Αντισύλληψη

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ: δεν αρκεί να γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται και σωστά. Για την απόλαυση στον έρωτα. Για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Παχαίνει το «χάπι»; Πόσο αποτελεσματικό είναι το σπιράλ; Σκοτώνει το προφυλακτικό την ηδονή; Πως εφαρμόζει αντισύλληψη ο γιατρός …κατόπιν εορτής, μετά από μια κρίσιμη συνουσία; Ο φόβος της εγκυμοσύνης θα σβήσει μια για πάντα, όταν έρθει το γυναικείο προφυλακτικό και στην Ελλάδα;

Στον πολυδαίδαλο κόσμο της αντισύλληψης, μας μύησε ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Βαγγέλης Γκικόντες, που μίλησε για το παλιό και το καινούριο, το εφαρμοσμένο και το πρωτοεμφανιζόμενο στον έλεγχο των γεννήσεων, στην αναχαίτιση μιας ανεπιθύμητης της κύησης.

Λίγες οι αξιόπιστες μέθοδοι

«ΜΕΘΟΔΟΙ αντισύλληψης υπάρχουν πολλές, λέει ο κ. Γκικόντες, λίγες, όμως, είναι οι αξιόπιστες. Εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης αλλά «λύση» της τελευταίας καταφυγής είναι η έκτρωση που εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές αναστολές μπορεί να γεννήσει στη γυναίκα και κινδύνους υγείας (στείρωση, διακοπή της περιόδου, ενδομητρίωση κ.λπ.)», τονίζει ο γυναικολόγος.
Η σύγχρονη γυναίκα, που έχει δικαίωμα στη χαρά του έρωτα, μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο αντισυλληπτικής προστασίας που της ταιριάζει. Ποια τα υπέρ και τα κατά του κάθε τρόπου, εξηγεί ο κ. Γκικόντες:

Διακεκομμένη συνουσία:

«Εφαρμόζεται κατά κόρον από τα ζευγάρια αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας (15-30%) και επιπλέον, μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση σε σημείο που η γυναίκα να μη φθάνει σε οργασμό. Μπορεί να υπάρξει πρόωρη εκσπερμάτιση έξω από τον κόλπο και να μείνει έγκυος η γυναίκα».

Προγραμματισμένη συνουσία:


«Άλλη μια μέθοδος με υψηλό ποσοστό αποτυχίας (15-30%). Η γυναίκα ξέρει ότι η ωορρηξία γίνεται στο μισό του κύκλου των 28 ημερών, δηλαδή των 14η ημέρα. Δεν έχει, λοιπόν, επαφές 5 μέρες πριν και 5 μέρες μετά από την «επικίνδυνη» αυτή ημέρα. Ο κύκλος, όμως, σπάνια λειτουργεί «ρολόι» και όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όταν δεν είναι σταθερός».

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΙΚΗ μέθοδος:

«Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3%. Η γυναίκα μετρά κάθε πρωί τη θερμοκρασία της. Την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μισό βαθμό και η γυναίκα, επομένως, θα αποφύγει την επαφή. Μέθοδος που δημιουργεί εκνευρισμό και μόνιμη εξάρτηση από το …θερμόμετρο, χωρίς πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα αντισύλληψης».

·                     Σπιράλ: «Μέθοδος που συνιστάται γιατί είναι ασφαλής και, επιπλέον, αφήνει «ελεύθερη» τη γυναίκα δύο χρόνια μετά την τοποθέτησή του στη μήτρα, από το γυναικολόγο. Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3% και το μόνο μειονέκτημα του σπιράλ είναι ότι μερικοί οργανισμοί δεν το «δέχονται», οπότε ο γιατρός θα το αφαιρέσει αμέσως. Το σπιράλ μπορεί να βγει από το γυναικολόγο ανά πάσα στιγμή η γυναίκα αποφασίσει να διακόψει την αντισύλληψη».

·                     Προφυλακτικό: «Συνιστάται όχι μόνο ως ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης αλλά και ως ασπίδα προστασίας από το AIDS. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά: αποκλείει τον κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτισης, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό της γυναίκας με ουσίες, αποτρέπει τους κινδύνους μολύνσεων ενώ δεν «σκοτώνει» την απόλαυση του έρωτα, όπως συμβαίνει στη διακεκομμένη συνουσία. Μάλιστα, τώρα, κυκλοφορούν στο εμπόριο εξαιρετικά λεπτά προφυλακτικά που δεν μειώνουν, όπως τα παλαιότερα, τη σεξουαλική ευχαρίστηση».

·                     «Χάπι»: «Με μηδαμινό ποσοστό αποτυχίας (0,2-0,5%) το «χάπι» χορηγείται από το γυναικολόγο σε νέες, σχετικά, γυναίκες, που δεν καπνίζουν, ύστερα από εξέταση της κατάστασης του κόλπου, τεστ Παπανικολάου, καλλιέργεια, εξετάσεις αίματος. Τα νέα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν λιγότερες ορμόνες, είναι πιο ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες. «Μύθος» ότι το «χάπι» συνεπάγεται αναγκαστικά αύξηση του βάρους της γυναίκας. Η νέα κοπέλα, που προσέχει τη διατροφή της, μπορεί να μην παχύνει καθόλου όταν θα πάρει αντισυλληπτικά», τονίζει ο κ. Γκικόντες. «Όταν όμως το «χάπι» συνδυαστεί με τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Γι΄ αυτό καπνίστριες, προσοχή!».

ΣΤΕΙΡΩΣΗ της γυναίκας: «Με τρόπο λαπαροσκοπικό ή χειρουργικό τίθενται «εκτός λειτουργίας» οι σάλπιγγες. Το αποτέλεσμα δεν είναι κατ΄ ανάγκη μόνιμο και η λειτουργία των σαλπίγγων μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό».

·                     Στείρωση του άνδρα ή βαζεκτομή: «μέθοδος που εφαρμόζεται κατά κόρον στην Αμερική και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια ανδρισμού αλλά προϊόν ώριμης σκέψης του άνδρα που απέκτησε παιδιά και θέλει πλέον να απολαύσει άφοβα τον έρωτα με τη σύντροφό του».

·                     Γυναικείο προφυλακτικό: «Το νέο στην αντισύλληψη! Μοιάζει με το ανδρικό προφυλακτικό. Κάλυμμα από καουτσούκ που μπαίνει ως καμπύλη στον κόλπο και καλύπτει το εσωτερικό του, εμποδίζοντας την είσοδο σπερματοζωαρίων στον τράχηλο. Η γυναίκα το τοποθετεί αμέσως πριν και το αφαιρεί αμέσως μετά την σεξουαλική πράξη. Το γυναικείο προφυλακτικό βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα», προσθέτει ο γιατρός.

Μετασυνουσιακή αντισύλληψη:

Και για τις απρόσεκτες, υπάρχει ελπίς. Μετά από μια συνουσία χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέτρα απέτυχαν, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει την έκτρωση, αρκεί να καταφύγει μέσα στα 3 πρώτα 24ωρα στο γυναικολόγο της. Ο γιατρός θα χορηγήσει αντισυλληπτικά δισκία ή ενδομυϊκή ένεση μέσα στις πρώτες ώρες μετά την ύποπτη συνουσία, αποτρέποντας στην αρχή της μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το κλειδί είναι να τρέξει αμέσως η γυναίκα στο γιατρό.

Ευάγγελος Γκικόντε

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος