Φυσικός Τοκετός

Ας δούμε οκτώ από τους βασικότερους αυτούς τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν σωστά τη μέλλουσα μητέρα:

1. Άσκηση

Μία φυσική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιεί η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η σωστή άσκηση, μας επισημαίνει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Ευάγγελος Γκικόντες, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου “Διαγνωστική Ερευνα“. Η άσκηση ποτέ δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι σε όλο τον κόσμο γίνονται ειδικά τμήματα γιόγκα για εγκυμοσύνη και τοκετό, που συνδυάζουν την μη έντονη άσκηση, με την προετοιμασία. Επίσης, το κολύμπι και το ποδήλατο μπορούν να βοηθήσουν.

Το κολύμπι επειδή χρησιμοποιεί όλους τους μυς του σώματος και το νερό υποστηρίζει το βάρος του σώματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιθυμητό όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Το ποδήλατο είναι μία καλή αερόβια άσκηση και βοηθά στη διεύρυνση της πυελικής εξόδου, αλλά δεν πρέπει να γίνεται με υπερβολή. Η γυναίκα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι όσο πλησιάζει η μέρα του τοκετού η ικανότητά της για άσκηση μειώνεται, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίζει όσο μπορεί, γιατί η δύναμη και η ενέργεια θα σας χρειαστεί την ώρα του τοκετού.

2. Περινεϊκό μασάζ

Το μασάζ του περινέου από τις 30 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μετά μπορεί να βοηθήσει να γίνει πιο μαλακό και ελαστικό, ώστε το κεφάλι του μωρού να γλυστρήσει πιο εύκολα. Το μασάζ το κάνει είτε η γυναίκα μόνη της, είτε της το κάνει ο σύντροφός της. Εκτός από αυτό, βοηθάει να μαλακώσουν και τυχόν ουλές που μπορεί να υπάρχουν από προηγούμενους τοκετούς. Ο καλύτερος χρόνος για να ξεκινήσει το μασάζ είναι μετά από ένα ζεστό μπάνιο. Χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό λάδι από καλέντουλα, ή ελαιόλαδο, ή βιταμίνη Ε ή αμυγδαλέλαιο. Βάζουμε λάδι στά δάχτυλα και τα βάζουμε μέσα στον κόλπο (δύο δάχτυλα) και τα ανοίγουμε έτσι ώστε να τεντωθεί το δέρμα. Τα λάδια που χρησιμοποιούνται είναι αραιωμένα με ουδέτερα λάδια. Από εκεί και πέρα, κλείνουμε τα δάχτυλα ξανά και αρχίζουμε και κάνουμε μασάζ στο περίνεο σαν εκκρεμές. Μετά από από λίγη ώρα, ξανανοίγουμε τα δάχτυλα και τραβάμε το δέρμα ώστε να τεντωθεί και να γίνει πιο ελαστικό. Οσο περνάει ο καιρός και πλησιάζεται στον τοκετό, η περιοχή αυτή θα γίνεται όλο και πιο μαλακή, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για την ώρα του τοκετού.

3. Ανώδυνος τοκετός

Η σωστή προετοιμασία, τόσο του σώματος όσο και της ψυχολογικής κατάστασης είναι πολύ σημαντική, γιατί την αποφυγή του άγχους, φοβιών και παρόμοιων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν την ώρα του τοκετού. Η σωστή προετοιμασία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα στην εγκυμοσύνη (στις 8-12 εβδομάδες), τονίζει ο κ. Γκικόντες. Με την κατάλληλη προετοιμασία ,που γίνεται με την παρακολούθηση ειδικευμένου ατόμου σε τμήματα ανώδυνου τοκετού, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει πάρα πολλά προβλήματα στον τοκετό. Η γυναίκα ποτέ δεν υποψιάζεται τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν και έτσι πρέπει να δεχτεί τις συμβουλές που δίνονται στα τμήματα, διότι αν φτάσει στην ώρα του τοκετού απροετοίμαστη θα είναι τότε αργά. Η μέθοδος προετοιμασίας της εγκύου, Gayle Peterson, εφαρμόζεται στη Διαγνωστική Έρευνα, όσον αφορά στη χώρα μας, ενώ η ίδια μέθοδος ακολουθείται στο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Σ΄ αυτό απασχολούνται μαίες και ψυχολόγοι οι οποίοι προετοιμάζουν τις γυναίκες από τη 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Τις μαθαίνουν να ξεχνούν τις φοβίες τους και να μην αφήσουν οτιδήποτε να επηρεάσει τις συσπάσεις της μήτρας.

4. Βελονισμός

Ο Βελονισμός έχει πάρα πολλές εφαρμογές, τονίζει ο κ. Γκικόντες, τόσο την ώρα του τοκετού, όσο και στην εγκυμοσύνη, όσο και στο θηλασμό. Γίνεται με την τοποθέτηση βελονών σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίες έχουν σκοπό να κινητοποιήσουν την ενέργεια της γυναίκας και να τη βοηθήσουν να γεννήσει πιο εύκολα και πιο ανώδυνα. Με τις βελόνες εξισορροπείται η ροή της ενέργειας στο σώμα. Ο Βελονισμός μπορεί να αρχίσει σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης χρειάζεται. για παράδειγμα μπορεί να εφαρμοστεί σε μία γυναίκα που κινδυνεύει να αποβάλει στις αρχές της εγκυμοσύνης, για να ελαφρύνει τον πόνο την ώρα του τοκετού, ή όταν θηλάζει και έχει πρόβλημα με το γάλα που πετρώνει. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί στην έγκυο που έχει υγρά, συσπάσεις, πρήξιμο, κολπική αιμόρροια, δυσουρία, αλλά και για πρόκληση τοκετού, ή για να βγεί ο πλακούντας όταν κατακρατείται. Βοηθάει ακόμη μετά τον τοκετό, όταν η γυναίκα παρουσιάσει πυρετό, μαστίτιδα, δυσκοιλιότητα, ακράτεια ούρων ή δεν έχει αρκετό γάλα. για παράδειγμα, όταν παρουσιάζεται πυρετός, πιέζεται με τη βελόνα το σημείο CV17, το οποίο λέγεται στα γιαπωνέζικα “σαν-ζονγκ”. Το σημείο αυτό βρίσκεται στο στέρνο, στην ίδια ευθεία με τη θηλή του μαστού. Επίσης, πιέζονται και άλλα δύο σημεία στο στέρνο, το ένα κάτω από τη θηλή και το άλλο είναι ένα “κουν” (μονάδα μετρήσεως των κινέζων βελονιστών) κάτω από το προηγούμενο. Συνολικά, τοποθετούνται τουλάχιστον 12 βελόνες σε όλο το σώμα.

5. Υπνοθεραπεία

Γενικά μιλώντας, η ύπνωση είναι μία τεχνητή κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία στην υποβολή. Ο υπνοθεραπευτής ξεκινά χαλαρώνοντας το σώμα και μετά γυρίζοντας την προσοχή του υποκειμένου μακριά από το εξωτερικό περιβάλλον, προς ένα στενό εύρος αντικειμένων ή ιδεών, ανάλογα με αυτό που θέλει να πετύχει. Μέσω της ύπνωσης, ο υπνοθεραπευτής καταφέρνει να “προγραμματίσει” τη γυναίκα, ώστε αυτή να μάθει να χαλαρώνει πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του τοκετού, να μην έχει το μυαλό της στους πόνους, να έχει αυξημένη συνειδητότητα για τα γύρω ερεθίσματα, μειωμένη συνειδητότητα για τον πόνο και τέλος, να μπορεί να υποβάλει τον εαυτό της σε οποιαδήποτε ιδέα θέλει, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του να μην πονάει.

6. Αρωματοθεραπεία

Το μασάζ είναι πιθανόν η παλαιότερη και απλούστερη θεραπευτική μέθοδος. Το τρίψιμο ενός ώμου που πονάει, ή το χάδι σε ένα συνοφρυωμένο μέτωπο είναι ένα θεραπευτικό ένστικτο κοινό σε όλους τους πολιτισμούς. Οταν η γυναίκα νιώσει τους πρώτους πόνους του τοκετού μπορεί να βυθιστεί σε ζεστό νερό στη μπανιέρα της, αφού ρίξει λίγες σταγόνες γαρυφαλέλαιο. Μπορεί επίσης να φτιάξει ένα λάδι για μασάζ συνδυάζοντας δύο γραμμάρια γλυκό αμυγδαλέλαιο, δέκα σταγόνες λεβάντα, τέσσερις σταγόνες γεράνιο, δύο σταγόνες γιασεμί και τέσσερις σταγόνες ροδέλαιο. Το λάδι αυτό, εξηγεί ο κ. Γκικόντες, μπορεί να το απλώσει σε οποιαδήποτε σημείο σώματος κατά τη διάρκεια του τοκετού.

7. Φυτοθεραπεία

Βοηθάει πριν τον τοκετό να φάει η γυναίκα λίγο μέλι, ή να πιεί αφέψημα από το βότανο “Αγίου Ιωάννη” που υπάρχει και σε κάψουλες. 8.Μασάζ κατά τη διάρκεια του τοκετού Το μασάζ γίνεται στον τοκετό από ειδικό ή και από την ίδια γυναίκα στα εξής έξι σημεία: εκεί που ενώνεται ο αντίχειρας με τον δείκτη, στο εσωτερικό μέρος των ποδιών πάνω από τον αστράγαλο, γύρω από την οσφυϊκή μοίρα στην πλάτη, στο εσωτερικό μέρος του ποδιού κάτω από τον αστράγαλο, εκεί που ενώνεται ο λαιμός με την πλάτη, στο νύχι του μικρού δαχτύλου του ποδιού και συγκεκριμένα λίγο πάνω από αυτό.

Ευάγγελος Γκικόντε

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος