Ψυχολόγος

ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

· Πτυχίο Ψυχολογίας (Maitrise) με ειδίκευση στην Εξελικτική και την Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της CAEN, Γαλλία (1981)

· DEA Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Toulouse le Μirail 1982

· Πτυχίο Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1990).

· Άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από την Γαλλική Δημοκρατία Υπουργείο Εργασίας Παρίσι

· Άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

· Δίπλωμα παρακολούθησης προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης από τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής με θέμα «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» 2004

· Πιστοποίηση από το ΕΚΕΠΙΣ στο μητρώο πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων με ΣΤΕΠ ένταξης 2725 Ψυχολόγοι, 2491 Ειδικοί επιστήμονες επί των διδακτικών μεθόδων, 2460 Εκπαιδευτικοί Ειδικής Εκπαίδευσης, 2512 Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και ασκούντες συναφή επαγγέλματα και επαγγελματική εμπειρία και διδακτική εμπειρία σε άτομα με αναπηρίες άτομα με ψυχικές ασθένειες που διαβιούν εκτός ιδρυμάτων.

· Πιστοποίηση από το ΕΚΕΠΙΣ στο Υπομητρώο Στελεχών Βασικών Σ.Υ.Υ, στο Υπομητρώο Στελεχών Συμπληρωματικών Σ.Υ.Υ. και στο Υπομητρώο Εκπαιδευτών Στελεχών Σ.Υ.Υ. Επίσης συμμετείχα στη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού που αφορά το έργο: «Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την εκπαίδευση των στελεχών Σ.Υ.Υ, επιμόρφωση εκπαιδευτών στελεχών Σ.Υ.Υ και αξιολογητών επιτροπών πιστοποίησης στελεχών Σ.Υ.Υ»

· Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων Διάρκειας 300 ωρών στο ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ από Ιούλιο 2006 έως 3 Φεβρουαρίου 2007.

· Πιστοποίηση για διδασκαλία σε προγράμματα του ΛΑΕΚ με κωδικό εισηγητή είναι : 30164 (2007).

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

  1. Εκπαίδευση για την Ψυχιατρική Περίθαλψη του αρρώστου στο σπίτι, από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, υπό την εποπτεία του ψυχιάτρου Κου Π. Σακελλαρόπουλου, από Μάρτιο 1982 – Δεκέμβριο 1983.
  2. Ετήσια εκπαίδευση στην «Εισαγωγή στην Ομαδική ψυχοθεραπεία» του Ανοιχτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου, από Οκτώβριο 1985 έως και Ιούνιο 1986.

  1. Ετήσια εκπαίδευση στην «Εισαγωγή στις ψυχολογικές αξιολογήσεις», του Ανοιχτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου από Οκτώβριο 1990 έως Ιούνιο 1991.

  1. Απόφοιτος και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας (1988 – 1995).

  1. Εκπαιδευόμενο μέλος της Μονάδας Οικογενειακής Θεραπείας και Συστημικής Σκέψης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής από Σεπτέμβριο 2000 έως 2002.

  1. Προσωπική ψυχοθεραπεία από 1997 έως σήμερα.

  1. Πρόγραμμα εκπαίδευσης αξιολογητών πιστοποιημένων φορέων επαγγελματικής κατάρτισης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Σύστημα Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης» που χρηματοδοτείται από το Ε. Π. Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού Πάντειου Πανεπιστημίου και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.

Διάρκεια προγράμματος : 54 ώρες Μάιος – Ιούνιος 2003

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

1. Από τον Ιούλιο του 2006 εργάζομαι στο πρόγραμμα 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ως Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

2. Από τον Νοέμβριο του 2003 έως Μάιο 2006 συνεργάσθηκα με τη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ζωγράφου ως Υπεύθυνη στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρίες.

3. Ψυχολόγος στις Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες σε άνεργες γυναίκες διάρκειας 128 ωρών, το 2005 στο πρόγραμμα της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Ζωγράφου, «Ίσες δυνατότητες ίσες ευκαιρίες».

4. Από τον Ιανουάριο του 2001 έως Ιούλιο 2006 εργάσθηκα ως Ψυχολόγος στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, στο Κέντρο Εκπαίδευσης για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ως υπεύθυνη κατάρτισης στο Ε.Κ.Ε.Κ του ΕΠΙΨΥ.

Στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου περιλαμβάνονταν :

· Εισηγήσεις σε στελέχη πρόληψης του ΟΚΑΝΑ (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κοινωνιολόγοι κ.ά.) που αφορούσαν στην ψυχική υγεία και στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

· Παρεμβάσεις σε καθηγητές και σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της υγείας

· Εποπτεία και υποστήριξη των στελεχών των Κέντρων Πρόληψης στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή, στην αξιολόγηση προγραμμάτων πρόληψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, δασκάλους και γονείς.

· Συντονισμός, εφαρμογή και αξιολόγηση παρεμβάσεων πρόληψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην περιοχή της Αττικής στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης των εκπαιδευόμενων του Κέντρου Εκπαίδευσης.

· Πενθήμερα βιωματικά σεμινάρια καθηγητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού «Στηρίζομαι στα πόδια μου» στις έδρες των κέντρων πρόληψης.

· Εκπαίδευση αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και στην αγωγή της υγείας

5 Από το Φεβρουάριο του 2002 έως το Mάιο του 2004 συνεργάσθηκα με το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης ενταγμένη στο Μητρώο Ελεγκτών Αξιολογητών ως Ελέγκτρια Αξιολογήτρια τύπου Α. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας το Μάιο του 2003 παρακολούθησα το σεμινάριο Εκπαίδευση αξιολογητών πιστοποιημένων φορέων επαγγελματικής κατάρτισης .

6.Από το 2003 έως σήμερα είμαι ενταγμένη στο Μητρώο Αξιολογητών του Υπουργείου Υγείας.

.

7. Από το 2003 έως τον Νοέμβριο του 2005 εντάχθηκα στο Μητρώο Αξιολογητών του Υπουργείου Εργασίας.

8 Από το Δεκέμβριο του 1999 έως το Δεκέμβριο του 2000 συνεργάστηκα με το Κ.Ε.Κ ΚΟΡΑΗΣ του Δήμου Πεύκης ως εκπαιδευτικά υπεύθυνη του θεματικού πεδίου Υγεία πρόνοια με αρμοδιότητες την προετοιμασία για κατάθεση προγραμμάτων στο Υπουργείο Εργασίας και Υγείας.

9 Από τον Ιανουάριο 1999 έως το Δεκέμβριο του 2000 εργάστηκα στο «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για Άτομα με ειδικές ανάγκες, ως Ψυχολόγος Υπεύθυνη Κατάρτισης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εκπονούσε το Κέντρο. Στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου περιλαμβάνονταν :

Ä Οι ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπείες,

Ä Η συμβουλευτική σε γονείς,

Ä Ο συντονισμός των επαγγελματικών εργαστηρίων κατάρτισης,

Ä Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των καταρτιζομένων,

Ä Οι ομάδες κοινωνικοποίησης και

Ä Η έκδοση της εφημερίδας του κέντρου.

10. Από το Φεβρουάριο του 1998 έως το Μάιο του ιδίου έτους εργάσθηκα ως Καθηγήτρια Φιλόλογος ΠΕ2 στο Γυμνάσιο Λαυρίου.

11. Από τον Απρίλιο του 1996 έως και τον Ιούλιο του ιδίου έτους, εργάσθηκα ως Ψυχολόγος Υπεύθυνη Συνοδευτικών Υπηρεσιών στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης – «Ολυμπιακό Κέντρο» για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με το ΠΙΚΠΑ – Πειραιά (Μιχαλήνειο).Στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου περιλαμβάνονταν :

Ä η ψυχολογική στήριξη των καταρτιζόμενων και των οικογενειών τους,

Ä οι ομάδες επαγγελματικού προσανατολισμού,

Ä οι ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων και

Ä η συνεργασία με κοινωνικούς- ψυχιατρικούς-εκπαιδευτικούς φορείς.

12.Από τον Αύγουστο του 1990 έως το Δεκέμβριο του 1994, εργάσθηκα ως Ψυχολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια στη Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής, για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, Ψυχιατρικές διαταραχές, κοινωνικά προβλήματα και νοητικές υστερήσεις.

Στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου περιλαμβάνονταν :

Ä Ο συντονισμός των επαγγελματικών εργαστηρίων κατάρτισης του Κέντρου,

Ä Η εκπόνηση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, και του Ο.Α.Ε.Δ,

Ä Η συμβουλευτική σε ομάδες γονέων

Ä Ο συντονισμός της ομάδας του προσωπικού

Ä Η οργάνωση του προστατευόμενου εργαστηρίου και

Ä Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των καταρτιζομένων.

13. Από τον Ιανουάριο του 1985 έως τον Αύγουστο του 1990 εργάσθηκα ως Κλινική Ψυχολόγος στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Δημιουργία», υπεύθυνη για εφήβους και ενήλικες με ψυχιατρικές διαταραχές και νοητικές υστερήσεις.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

· Από τον Σεπτέμβριο του 1990 έως το Μάιο του 1993 εργάσθηκα στο Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών & Επιστημών (ΚΑΣΕ). Διδασκαλία εξελικτικής ψυχολογίας, ειδικής αγωγής και ψυχοδιαγνωστικής.

· Από τον Σεπτέμβριο του 1991 έως τον Ιούνιο του 1992 εργάσθηκα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδασκαλία ειδικής αγωγής, ψυχοδιαγνωστικής.

· Κατά το σχολικό έτος 1997 – 1998 εργάσθηκα στη Μέση Τεχνική & Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Διδασκαλία εξελικτικής ψυχολογίας.

· Από τον Οκτώβριο του 1998 έως το Φεβρουάριο του 2001 δίδαξα το μάθημα της εξελικτικής ψυχολογίας στο Α΄ και Β΄ εξάμηνο του Δημόσιου ΙΕΚ των Αγίων Αναργύρων, στην ειδικότητα της προσχολικής αγωγής ατόμων με ειδικές ανάγκες και στην ειδικότητα της προσχολικής αγωγής δραστηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης.

· Από τον Φεβρουάριο του 1999 έως το Φεβρουάριο του 2001 δίδαξα το μάθημα της κοινωνικής ψυχολογίας στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αγίων Αναργύρων στην ειδικότητα της προσχολικής αγωγής δραστηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης και στην ειδικότητα προσχολικής αγωγής ατόμων με ειδικές ανάγκες.

· Διδασκαλία στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που υλοποίησε το Σ.Ε.Κ. της ΘΕΟΤΟΚΟΥ με θέματα : “ Μετάβαση από την κατάρτιση στην εργασία “ και “ Προβλήματα στην εξεύρεση αγοράς των προϊόντων των προστατευμένων εργαστηρίων ”. (Μάρτιος 2000)

· Εισηγήσεις στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εθνικής Εμβέλειας Ινστιτούτο Μελετών Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης (ΙΜΕ&Ε Α.Ε.) στα πλαίσια του προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης «Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας». Θέματα των εισηγήσεων αυτών ήταν: «Συμβουλευτική γονέων» και «Επαγγελματικός Προσανατολισμός ατόμων που απειλούνται από αποκλεισμό από την αγορά εργασίας» (Ιούνιος – Ιούλιος 2000).

· Διδασκαλία θεμάτων που αφορούν στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής. (Ιανουάριος 2001 – Απρίλιος2005).

· Διδασκαλία στο Κ.Ε.Κ και στο ΕΚΕΚ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής. (Μάιος 2003 – σήμερα) σε προγράμματα Αποασυλοποίησης του μέτρου 2.4 της Ψυχικής Υγείας και στα προγράμματα της Πρόνοιας μέτρο 4.2, στο Πρόγραμμα Equal του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και σε προγράμματα που αφορούν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

· Διδασκαλία στο Κ.Ε.Κ. Ιάσων με θεματικές που αφορούν στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στην Επαγγελματική Δραστηριοποίηση ανέργων 2003, 2004, 2005, 2006, 2007

· Διδασκαλία στο Κ.Ε.Κ. Γαία με θεματικές που αφορούν στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στην Επαγγελματική Δραστηριοποίηση ανέργων 2005, 2006 και 2007

· Διδασκαλία στο Κ.Ε.Κ. Ερμής με θεματικές που αφορούν στην Αγωγή Υγείας ατόμων με ειδικές ανάγκες και στην κακοποίηση των γυναικών 2005,2006,2007.

· Εισηγήσεις διάρκειας 48 ωρών σε Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα Αγωγής Υγείας, σε σεμινάριο που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σεπτέμβριος 2005.

· Διδασκαλία στο Κ.Ε.Κ. ΔΗΜΗΤΡΑ με θεματικές που αφορούν στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στην Επαγγελματική Δραστηριοποίηση ανέργων 2006 και 2007

· Επιμορφώτρια στη θεματική ενότητα με τίτλο «Δημόσια υγεία και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες» στις δύο ενέργειες κατάρτισης του προγράμματος δράσεις κατάρτισης και επιμόρφωσης στελεχών υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» το οποίο υλοποίησε το κέντρο έρευνας και πρόληψης ατυχημάτων του εργαστηρίου υγιεινής επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Οι εισηγήσεις αφορούσαν την ενότητα κοινωνικός αποκλεισμός και ψυχική υγεία ήταν διάρκειας 30 ωρών και υλοποιήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2006 έως Ιανουάριος 2007.

· Εισηγήσεις σε Εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα Αγωγής Υγείας σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και για θέματα επιχειρηματικότητας, σε σεμινάριο που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάρτιος 2007 διάρκειας 8 ωρών.

· Επιμορφώτρια σε Σεμινάριο με θέμα: «Ψυχική Υγεία- Σεξουαλική Αγωγή στα Σχολεία» στη Λαμία Απρίλιος 2007

· Επιμορφώτρια σε Σεμινάριο με θέμα: «Ψυχική Υγεία- Σεξουαλική Αγωγή στα Σχολεία» στη Λαμία Μάιος 2007

· Συμμετοχή ως εκπαιδεύτρια στην κατάρτιση επαγγελματιών υγείας σε γνώσεις και δεξιότητες Προαγωγής και Αγωγής Υγείας από το κέντρο έρευνας και πρόληψης ατυχημάτων του εργαστηρίου υγιεινής επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. 2007-2008

· Συμμετοχή ως εκπαιδεύτρια σε δράσεις Προαγωγής και Αγωγής Υγείας σε άτομα που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό ( Άτομα σε απεξάρτηση, ψυχικά ασθενείς, παλιννοστούντες, μετανάστες πρόσφυγες, μονογονείς) φορέας υλοποίησης το κέντρο έρευνας και πρόληψης ατυχημάτων του εργαστηρίου υγιεινής επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. 2007-2008

· Συμμετοχή ως εκπαιδεύτρια σε δράσεις που αφορούν την προαγωγή υγείας και ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον φορέας υλοποίησης ΕΠΙΨΥ 2007-2008.

· Διδασκαλία στο ΕΚΕΚ του ΟΚΑΝΑ Δεκέμβριος 2007 σε θέματα που αφορούσαν την επαγγελματική δραστηριοποίηση των υπό απεξάρτηση εκπαιδευομένων.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

· Δυσλεξία (Σημειώσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος της ειδικής αγωγής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

· Σεξουαλικότητα και άτομα με αναπηρία (Σημειώσεις για την ομιλία στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

· Σημειώσεις Εξελικτικής Ψυχολογίας (Πρώτο μέρος) για το Α΄ εξάμηνο προσχολικής αγωγής ατόμων με ειδικές ανάγκες, για το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αγίων Αναργύρων.

· Σημειώσεις Εξελικτικής Ψυχολογίας (Δεύτερο μέρος) για το Β΄ εξάμηνο προσχολικής αγωγής ατόμων με ειδικές ανάγκες, για το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αγίων Αναργύρων.

· Σημειώσεις Κοινωνικής Ψυχολογίας για το Γ΄ εξάμηνο για το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αγίων Αναργύρων για την ειδικότητα δραστηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης.

· Δημοσίευση στην εφημερίδα «Φυλικά» άρθρου με τίτλο «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην ομάδα τάξη» Σεπτέμβριος 2003

· Συγγραφή του Βιβλίου Αγωγής Υγείας, του Ο.Ε.Δ.Β. για την Α’ τάξη των Τ.Ε.Ε, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Αθήνα 2003

· Δημοσίευση στο περιοδικό «Ιατρικά» της Ελευθεροτυπίας του άρθρου «Η ψυχή των παιδιών στα χέρια των γονιών» 31/08/2004 και του άρθρου « Η Τέχνη να είσαι γυναίκα στον 21 αιώνα» 11/04/2005.

· Δημοσίευση άρθρου στο www.ego.gr για το «Ρόλο της οικογένειας στην ψυχική υγεία των παιδιών», Ιούνιος 2005.

· Δημοσίευση στο περιοδικό Γυναίκα άρθρου με τίτλο «Ο ανταγωνισμός των γονιών με αφορμή τα παιδιά τους» Μάιος 2006

· Συμμετοχή στη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού που αφορά το έργο: «Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την εκπαίδευση των στελεχών Σ.Υ.Υ, επιμόρφωση εκπαιδευτών στελεχών Σ.Υ.Υ και αξιολογητών επιτροπών πιστοποίησης στελεχών Σ.Υ.Υ» Αθήνα 2006

· Συνεργάτης σε θέματα ψυχολογίας του περιοδικού Prevention, Focus, και της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

· Γαλλικά : Για τα οποία μου έχει χορηγηθεί άδεια διδασκαλίας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

· Αγγλικά : Πολύ Καλά

ΓΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

· Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή κατόπιν Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ), στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στελεχών Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

· Εκπαίδευση στο MS Outlook 2000- Internet και στα MS Windows 98- Ms Word 2000 από την εταιρεία Byte Education πιστοποιημένης από την Microsoft (Ιούνιος 2002)

ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ

· Ομιλία στο Συνέδριο που οργάνωση η Επιτροπή HELIOS για την κοινωνική ενσωμάτωση και την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες με θέμα «Σεξουαλικότητα και άτομα με αναπηρία», Θεσ/νίκη, 27 Σεπτεμβρίου 1991.

· Ομιλία στο Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών «Κατάθλιψη – Τάσεις αυτοκτονίας στην εφηβική ηλικία», Αθήνα 1991.

· Ομιλία στο Συνέδριο που διοργάνωσε το «Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ» με θέμα «Η Επιτροπεία των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις χώρες της ΕΟΚ», Μιλάνο, Δεκέμβριος 1992.

· Ομιλία στο Κέντρο Πρόληψης Λαμίας με θέμα «Η σχέση μαθητή-καθηγητή» Μάιος 2003

· Ομιλία στο Κέντρο Πρόληψης Κηφισιάς με θέμα «Ο ρόλος του γονιού στην πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού» Μάιος 2003

· Ομιλία στο Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «Η Διέξοδος» Δήμου Αχαρνών-Κοινότητας Θρακομακεδόνων, με θέμα «Η Πρόληψη στην κοινότητα : στόχοι, δράσεις, προοπτικές» 21/06/2003

· Oμιλία σε ημερίδα η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λακωνίας Σεπτέμβριος 2003.

· Oμιλία σε ημερίδα η οποία οργανώθηκε από το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων και το Γυμνάσιο Νεαπολέως Φεβρουάριος 2004.

· Ομιλία στο Κέντρο Πρόληψης Αργολίδας με θέμα «Ο ρόλος του γονιού στην πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού του» την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ιούνιος 2004.

· Ομιλία στο Κέντρο Πρόληψης Αργολίδας με θέμα «Ο εκπαιδευτικός και η πρόληψη της ψυχικής υγείας των μαθητών» με αφορμή προληπτική παρέμβαση του κέντρου πρόληψης Αργολίδας σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοέμβριος 2004.

· Aνακοίνωση στο συνέδριο που διοργάνωσε ο σύλλογος λογοπεδικών με θέμα: «Σεξουαλικότητα και άτομα με αναπηρίες» παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος που έγινε κέντρου δημιουργικής απασχόλησης Δήμου Ζωγράφου Θεσσαλονίκη Μάιος 2005.

· Aνακοίνωση στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο «Από τους γονείς στα παιδιά» που οργάνωσε η ΕΨΥΠΕ με θέμα: «Η στάση των γονιών που έχουν άτομα με αναπηρία στη Σεξουαλικότητα τους» παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος που έγινε κέντρου δημιουργικής απασχόλησης Δήμου Ζωγράφου Αθήνα Οκτώβριος 2005.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

· Δεύτερο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο του Τμήματος Ψυχολογικής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», 19-20 Μαΐου 1984.

· Σεμινάριο με θέμα : «Μαθησιακές Δυσκολίες» από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού από 3 – 4 Μαρτίου 1987.

· Σεμινάριο με θέμα : «Μαθησιακές Δυσκολίες» του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λειτουργών του Κολεγίου Αθηνών από 13 – 14 Μαΐου 1989.

· Σεμινάριο με θέμα : «Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι υπολογιστές Apple Macintosh στα άτομα με ειδικές ανάγκες», 30 Οκτωβρίου 1991.

· Σεμινάριο με θέμα : «Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές», που οργάνωσε το ΕΛΚΕΠΑ, από 5 έως 14 Φεβρουαρίου 1995.

· 18ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδιατρικής, με θέμα: «Η εφηβεία και τα προβλήματά της», 7-8 Νοεμβρίου 1998.

· Σεμινάριο με θέμα «Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί – Κοινωνικές Επιχειρήσεις: το παράδειγμα της οργάνωσης και λειτουργίας πιλοτικού καταστήματος» που υλοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.). Ιούλιος 2000

· Σεμινάριο με θέμα «Οργάνωση και λειτουργία υποστηρικτικών ομάδων συγγενών ατόμων με ειδικές ανάγκες» που υλοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) Νοέμβριος 2000.

· Σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση στελεχών στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και πρόληψης ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων από καταστροφές» που υλοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) Οκτώβριος 2000.

· Σεμινάριο με θέμα «Νέες προσεγγίσεις και μέθοδοι έγκαιρης παρέμβασης για την πρόληψη της τοξικομανίας και της παραβατικότητας μεταξύ των νέων ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών» το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ από 12/06/2003 μέχρι 13/06/2003.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

· 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχοσωματικής Έρευνας της Διεθνούς Ψυχοσωματικής Εταιρείας από 6-11 Σεπτεμβρίου 1986.

· 4ο Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο για την Παιδοψυχιατρικής, του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» από 30 Ιανουαρίου 1987 – 1η Φεβρουαρίου 1987.

· 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας από το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων από 5 – 7 Φεβρουαρίου 1988.

· 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από 18 έως 20 Μαΐου 1990. Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα : «Σεξουαλικότητα και άτομα με αναπηρία» του Προγράμματος ΗΛΙΟΣ από 27 έως 28 Σεπτεμβρίου 1991.

· 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, για την Αναδοχή του Ελληνικού Συλλόγου Αναδόχων, Οικογενειών από 9 έως 10 Νοεμβρίου 1991.

· Διεθνές Συνέδριο με θέμα : «Το οδοιπορικό επαγγελματικής και κοινωνικής αποκατάστασης ατόμων με νοητική υστέρηση» της Εστίας Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής, από 3 – 6 Μαΐου 1991.

· Συνέδριο με θέμα : «Τα νομικά δικαιώματα των ΑΜΕΑ» του προγράμματος ΗΛΙΟΣ , Δεκέμβριος 1992.

· Συνέδριο με θέμα : «Το παιδί στον κόσμο του αύριο» του Ιδρύματος Ερευνών «Σπύρος Δοξιάδης» και της Ελληνικής Εταιρείας Σπαστικών, από 2 έως 5 Ιουνίου 1994.

· 4ο Ετήσιο Συνέδριο «Ο εκπαιδευτικός και η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση». Πάτρα 17-19 Μαΐου 2002.

· Παιδοψυχιατρικό συνέδριο Αθήνα Ιούνιος 2003

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

· Ημερίδα με θέμα : «Αλλαγές στις γνώσεις και αντιλήψεις για τα βρέφη» του Ιδρύματος Ερευνών «Σπύρος Δοξιάδης», Ιούνιος 1991.

· Ημερίδα με θέμα: «Συμμετοχή – Ναι ή όχι», που οργάνωσε η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, Νοέμβριος 1998.

· Ημερίδα με θέμα «Κοινωνική Ένταξη Μέσω της Εργασίας»που οργάνωσε το Ι.Π.Α.Π. «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ». Δεκέμβριος 1999.

· Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ανθρώπινα Συστήματα και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις» που οργανώθηκε από την «Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας» (ΕΕΣΣΚΕΨΟ). Απρίλιος 2000

· Ημερίδα με θέμα : ” Υποστηρικτικές ομάδες οικογενειών ατόμων με ειδικές ανάγκες “ ΠΟΣΚΑΜΕΑ . Ιούνιος 2000

· Ημερίδα με θέμα «Νόμιμες εξαρτήσεις: Αλκοολισμός, κάπνισμα, τυχερά παιχνίδια κ.α.» που διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) Μάιος 2001.

· Ημερίδα με θέμα «Οικογένεια, Εφηβεία και Τοξικοεξάρτηση» που διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) Σεπτέμβριος 2001.

· Ημερίδα με θέμα «Οικογένεια και Τοξικοεξάρτηση» που διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) Φεβρουάριος 2003

· Ημερίδα – Εκπαιδευτικό Σεμινάριο που υλοποιήθηκε από τη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω – Ψ. Ν. Α. με θέμα «Εξάρτηση-Απεξάρτηση και σχολείο» στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 2004

· Διημερίδα με θέμα «Οικογένεια και Εξαρτήσεις» που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για την πρόληψη της χρήσης Ναρκωτικών και την Προαγωγή της Υγείας του ΕΠΙΨΥ 15 και 16 Απριλίου 2005

· Ημερίδα με θέμα «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και ψυχιατρική Μεταρρύθμιση 1984-2004» που διοργάνωσε ο ελληνικός κλάδος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στην Αθήνα 13 Ιουνίου 2005

· Εκπαιδευτικό Διήμερο με θέμα «Προγράμματα απεξάρτησης στο ΕΣΥ, η εμπειρία του τομέα γυναικών του 18 ΑΝΩ» που οργάνωσε το Ψ.Ν.Α. Ιανουάριος 2007

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΑ

· Συμπόσιο γύρω από τη Λακανική θεωρία της κλινικής των ψυχώσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής από 1 έως 2 Νοεμβρίου 1990.

· Συμπόσιο με θέμα : «Ενοχή και ψυχοπαθολογία» της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, από 2 έως 8 Φεβρουαρίου 1991.

· Συμπόσιο με θέμα : «Ψυχοσωματικές προσεγγίσεις», που οργανώθηκε από την ΕΠΑΨΥ και το Ίδρυμα Ερευνών για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» από 1 έως 3 Μαρτίου 1996

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

1987 – 1988 : Απασχόληση οικότροφων παιδιών και εφήβων στο Νταού Πεντέλης.

Ιούλιος 1991 : Συμμετοχή σαν ομαδάρχης στις κατασκηνώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες στον Άγιο Ανδρέα Αττικής.

1991, 92, 93, 94 : Συμμετοχή στα Special Olympics και στην Ειδική Ολυμπιάδα σαν Συνοδός των αθλητών με ειδικές ανάγκες.

1999 Σεπτέμβριος: Παρεμβάσεις ψυχολογικής υποστήριξης σε σεισμοπαθείς του Δήμου Μενιδίου στο Στρατόπεδο Καποτά ως μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.

2004 Σεπτέμβριος: Εθελόντρια στην Παρολυμπιάδα της Αθήνας στο άθλημα Μπάσκετ με αμαξίδια

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

1. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων

2. Μέλος της Ελληνικής εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Θεραπείας της Οικογένειας.

3. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας.

4. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛΕΣΥΠ)

5. Μέλος του ITACA (Ινστιτούτο θεραπευτών τοξικοεξάρτησης)

6. Μέλος του Ελληνικού Κλάδου της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης

7. Έκτακτο μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων