Πλαστική της ευαίσθητης περιοχής στην γυναίκα

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η αναγκαία αλλά και η αναπόφευκτη είσοδος της πλαστικής χειρουργικής στην υπηρεσία τόσο της ομορφιάς όσο και της ψυχικής και σωματικής υγείας. Γεγονός που οφείλεται στην αποτελεσματική και ανεκτίμητη πολυπλευρικότητα της καθώς και στη συντέλεση μιας συνεχόμενης επανάστασης τόσο στις μεθόδους όσο και στα πεδία εφαρμογής της με εντυπωσιακά επιτυχή οφέλη σε αισθητικό, λειτουργικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Τελευταία εισέρχεται ολοένα και συχνότερα η cosmetic vaginal surgery στην ελληνική αισθητική χειρουργική, μέθοδος που εφαρμόζεται από χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφατα προσέγγισε με ιδιαίτερα δημοφιλή αποτελέσματα κοντινά μας ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα είναι σημαντική η μέγιστη δυνατή ενημέρωση τόσο για το πότε είναι αναγκαία μια τέτοια επέμβαση όσο και για το κάθε βήμα που ακολουθείται κατά τη διαδικασία εφαρμογής της.
Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε μια πραγματική εικόνα της ανατομίας της ευαίσθητης περιοχής, η οποία ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα χωρίς να περιορίζεται από καθορισμένους και αυστηρούς κανόνες αισθητικής. Παρόλα αυτά, είναι δυνατόν να υπάρχουν αλλοιώσεις στη μορφή και στις διαστάσεις της περιοχής που οφείλονται σε κληρονομικές ασυμμετρίες έως και ανωμαλίες ή επίκτητες επιδράσεις, απλές φθορές από το πέρασμα του χρόνου, φθορές από πολλαπλούς τοκετούς ή ακόμα και από τη γέννα παιδιών μεγάλου βάρους. Αλλοιώσεις που μπορούν να προκαλέσουν συμπλέγματα, αμφιβολίες, άγχη αλλά και πραγματικές ενοχλήσεις σε σωματικό επίπεδο, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την φυσιολογική και καλή σεξουαλική ζωή.

Η αποκατάσταση λοιπόν της νεότητας της ευαίσθητης περιοχής δεν γίνεται μόνο για την επανόρθωση της αρμονικής της εικόνας αλλά και για μια σειρά από λόγους λειτουργικής φύσεως, όπως για παράδειγμα η επανάκτηση του κολπικού μυϊκού τόνου. Οι πιθανές βελτιώσεις μπορούν να αφορούν την ηβική χώρα, τα μικρά και μεγάλα χείλη, τη βουβωνική περιοχή και τις ουλές τοκετού. Κατά κανόνα λοιπόν οι συχνότερες επεμβάσεις αφορούν την ανάταξη των μικρών χειλέων, τη λιποαναρρόφηση της ηβικής χώρας, την ανασύνθεση του παρθενικού υμένα καθώς και τη στένωση του κόλπου.

Η προετοιμασία για την καθεμία από τις παραπάνω επεμβάσεις γίνεται όπως για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση με την διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων, αίματος και καρδιάς, για να βεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας. Την εβδομάδα που προηγείται της επέμβασης θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόσληψη ορισμένων ουσιών, όπως ασπιρίνη, άλλων φαρμάκων με παρόμοια ενεργά συστατικά, αλκοολούχων ποτών και τσιγάρου, που μπορούν να επηρεάσουν το σωστό αποτέλεσμα της επέμβασης. Η νοσηλεία γίνεται ως εξωτερικός ασθενής (one day clinic), η περιποίηση του τραύματος γίνεται με επίδεση και μετά 4-5 ημέρων ελέγχεται το στάδιο της ανάρρωσης.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και βέβαια δεν υφίστανται ιδιαίτερες αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Η επιστροφή στις επαγγελματικές υποχρεώσεις γίνεται μετά το πέρασμα 2-3 ημερών, ενώ μετά από 4 με 6 εβδομάδες γίνεται ανάκτηση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι διορθώσεις που αναφέρονται παραπάνω εισέρχονται στη πλαστική χειρουργική της περιγεννητικής περιοχής που ολοένα και συχνότερα συστήνεται από σεξολόγους και ψυχολόγους σε γυναίκες που θέλουν να επανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους και την ομαλή σεξουαλική ζωή με το σύντροφο τους.

Ρήγας Γεώργιος

Πλαστκός Χειρουργός