.). Συνήθως οι τιμές κυμαίνονται από 2.000€ μέχρι 3.500€ συνολικό κόστος.

Κοντογιάννης Θάνος

Πλαστικός Χειρουργός