Παιδικός πυρετός

Surprised baby face.jpg

Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Είναι το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζεται στα παιδιά. Δεν προκαλεί οργανική βλάβη, αντίθετα φαίνεται ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και αυξάνει την καταστροφή των μικροβίων.

Μιλάμε για πυρετό όταν το θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασία :

στη μασχάλη μεγαλύτερη από 37,3ο C

στο ορθό μεγαλύτερη από 37,8o C

Αύξηση της θερμοκρασίας βρίσκουμε και σε φυσιολογικές καταστάσεις

τις απογευματινές και βραδινές ώρες

μετά από γεύμα, άσκηση, έντονο παιχνίδι

τους θερμούς μήνες του έτους

σε ζεστό περιβάλλον

σε αφυδάτωση

Αντιπυρετικά θα πρέπει να χορηγούμε επί πυρετού πάνω από38οC.

Συνήθως χορηγούμε Παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Dolal) ή άλλα αντιφλεγμονώδη όπως Algofren, Ponstan σε επίμονο πυρετό.

Η Ασπιρίνη δεν χορηγείται στα παιδιά κάτω από 16 ετών.

Το αντιπυρετικό χορηγείται σε σωστή δοσολογία, συνήθως τόσα ml όσο είναι το μισό βάρος του παιδιού, δηλαδή 5ml σε 10 κιλά παιδί, ως κάθε 4-6 ώρες, εάν παρόλο αυτά συνεχίζεται ο πυρετός χορηγούμε και δεύτερο (άλλης κατηγορίας) αντιπυρετικό π.χ. Algofren 5-10 ml ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Παράλληλα εφαρμόζουμε φυσικούς τρόπους μείωσης του πυρετού όπως χλιαρό μπάνιο (θερμοκρασία νερού 37ο C) για 10′-15′ μισή ώρα μετά τη λήψη του αντιπυρετικού, κομπρέσσες με δροσερό νερό, ελαφρύ ντύσιμο χορήγηση πολλών και δροσερών υγρών.

ΠΡΟΣΟΧΗ : υψηλός πυρετός δεν σημαίνει πάντα σοβαρή νόσος όπως και το αντίθετο. Ο πυρετός είναι σύμπτωμα και όχι νόσος γι’αυτο σημασία μεγάλη έχει να παρατηρούμε την εμφάνιση και τυχόν άλλων εκδηλώσεων (εξάνθημα, πονοκέφαλος, δυσκαμψία) και την γενική κατάσταση του παιδιού (ευερεθιστότητα, υπνηλία, ατονία, ανορεξία)