Νερό: Πηγή ζωής!

new28_8549343a_s.jpg
Τι κοινό έχουν τα δέντρα και ένας άνθρωπος; Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται το νερό για να επιβιώσουν! Χωρίς το νερό, το σώμα μας θα σταματήσει τη λειτουργία του. Το νερό καταλαμβάνει περισσότερο από το μισό του βάρους (70- 80%) μας. Γνωρίζετε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο για μερικές ημέρες χωρίς νερό; Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα  μας εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες και για πολλές από αυτές χρειάζεται το νερό για να τις εκτελέσει. Για παράδειγμα, το αίμα, το οποίο περιέχει πολύ νερό, μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Χωρίς οξυγόνο, αυτά τα μικροσκοπικά κύτταρα θα πεθάνουν σαν αποτέλεσμα και το σώμα μας θα σταματήσει να λειτουργεί.

Το νερό είναι επίσης στο λέμφος, ένα υγρό που αποτελεί μέρος του αμυντικού συστήματος μας, το οποίο βοηθάει στην απομάκρυνση και καταπολέμηση των ασθενειών. Χρειαζόμαστε το νερό για να χωνέψουμε το φαγητό που καταναλώνουμε καθώς επίσης για να αποβάλουμε τις ουσίες που δεν είναι χρήσιμες για τον οργανισμό μας. Το νερό χρειάζεται για τα υγρά της χώνεψης, την ουρία και τα κόπρανα. Επίσης το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό στην εφίδρωση, δηλαδή του ιδρώτα καθώς επίσης κάθε κύτταρο του σώματος εξαρτάται από το νερό για τη σωστή λειτουργία του .Το σώμα μας δεν λαμβάνει νερό μόνο από το νερό που πίνουμε. Όλα τα υγρά που πίνουμε περιέχουν νερό, όμως το νερό και το γάλα αποτελούν τις καλύτερες επιλογές. Πολλές από τις τροφές επίσης περιέχουν νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που η περιεκτικότητα τους σε νερό είναι μεγάλη.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Από τη στιγμή που το νερό είναι τόσο σημαντικό, ίσως να αναρωτιέστε εάν πίνετε αρκετό. Δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο λίτρων που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Συχνά, στα παιδιά αρέσει να πίνουν κάτι κατά την διάρκεια των γευμάτων τους και φυσικά όταν διψάνε. Όμως όταν ο καιρός είναι ζεστός όπως το καλοκαίρι ή κατά τη διάρκεια και μετά από άσκηση το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο.

Το πότε πίνουμε είναι εξίσου σημαντικό. Για παράδειγμα όταν αθλούμαστε, όταν δουλεύουμε σκληρά (χειρονακτική εργασία) ή παίζουμε έντονα, τότε πρέπει να καταναλώνουμε νερό/ υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την άσκηση. Γι’αυτό ποτέ δεν ξεχνάμε το μπουκάλι με το νερό μας. Γιατί άμα είμαστε διψασμένοι δεν μπορούμε να επιτύχουμε την καλύτερη απόδοση μας. Όταν το σώμα μας δεν έχει αρκετό νερό, τότε αφυδατώνεται.

Τι είναι η αφυδάτωση;

Η προχωρημένη αφυδάτωση προκαλεί στον οργανισμό εξασθένηση σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ακόμα και στις ποιό απλές δραστηριότητες μας. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι με νερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Το νερό όχι μόνο μας προστατεύει από την αφυδάτωση, αλλά είναι και πολύ αναζωογονητικό  και δεν έχει καθόλου θερμίδες. Το σώμα μας, μας βοηθάει να μένουμε ενυδατωμένοι με το να ρυθμίζει το νερό στον οργανισμό μας. Το σώμα μας επίσης αποθηκεύει το νερό στον οργανισμό όταν αυτό δεν είναι αρκετό ή αντίστοιχα το αποβάλλει από τον οργανισμό όταν δεν το χρειάζεται. Όταν τα ούρα μας έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε πιθανόν να υπάρχει πολύ νερό στον οργανισμό μας.

Αντίστοιχα όταν τα ούρα μας έχουν πολύ σκούρο κίτρινο χρώμα, τότε είναι ώρα να πιούμε νερό γιατί δεν έχουμε αρκετό.  Μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας με το να πίνουμε νερό όταν αισθανόμαστε διψασμένοι και να πίνουμε επιπλέον νερό ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε ζεστό περιβάλλον και τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι το σώμα μας θα είναι σε θέση να λειτουργεί καλύτερα και εμείς να αισθανόμαστε υγιείς και έτυμοι να ανταπεξέλθουμε στις δραστηριότητες μας!  

Τελιοπούλου Ζαχαρούλα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος