Η πρώτη φορά…

 «Η σεξουαλικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη και επηρεάζεται από το ορμονικό μας σύστημα. Στη διαμόρφωση της συμμετέχουν επίσης οι γονείς, οι οικογένειες, η κοινωνία και άλλοι παράγοντες, όπως η κουλτούρα.

Όταν ένα κορίτσι λοιπόν φτάσει στην πρώτη σεξουαλική του επαφή έχει υποστεί μια αναγκαστική και αθέλητη εκπαίδευση από τους γονείς της, που χωρίς να το θέλουν έχουν γίνει αντικείμενο παρατήρησης εκ μέρους του κοριτσιού.

Σαφώς σπουδαίο ρόλο παίζει η σωστή ενημέρωση σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και ειδικότερο με το τι περιλαμβάνει η έναρξή της.

Μεγάλη σημασία έχει και η γενική κουλτούρα που επικρατεί στον τόπο και στο χρόνο το δεδομένο.
Σημαντικό είναι ο ορμονικός παράγοντας που βοηθά στην ανάπτυξη της σεξουαλικότητας.
Είναι γνωστό ότι η ωρίμανση των ενδοκρινών αδένων της γυναίκας, όπως είναι οι ωοθήκες, καταλήγει στην αύξηση παραγωγής των ορμονών, με συνέπεια να έχουμε την εφηβεία.

Η αρχή της σεξουαλικής δραστηριότητας της νεαρής γυναίκας, όποτε κι αν έρθει, σημαίνει την αρχή της σεξουαλικής ζωής.

Στην περίπτωση αυτή η γυναίκα θα πρέπει να ξέρει ότι η δίοδος έχει ανοίξει όχι μόνο για τη σεξουαλική λειτουργία αλλά και για τα μικρόβια που βρίσκονται στο περιβάλλοντα χώρο.
Έτσι λοιπόν, από ‘κει και πέρα η γυναίκα θα πρέπει να κάνει τακτικά το τεστ Παπανικολάου όπως και να προσέχει ο κόλπος της να μην επιμολύνεται από διάφορα μικρόβια, μέσα στα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και ο γονόκοκκος.

Η παρουσία κάποιας δύσοσμης έκκρισης πρέπει να την οδηγήσει στο γυναικολόγο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι με την αρχή της σεξουαλικής της ζωής αυξάνεται και η πιθανότητα για μια εγκυμοσύνη ή για σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Θα πρέπει να ξέρει πολύ καλά ότι μια έκτρωση βλάπτει πολύ περισσότερο απ όσο μπορεί να βλάψει η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών επί χρόνια.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να κάνει και μία αρχή στη σωστή αντισύλληψη, για την οποία θα συζητήσει με το γιατρό της.

Έχοντας στο μυαλό ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία και εφαρμόζοντας ορισμένες συμβουλές, η νεαρή γυναίκα δεν έχει τίποτα να φοβάται από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής.

Ευάγγελος Γκικόντε

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος