Η υγιεινή της γυναίκας

Τον τελευταίο καιρό η προσοχή του ιατρικού κόσμου έχει στραφεί περισσότερο στην πρόληψη παρά στην θεραπεία των νόσων. Έχοντας υπόψιν μας αυτό, καταλαβαίνουμε εύκολα γιατί η καλή υγιεινή της γυναίκας αποκτά όλο και περισσότερη σημασία για την υγεία της.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που μπορεί να έχει μία γυναίκα σχετικά με τη σωστή υγιεινή, μερικά από τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε πιο κάτω.

Στην σωστή υγιεινή της γυναίκας συμπεριλαμβάνεται η διαμονή σε ευχάριστο και άνετο περιβάλλον που θα έχει επαρκή φωτισμό, αερισμό και όλα τα άλλα στοιχεία που το κάνουν να μην είναι ανθυγιεινό.

Το ντύσιμό της, δεν θα πρέπει να είναι ανθυγιεινό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να φορά πολύ λεπτά ρούχα τον χειμώνα, τα οποια δεν θα εμποδίζουν κάποιο κρυολόγημα, με συνέπεια την μείωση της αντοχής του οργανισμού σε επόμενες αρρώστειες, όπως και να μην φορά ζεστά ρούχα το καλοκαίρι που θα αυξήσουν την εφίδρωση. ¨οσο απλά και αν φαίνονται αυτά, είναι πάρα πολλές οι γυναίκες οι οποίες φορώντας καλσόν το καλοκαίρι ή διάφορα εφαρμοστά ρούχα αυξάνουν την εφίδρωση όλου του σώματος καθώς και των περιγεννητικών περιοχών, με συνέπεια ανάπτυξη μυκητιάσεων, κολπίτιδων και άλλων καταστάσεων.

Στο ντύσιμό της η γυναίκα θα πρέπει να ξέρει ότι τα ρούχα πο έχουν ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να κρατούν μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων. Τα νοσήματα που μεταδίδονται από μικρόβια που βρίσκονται στα ρούχα είναι η ιλαρά, οστρακιά, διφθερίτιδα, ευλογία χολέρα, και φυματίωση. Μικρόβια που προκαλούν αυτές τις αρρώστιες μπορεί να υπάρχουν πάνω στα ενδύματα.

Μέσα στην σωστή υγιεινή της γυναίκας θα πρέπει να είναι η σωστή διατροφή της, τόσο από πλευράς θερμιδικής όσο και από πλευράς ποιοτικής, όσο και η αποφυγή υπερβολικής κούρασης, στοιχείο που μειώνει την άμυνα του οργανισμού.

Κατά τις μέρες πριν την περίοδο, η γυναίκα θα πρέπει να προσέχει να φορά στηθόδεσμο μεγαλυτέρου ίσως μεγέθους, ιδιαίτερα αν υποφέρει από υπερβολική διόγκωση των μαστών κατά τις μέρες αυτές. Η πράξις αυτή θα μειώσει την πίεση των μαστών από τον στηθόδεσμο και θα αποβάλει συμπτώματα κακοδιαθεσίας και, ίσως, πόνου.

Κατά την περίοδο: Είναι λάθος η αντίληψη ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να πλένεται κατά την περίοδο. Τόσο το πλύσιμο ολοκλήρου του σώματος, όσο και των ευαίσθητων περιοχών, εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων.

Αν η γυναίκα κάνει κάποια δουλειά η οποία απαιτεί πολύ ορθοστασία, θα πρέπει να φορά ειδικές κάλτσες που προστατεύουν από την φλεβίτιδα και τους κιρσούς. Θα πρέπει επίσης να προσέχει να μην φορά κάλτσες οι οποίες να αποφράσουν την κυκλοφορία στο σημείο που ¨πιάνουν» στο πόδι.

Η γυναίκα που προσέχει την υγιεινή της, θα πρέπει , εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, να προσέχει να μην καπνίζει και να μην πίνει. Η σύγχρονη δε γυναίκα, προσέχει μάλιστα να αποφεύγει και χώρους στους οποίους κινδυνεύει να γίνει παθητική καπνίστρια. Αν η γυναίκα αυτή μείνει αργότερα έγκυος και καπνίζει, το κάπνισμα θα βλάψει όχι μόνο τον ευατό της αλλά και το παιδί το οποίο πρόκειται να φέρει στον κόσμο.

Aπό πλευράς καθαριότητας είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει μεγάλη σημασία οι ευαίσθητες περιοχές της γυναίκας, να κρατώνται καθαρές. Η καθαριότητα θα εξασφαλίζει στο δέρμα την διάνοιξη των πόρων του από όπου θα βγεί ο ιδρώτας, το σμήγμα και τα άλλα άχρηστα προϊόντα της ανταλλαγής της ύλης. Όταν η καθαριότητα λείπει, τα άχρηστα αυτά προϊόντα μαζεύονται στο δέρμα και στα εσώρουχα και προκαλούν την κακοσμία της περιοχής. Από τα μικρόβια μπορεί να δημιουργηθούν μολύνσεις της επιφανείας του δέρματος.
Η πλύση θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και με σαπούνι καλής ποιότητος. Το πράσινο σαπούνι, καθαρίζει καλά, και δεν προκαλεί ερεθισμούς. Επίσης, κυκλοφορούν διάφορα καλλυντικά σκευάσματα τα οποία είναι ειδικά για την περιοχή αυτή.

Οι κολπικές πλύσεις (πλύσεις μέσα στο κόλπο), είναι εκείνες στις οποίες θα πρέπει να αποφεύγεται κατάχρηση. Οι πλύσεις αυτές προστατεύουν από κολπίτιδα, αλλά η κατάχρησή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην γυναίκα. Έτσι λοιπόν, θα συμβουλεύαμε την καλή καθαριότητα και υγιεινή της περιοχής, χωρίς υπερβολική χρήση των ενδοκολπικών πλύσεων.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε την σωστή εξάσκηση του σώματος. Η γυναίκα η οποία θα θέλει να κάνει μιά υγιεινή ζωή τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, θα πρέπει να ασκείται τακτικά και οργανωμένα. Η άσκηση είναι απαραίτητο στοιχείο της υγείας ενός ατόμου.

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε το πιο σημαντικό στοιχείο της υγιεινής της γυναίκας: Τον γυναικολόγο.

Η γυναίκα η οποία δεν επισκέπτεται τον γυναικολόγο της σε τακτική βάση, (ανά εξάμηνο ή ανά έτος), παραλείπει ένα μεγάλο στοιχείο της υγιεινής του εαυτού της.

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο της είναι εκείνη η οποία θα ΠΡΟΛΑΒΕΙ πάρα πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να ταλαιπωρήσουν την γυναίκα. Υπάρχουν γυναίκες στην εποχή μας οι οποίες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επειδή δεν έχουν κάνει ούτε ένα τέστ Παπανικολάου. Παρ’ ολ’ αυτά, ο γυναικολόγος θα δώσει την σωστή συμβουλή, ώστε η γυναίκα να αποφύγει πάρα πολλές καταστάσεις που μπορεί να την ταλαιπωρήσουν.

Ευάγγελος Γκικόντε

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος