Ρινοπλαστική – Διάφραγμα

Η  διαμόρφωση  του  προφίλ  του  προσώπου  παραμένει  πάντοτε  ένα  επίκαιρο  θέμα  πλαστικής  χειρουργικής .Ο  σύγχρονος  άνθρωπος  βομβαρδίζεται  καθημερινά από  πρότυπα  ομορφιάς και  αναζητεί  την  καλύτερη  εμφάνιση  που  θα  τον  βοηθήσει να  γίνει  πιο  ανταγωνίσιμος σε  όλα  τα  επίπεδα,  από  το  χώρο  της  εργασίας,  εως  τη  κοινωνική  και  προσωπική  ζωή του.

Είναι  πραγματικά  πολύ  εντυπωσιακό,  ότι  η  πλαστική  της  μύτης 

έχει  τις  ρίζες  στα  βάθη  των  αιώνων.Υπάρχουν  αναφορές  από το  600 πχ στην αρχαία  Ινδία και  Αίγυπτο από  παπύρους και  ιερoγλυφικά που  αφορούν  την  επανόρθωση  της  μύτης  μετα  από  ακρωτηριασμούς.Η πρώτη  ρινοπλαστική  αναφέρεται  το  1887 (Roe),ενώ  πατέρας  της  σύγχρονης  ρινοπλαστικής  θεωρείται  ο  Joseph (1897).Τέλος  οι  μαθητές  του, Aufricht και  Safian, ανέπτυξαν τη  τεχνική  στις Η.Π.Α.

Ποιός είναι κατάλληλος για πλαστική της μύτης

Κάθε άνθρωπος που ενοχλείται από δυσμορφίες της μύτης του. Δυσμορφία θεωρείται η καμπούρα, η γαμψή μύτη, η μεγάλη, η στραβή μύτη ,η φαρδιά μύτη. Κατάλληλοι είναι επίσης, αυτοί που σε μικρή ηλικία είχαν λαγώχειλο, ή άτομα μετά από τραύμα ή αποτυχημένη ρινοπλαστική. Υποψήφιοι ακόμα είναι αυτοί και αυτές που θέλουν να κάνουν μικροδιορθώσεις στη μύτη τους λαμβανομένου υπ’όψιν ότι οι μικρές αλλαγές δίνουν το ωραίο αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική.

Το Διάφραγμα και ο ρόλος του στην επέμβαση

Το διάφραγμα είναι ένα χόνδρινο πέταλο που χωρίζει τη μύτη στα δυο ρουθούνια. Συμμετέχει αρκετές φορές στη δυσμορφία της μύτης η και δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή (Σκολίωση ρινικού διαφράγματος).Σε μια τέτοια περίπτωση συμμετέχουν και οι κόγχες που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα μαζί την ίδια χρονική στιγμή. Το διάφραγμα όπως και το αυτί αποτελούν περιοχές απ’ όπου μπορούμε να δανεισθούμε χόνδρο, για τις απαιτήσεις της επέμβασης μας.

Σε ποια ηλικία μπορούμε να χειρουργήσουμε

Για τα κορίτσια η ηλικία των 16 ετών είναι το ελάχιστο όριο που συμβαδίζει με την έλευση της περιόδου. Για τα αγόρια το ελάχιστο όριο είναι η ηλικία των 17 ετών.

Η συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό

Το  μυστικό  της  επιτυχίας  μιας  τέτοιας  επέμβασης είναι η καλή  επικοινωνία  μεταξύ  του  γιατρού  και  της  υποψηφίας  η  του  υποψηφίου.Στη  συνάντηση  αυτή, ο  πλαστικός  χειρουργός  θα  πρέπει  να  ακούσει  τις  προσδοκίες  του-της  ενδιαφερόμενου-ης και  μετά  τη  λήψη  του  ιστορικού  και  τη  κλινική  εξέταση , να  εξηγήσει  το  τι  πραγματικά  μπορεί  να  γίνει. Από τη δεκαετία του 80 και μετά , η τακτική συνίσταται στην ανάλυση των φωτογραφιών (Jack Sheen, UCLA, Los Angeles), στις περιπτώσεις της ρινοπλαστικής- γενειοπλαστικής (προφιλοπλαστική), ενώ ο Peter Mac Kinney, στο Chicago έχει ένα ανατομικό ομοίωμα της μύτης και κάθε φορά εξηγεί μαζί με την ανάλυση των φωτογραφιών, στους υποψηφίους,το σχεδιαστικό πλάνο.

Ο περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί στο κόσμο δείχνουν στους υποψηφίους φωτογραφίες από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στη προσπάθεια τους να δώσουν στην υποψήφια μια εικόνα του αποτελέσματος.

Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έλυσαν πολλά τέτοια προβλήματα.

Η χρήση του software της προσομοίωσης, μέσω μιας ψηφιακής κάμερας (simulation surgical image) , του αποτελέσματος μιας ρινοπλαστικής, και την αναγκαιότητα μιας γενειοπλαστικής για επίτευξη αρμονίας στο προφίλ (προφιλοπλαστική) στο πρόγραμμα των Windows XP ,της microsoft, βοηθά εντυπωσιακά την υποψηφία να πάρει μια εικόνα, του μετεγχειρητικού αποτελέσματος αλλά και τον πλαστικό χειρουργό να επικοινωνήσει καλύτερα με τον ασθενή.

Η διαδικασία στηρίζεται στη ψηφιακή τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαρκεί 5-10 λεπτά.

Πως γίνεται η επέμβαση            

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που κάνουν τους περισσότερους άνδρες και γυναίκες να προχωρήσουν σε μια επέμβαση προφιλοπλαστικής είτε αυτή είναι ρινοπλαστική είτε γενειοπλαστική είτε και τα δυο μαζί είναι η κατανόηση της φιλοσοφίας αλλά και της χειρουργικής τεχνικής που ακολουθούμε. Όσο και να προσπαθούν να διαβάσουν, να μελετήσουν και γενικά να κατανοήσουν την επέμβαση από τα έντυπα, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, την τηλεόραση, ακόμα και από τους πλαστικούς χειρουργούς είναι δύσκολο να την κατανοήσουν πως αυτή γίνεται. Αυτή η έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης γεμίζει αμφιβολίες και φόβο χωρίς λόγο, την υποψήφια ή τον υποψήφιο

 Σήμερα έχουμε την δυνατότητα στο ιατρείο μας οι υποψήφιοι-ιες να βλέπουν την επέμβαση που τους ενδιαφέρει βήμα-βήμα σε ειδικό πρόραμμα προσομείωσης στα windows xp professional που μαζί με τις πληροφορίες που τους παρέχουμε (κατά την κλινική εξέταση) να νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια πριν από αυτή.

Η επέμβαση

Γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένους χώρους (κλινικές), και είναι ασφαλής. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μια ώρα , πλην ορισμένων απαιτητικών τεχνικά, περιπτώσεων, που ο χρόνος μπορεί να παραταθεί λίγο. Η όλη επέμβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια . Μετά την επέμβαση οι χειρουργημένοι έχουν ένα ναρθηκάκι στη μύτη και ένα ταμπόν σε κάθε ρουθούνι.Υπάρχουν περιπτώσεις που η επέμβαση της ρινοπλαστικής γίνεται με την ανοικτή μέθοδο (ανοικτή ρινοπλαστική).

Μετεγχειριτική πορεία

Μετά την επέμβαση, τοποθετούνται παγοκύστεις για μείωση του οιδήματος και των εκχυμώσεων των βλεφάρων.Τα ταμπόν αφαιρούνται εντελώς ανώδυνα, σε 48 ώρες και ο νάρθηκας , σε 6 ημέρες .Η επέμβαση δεν έχει πόνο.

Ανάρρωση

Η ανάρρωση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά όλοι μπορούν να επανέλθουν στην εργασία μετα την αφαίρεση του νάρθηκα  σε 6 ημέρες. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, και ολοκληρώνεται σταδιακά μεχρι και 12 μήνες μετά αλλά σε 6-8 εβδομάδες θα έχετε μια πολύ εικόνα της μύτης.

Οι αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται μετά από 6 εβδομάδες αλλά επιτρέπονται τα σπόρ που δεν επηρεάζουν τη μύτη, όπως κολύμβηση, γκόλφ, ιππασία.

Νώντας Καποσίτας M.D,PhD 

Πλαστικός χειρουργός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μέλος της American Society of Plastic Surgeons, και της International Society of Aesthetic Plastic Surgery