Ροφήματα που δίνουν ενέργεια: Καλά ή Κακά;

new28_energy (2).jpg
Τα ροφήματα που χρησιμοποιούν οι αθλητές περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες που παρέχουν τόνωση στους μύες, διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και καταπολεμούν τη δίψα. Βοηθούν στην πρόληψη της αφυδάτωσης καθώς επίσης και της έλλειψης νατρίου – υπονατριεμία (hyponatremia).

Μην μπερδεύετε τα συγκεκριμένα ροφήματα με τα ροφήματα – αναψυκτικά που πωλούνται ως ενεργητικά ποτά (energy drinks). Τα ενεργητικά ποτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας άσκησης – περιέχουν υψηλές ποσότητες υδατάνθρακα και καφεΐνης και ίσως περιέχουν και αμφιβόλου προέλευσης βότανα ή άλλα συστατικά.

Πότε να καταναλώνετε αθλητικά ροφήματα

Μπορείτε να καταναλώσετε ένα αθλητικό ρόφημα εάν ασκήστε συνεχόμενα για περισσότερα από 90 λεπτά. Οι επαγγελματίες αθλητές χρειάζονται να καταναλώσουν πιο σύντομα ένα αθλητικό ρόφημα. Σε περίπτωση άσκησης μεγάλης διάρκειας θα πρέπει, εκτός από το να καταναλώνετε πολλά υγρά, να αντικαθιστάτε το νάτριο και τη ζάχαρη, τα οποία χάνετε μέσω του ιδρώτα και της άσκησης.

Ορισμένοι αθλίατροι πιστεύουν ότι η άσκηση καταστέλλει το μηχανισμό δίψας. Το νάτριο στα αθλητικά ροφήματα, υποκινεί την ανάγκη για να τα καταναλώσετε. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποια ποτά που ισχυρίζονται ότι παρέχουν επιπλέον συστατικά που ενισχύουν την απόδοση – και αυτά τα επιπλέον συστατικά συχνά αποδεικνύεται πως είναι είτε άχρηστα είτε επικίνδυνα.

Ο κίνδυνος από τα ενεργητικά ποτά

Συνιστάται προσοχή στην κατανάλωση ενεργητικών ποτών που υπόσχονται δύναμη και διάρκεια. Είναι δύσκολο να ξέρετε τι ακριβώς λαμβάνετε καταναλώνοντας τα συγκεκριμένα ποτά. Το καλύτερο είναι να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να παραμένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω όταν επιλέξετε να καταναλώσετε κάποιο ενεργητικό ποτό:

  • Πολλά από αυτά τα ποτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, καφεΐνης και άλλων τονωτικών
  • Ορισμένα περιέχουν αμινοξέα, πρωτεΐνη και άλλα συστατικά αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν πρόκειται να σας ωφελήσουν
  • Κάποια συστατικά μπορεί να έχουν παρενέργειες με κάποια φάρμακα
  • Τα ποτά που περιέχουν επικίνδυνα βότανα όπως η εφέδρα μπορεί να απειλήσουν τη ζωή σας 
  • Ανάλογα με τα συστατικά τους, κάποια ενεργητικά ποτά μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν συνδυαστούν με αλκοόλ 
  • Μερικά ποτά περιέχουν ουσίες που μπορούν να σας δημιουργήσουν προβλήματα στη σωστή απορρόφηση των διατροφικών στοιχείων και να προκαλέσουν εντερικά προβλήματα
  • Θυμηθείτε: κανένα αναψυκτικό – ποτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον επαρκή ύπνο, τη σωστή άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή!

Μεταφρασμένο από κείμενο της mayoclinic.com