Νέες τεχνικές στη χειρουργική του μαστού. Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στη πλαστική χειρουργική.

new5_4166520a_blog.jpg

Τι είναι (αυτό για το οποίο μιλάμε)

Τα βλαστοκύτταρα (αρχέγονα κύτταρα του οργανισμού) βρίσκονται διάσπαρτα σε όλους τους ιστούς, σε μεγαλύτερη όμως πυκνότητα στο λιπώδη ιστό. Η συλλογή των βλαστοκυττάρων με ειδική επεξεργασία του λίπους, που μπορεί κανείς να πάρει από διάφορα μέρη του σώματος με λιποαναρρόφηση, είναι μια μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη και πολλά υποσχόμενη  στην ιατρική.

Η χρήση των βλαστοκυττάρων μπορεί να είναι ποικίλη στους διάφορους τομείς της ιατρικής, φαίνεται όμως ότι στη πλαστική χειρουργική ο εμπλουτισμός σε βλαστοκύτταρα του υπό μεταμόσχευση λίπους, αυξάνει την επιβίωσή του. Είναι γνωστό ότι η μεταμόσχευση λίπους δεν έχει μεγάλη εφαρμογή στη πλαστική χειρουργική, γιατί μόνο ένα 20-30% του μεταμοσχευμένου λίπους επιβιώνει. Σήμερα με των εμπλουτισμό του υπό μεταμόσχευση λίπους σε ενδογενή βλαστοκύτταρα η επιβίωση φθάνει το 90-95% και το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτόλογο λίπος για τη διόρθωση διαφόρων ελλειμμάτων στο σώμα. Τέτοια ελλείμματα μπορεί να είναι συγγενή (από τη γέννηση), όπως ημιπροσωπική ατροφία, ή να  έχουν δημιουργηθεί από τραύματα ή από χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση όγκων όπως στο μαστό. Στη χειρουργική αντιμετώπιση όγκων μαστού, μπορεί να υπάρχει ολική μαστεκτομή ή μερική (τμηματεκτομή). Η εμφύτευση εμπλουτισμένου σε βλαστοκύτταρα λίπους αποκαθιστά τον ελλειμματικό όγκο στο μαστό ή το πρόσωπο, και το άμεσο χειρουργικό αποτέλεσμα είναι σταθερό στο χρόνο. Την ίδια τεχνική εφαρμόζει κανείς και στην αισθητική χειρουργική. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γεμίσουν οι χειλεοπαριακές αύλακες, τα ζυγωματικά, τα χείλια, οπουδήποτε δηλαδή που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε τα γνωστά Fillers (πχ, υαλουρονικό οξύ) που κάθε 4-6 μήνες χρειάζεται να επαναληφθούν. Μεγάλη όμως εφαρμογή η τεχνική έχει στην αύξηση του μαστού. Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχε καρποφορήσει η τεχνική εμφύτευσης λίπους στο μαστό. Πρώτον γιατί σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες) το 70-80% του λίπους εξαφανιζόταν και δεύτερο γιατί άφηνε ουλές εσωτερικά του μαστού που δύσκολα μια μαστογραφία μπορούσε να διακρίνει από τον καρκίνο. Ο εμπλουτισμός του λίπους με βλαστοκύτταρα έφερε την επανάσταση στη τεχνική μεταμόσχευσης λίπους. Τα βλαστοκύτταρα φαίνεται ότι αναπτύσσουν νεόπλαστα αγγεία μέσα στο μεταμοσχευμένο λίπος, εξασφαλίζοντας την αιμάτωσή του και άρα την επιβίωσή του.

Πώς γίνεται η επέμβαση 

 

Η επέμβαση ξεκινά με την επιλογή των περιοχών του σώματος στις οποίες θα κάνουμε λιποαναρρόφηση. Με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης και με αναισθησία που μας υπαγορεύει το ποσό που χρειαζόμαστε, συλλέγουμε το λίπος, μισό από το οποίο θα επεξεργαστεί για να μας δώσει τα βλαστοκύτταρα. Με τη τεχνική αυτή λοιπόν ο ασθενής έχει και το κέρδος μιας ακόμα αισθητικής επέμβασης της λιποαναρρόφησης. Το μηχάνημα στη συνέχεια θα επεξεργαστεί το μέρος του λίπους που του δώσαμε και σε δύο ώρες θα πάρουμε μικρή ποσότητα υγρού πλήρες με βλαστοκύτταρα. Στην υπόλοιπη μισή ποσότητα λίπους που ήδη κρατάμε, προσθέτουμε τα βλαστοκύτταρα του μηχανήματος. Με ειδικές σύριγγες εμφυτεύουμε το λίπος στη περιοχή του ελλείμματος, στο πρόσωπο, στα χείλια ή στο μαστό για επανόρθωση ή για αύξηση.

   

Τι αναισθησία

 

Ανάλογα με τη ποσότητα λίπους χρειάζεται να πάρουμε και ανάλογα με τις περιοχές επιλέγουμε τη γενική αναισθησία ή την νευρολήπτοαναλγησία (μέθη). Στη συνέχεια η ασθενής ξυπνά και δύο ώρες αργότερα με τοπική αναισθησία εμφυτεύεται το λίπος.

 

Κατάλληλη υποψήφια + ηλικία

 

Κατάλληλος/η ασθενής είναι οποιοσδήποτε παρουσιάζει έλλειμμα όγκου σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Η μεγαλύτερη όμως και πιο εντυπωσιακή αλλά και ενδιαφέρουσα είναι η αύξηση του μαστού. Επειδή υπάρχει ανάγκη μεγάλης ποσότητας λίπους για μια σημαντική αύξηση του μαστού αυτό προυποθέτει ασθενείς με αρκετό λίπος στη περιφέρεια και τη κοιλιά. Επομένως μια λεπτή γυναίκα που ζητά μια μεγάλη αύξηση του μαστού δεν μπορεί να είναι υποψήφια για αυτή την επέμβαση. Μικρές διορθώσεις του όγκου του μαστού σε μια επανόρθωση από μια μαστεκτομή είναι πάντα ικανή αφού ο όγκος που χρειάζεται δεν είναι τόσο μεγάλος.

 

Το πριν και το μετά του χειρουργείου

 

Δεν χρειάζεται τίποτα ειδιαίτερο να προσέξει κανείς πρίν ή μετά την επέμβαση εκτός από το ότι θα πρέπει να λάβει αντιβιοτικά και να φορέσει ένα ελαστικό κορσέ στή περιοχή της λιποαναρρόφησης για ένα μήνα. 

 

(τι προσέχω και τι αποφεύγω)

 

Κίνδυνοι

 

Κίνδυνοι δεν υπάρχουν από την επέμβαση πέραν όλων των γενικών επιπλοκών, δηλαδή μια μόλυνση του εμφυτευμένου λίπους πράγμα όμως που αποφεύγεται με τα αντιβιοτικά.

 

Αν είναι μόνιμο το αποτέλεσμα

 

Είναι γνωστό ότι όταν εμφυτεύουμε λίπος αυτό στο μεγαλύτερο του μέρος απορροφάται.

 

Στρατής Γαβριήλ

Πλαστικός Χειρουργός

 Diplomate of European Board of Plastic Surgery

www.sgabriel.gr