Μία ιδιαίτερα σημαντική και βαθιά αλλαγή που συντελείται στη γυναικεία φύση, είναι αυτή της σύλληψης, της εγκυμοσύνης και της γέννας, επισημαίνει ο Κος Γκικόντες, επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου “Διαγνωστική Ερευνα“.

Κατά τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη το σώμα ζει στην απόλυτη εμπειρία αυτής της ειδικής κατάστασης, ένα δυνατό παράδειγμα της απόκρυφης σύνδεσης μεταξύ σώματος και νου. Είναι η περίοδος όπου είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι διαστάσεις της γυναικείας ύπαρξης να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία.

Οι πρακτικές της γιόγκα στοχεύουν να προάγουν στις έγκυες γυναίκες τις καλύτερες συνθήκες για ένα υγιές σώμα και νου, ενώνοντας τη φυσική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξή τους με αυτή του παιδιού τους.

Η προετοιμασία του σώματος πριν από τη σύλληψη και η τακτική εξάσκηση της μέλλουσας μητέρας, είναι ίσως η ιδανικότερη προετοιμασία ώστε το σώμα να “ανοίγει” και να αποκτά την απαιτούμενη ευλυγισία και έναν καλό ενεργειακό συντονισμό.

Μέρος της γιόγκα, εξηγεί ο Κος Γκικόντες, είναι οι ασάνες (σωματικές στάσεις). Όλες οι ασάνες που απευθύνονται στη μέλλουσα μητέρα, στοχεύουν να ενδυναμώσουν τους μυς και τα όργανα που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταπονούνται περισσότερο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προετοιμαστούν σωστά, ακόμη και όταν το σώμα αυτό έχει να ασκηθεί χρόνια ή δεν έχει ασκηθεί ποτέ.

Η γιόγκα παρέχει άσκηση με επίγνωση και συναίσθηση και έτσι βοηθά τη μέλλουσα μητέρα να αποκτήσει μία καλύτερη σχέση με το σώμα της, να αποδεχτεί και να χαρεί ακόμη περισσότερο αυτή την περίοδο της ζωής της, που είναι σημαντική όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για το έμβρυο που αναπτύσσεται και φυσικά για τον πατέρα, τον οποίο η γιογκική άποψη, τον θέλει, το ίδιο ενεργητικό σε αυτό το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας μία που και η δική του προετοιμασία παίζει έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του εμβρύου.

Οταν και οι δύο μέλλοντες γονείς ασκούνται με πρακτικές της γιόγκα, σημειώνει ο κος Γκικόντες, ενώνουν όχι μόνο το σωματικό αλλά και το ψυχικό και πνευματικό τους δυναμικό, προετοιμάζοντας συνειδητά την είσοδο της νέας ζωής που έρχεται.

Παρ΄όλα αυτά, η βοήθεια που παρέχει η γιόγκα στην έγκυο γυναίκα ανεξάρτητα το στάδιο της εγκυμοσύνης της, είναι τεράστια και σημαντική.

Καθώς το σώμα μέρα με τη μέρα αλλάζει, η καθοδήγηση και προετοιμασία του από έναν έμπειρο δάσκαλο της γιόγκα το βοηθά να αναγνωρίσει τις δυνατότητές του και το βοηθά να ενδυναμωθεί σε αυτά τα σημεία που χρειάζεται περισσότερο.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για έναν επιτυχημένο τοκετό είναι ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές, όπως αυτών των στομαχικών μυών, έτσι ώστε το μωρό να κυοφορείται καλά και να βοηθιέται η σωστή του ανάπτυξη.

Αυτοί οι συγκεκριμένοι μυς, θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ενα άλλο σημαντικό σημείο του σώματος που μέσω των ασάνων δυναμώνεται και βοηθά την έγκυο γυναίκα να κρατήσει ένα γερό νευρικό σύστημα και ευελιξία, είναι η σπονδυλική στήλη.

Με αυτές τις ασάνες, αποφεύγεται η κύφωση και οι πεσμένοι ώμοι που λόγω του έξτρα βάρους του σώματος η λάθος στάση της σπονδυλικής στήλης γίνεται εμφανής.

Επίσης, οι πίσω μυς και η περιοχή της λεκάνης, ενισχύονται με πολύ καλά σχεδιασμένες ασάνες, έτσι ώστε η έγκυος γυναίκα μέσω ενός ισορροπημένου προγράμματος να αναπτύξει συστηματικά και ιδανικά όλες τις ζωτικές περιοχές.

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται αντίστοιχα και το πρόγραμμα των ασάνων προσαρμόζεται στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου. Στους τελευταίους μήνες, δίνεται έμφαση και βαρύτητα στις κλειδώσεις χρησιμοποιώντας τις αντιρευματικές ασάνες τον ονομαζόμενο “γιογκικό βελονισμό”, βοηθώντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, τις κλειδώσεις και τους τένοντες να αποβάλουν τοξίνες και άλατα με τη μικρότερη δυνατή απώλεια ενέργειας.

Στη γιόγκα, ο παράγοντας αναπνοή, καλύπτει ένα τεράστιο κεφάλαιο με το οποίο ονομάζεται Πραναγιάμα. Οταν λοιπόν ενισχύουμε το αναπνευστικό σύστημα με την Πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής) παρέχουμε το απαιτούμενο οξυγόνο, ώστε να είναι επαρκές και για τους δύο και να γίνετε η σωστή αποβολή υποπροϊόντων, σημειώνει ο κος Γκικόντες.

Η Πραναγιάμα εξαγνίζει και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ώστε να εκδηλώνονται συναισθήματα ευχαρίστησης και χαλάρωσης. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να ασκείται πολύ στη Πραναγιάμα (ζωτική ενέργεια) της μητέρας του και μόνο.

Η αναπνοή που βοηθά την έγκυο καθ΄όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι η πλήρης γιογκική αναπνοή, και αυτό το νιώθει έντονα καθώς το μωρό μεγαλώνει και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο όγκο μέσα στη μήτρα και η αναπνοή δυσχεραίνει.

Η καταπολέμηση των μικρών αλλά και ενοχλητικών προβλημάτων των πρώτων μηνών, όπως η τάση για εμετό, η δυσκοιλιότητα και η κατακράτηση υγρών, μπορούν να αποφευχθούν με φυσικούς τρόπους μέσω της γιόγκα.

Η ολοκληρωμένη έκφραση της μέλλουσας μητέρας, σε σχέση με τον εαυτό της και το παιδί της, είναι η θετική συναισθηματική και νοητική της έκφραση. Εδώ η γιόγκα και ιδιαίτερα το σύστημα της BYB YOGA (Bihar Yoga Bharati) δίνει μία πολύ ουσιαστική βοήθεια, έτσι ώστε να περιοριστούν και να απομακρυνθούν από την έγκυο γυναίκα νοητικές εντάσεις και τοξίνες μέσω πρακτικών χαλάρωσης και διαλογισμού.

Μέσα από αυτή την εμπειρία η μέλλουσα μητέρα, χωρίς προσπάθεια, βιώνει με επίγνωση μιά πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σε σχέση με το έμβρυο.

Με τη σωστή προετοιμασία οι πόνοι της γέννας παίρνουν μία άλλη διάσταση, γίνονται λιγότερο οδυνηροί και για μερικές γυναίκες που έχουν εξασκηθεί πολύ συστηματικά στη γιόγκα, ο τοκετός γίνεται ανώδυνα, χωρίς να χρειαστεί η λήψη φαρμάκων.

Ευάγγελος Γκικόντε

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος