10 Υγιεινά τρόφιμα που… μπορεί και να μην είναι

new27_4506069a_blog.jpg
Υγιεινά ή όχι; Δύσκολο να απαντηθεί τον τελευταίο καιρό. Κάποια τρόφιμα όπως π.χ. χάμπουργκερ με μπέικον και τηγανιτές πατάτες γνωρίζετε ότι κάνουν κακό στην υγεία σας. Όμως γνωρίζετε ότι και κάποια τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα; 

Η αύξηση των μερίδων, των επιπέδων νατρίου και σακχάρου στα φαγητά έχουν μετατρέψει τα υγιεινά τρόφιμα σε διατροφικές παγίδες. Ευτυχώς μπορείτε ακόμα να τρώτε υγιεινά χωρίς να χάνετε τη γεύση των φαγητών. Το κλειδί είναι στο να καταλάβετε τι ακριβώς βάζετε στο στόμα σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να διαβάζετε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης. Οι ετικέτες διατροφικής επισήμανσης αναγράφουν τα διατροφικά στοιχεία που υπάρχουν στο τρόφιμο και πως η κάθε μερίδα συνεισφέρει στην ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

“Όχι τηγανιτές πατάτες παρακαλώ”. Κάντε έξυπνες επιλογές όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Αντικαταστήστε τις τηγανιτές πατάτες με μια πιο υγιεινή επιλογή όπως π.χ. ψητή ή βραστή πατάτα ή ακόμα και ρύζι. Επίσης να προτιμάτε τα ψητά από τα τηγανιτά π.χ. παραγγείλτε ψητό κοτόπουλο και όχι τηγανιτό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα τρόφιμα με ένδειξη χωρίς λιπαρά δεν είναι είναι τα μόνα που μπορεί να φάτε και δεν πρέπει να τα καταναλώνετε αλόγιστα. Επίσης εάν κάποιο τρόφιμο ακούγεται «πολύ καλό για να είναι αληθινό» τότε το πιο πιθανό είναι να μην σας βοηθήσει να αδυνατίσετε.

Πολύ συχνά όταν προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα για το σώμα σας, δεν προσέχετε τι πραγματικά τρώτε. Μικρές αλλαγές μπορούν να μετατρέψουν τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα σε πιο υγιεινές επιλογές.

Προσέξτε τα παρακάτω 10 τρόφιμα

Παρακάτω υπάρχουν 10 τρόφιμα που είναι υγιεινά αλλά… μπορούν να αποδειχθούν ανθυγιεινά

1. Ελαιόλαδο. Είναι καλύτερη λύση από το βούτυρο αλλά δεν παύει να είναι λίπος. Το περισσότερο δεν είναι και καλύτερο, και για το λόγο αυτό προσέχετε πόσο καταναλώνετε, ειδικά εάν θέλετε να χάσετε κιλά.

2. Μέλι. “Είναι φυσικό” θα έλεγε κάποιος. Συχνά χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο κάποιου γλυκού. Παρόλο που είναι φυσικό, περιέχει ζάχαρη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα.

3. Χυμός. Χυμός πορτοκάλι, μήλο, βερίκοκο. Ο χυμός μπορεί να είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να πάρετε κιλά. Θα σας πάρει μόνο ένα λεπτό ή και λιγότερο για να προσλάβετε 150 θερμίδες. Τόσο απλά. Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τα φρούτα ολόκληρα.

4. Σταρένιο ψωμί. Νομίζετε ότι είναι υγιεινό επειδή είναι σταρένιο; Μόνο το ολικής αλέσεως ή σικάλεως θεωρείται υγιεινό.

5. Γάλα. Γάλα πλήρες σε λιπαρά. Παλαιότερα η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα γάλατος ήταν 3 ποτήρια. Δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ χαμηλών λιπαρών, καθόλου λιπαρών και πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικών. Από το 2005 οι οδηγίες άλλαξαν. Προτιμάτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά 1%-2%.

6. Τυρί. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι εάν δεν τρώνε κρέας, μπορούν να τρώνε τυρί για να πάρουν πρωτεΐνη. Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος να πάρετε γρήγορα κιλά. Το τυρί – ειδικά τα τυριά πλούσια σε λιπαρά – περιέχουν κορεσμένα λίπη και θερμίδες. Συγκρίνετε ένα κομμάτι 28γρ. μοτσαρέλλα (80 θερμίδες, 6 γραμμάρια λίπος, 4 γραμμάρια κορεσμένο λίπος) με ένα κομμάτι 28 γρ. στήθος γαλοπούλας (30 θερμίδες, λιγότερο από 1γρ ολικών λιπαρών). Καταναλώνετε τυριά με προσοχή.

7. Κρασί. Παρόλο που το κρασί – και γενικότερα το αλκοόλ- μπορεί να έχει κάποια υγιεινά πλεονεκτήματα, ημερησίως συνίσταται ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες.

8. Ψάρι. Τα περισσότερα ψάρια είναι πολύ υγιεινά, χαμηλά σε κορεσμένα λίπη και καλή πηγή πρωτεΐνης. Όμως μερικά ψάρια είναι λιγότερο υγιεινά, λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος. Είναι λυπηρό αλλά είναι αλήθεια. Μερικά ψάρια που περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα μπορεί να περιέχουν αρκετή ποσότητα υδραργύρου ο οποίος σε μεγάλες ποσότητες είναι δηλητηριώδης.

Καλές επιλογές για ψάρι είναι ο άγριος σολομός, η γλώσσα, η πέρκα, οι γαρίδες και ο αστακός. Τα οστρακοειδή είναι γενικά υγιεινές επιλογές. Οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες και το σκουμπρί είναι επίσης καλές επιλογές αλλά τα μεγάλα σκουμπριά μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου.

9. Χωρίς λιπαρά. Επειδή ένα μπισκότο είναι χωρίς λιπαρά δεν σημαίνει ότι είναι πιο υγιεινή επιλογή από το κανονικό μπισκότο. Για την ακρίβεια πολλά μπισκότα χωρίς λιπαρά περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα κανονικά. Οι κατασκευαστές συχνά αυξάνουν τη ζάχαρη στα γλυκά χωρίς λιπαρά για να έχουν περισσότεροι γεύση. Καταναλώστε 1 μπισκότο εάν επιθυμείτε.

10. Κοτόπουλο. Το κοτόπουλο είναι ένα πολύ άπαχο κρέας μόνο εάν αφαιρέσετε την πέτσα και δεν το τηγανίσετε. Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε ένα κοτόπουλο πανέ από κάποιο ταχυφαγίο, λαμβάνετε 500 θερμίδες και 23 γραμμάρια λίπους -ένα απλό χάμπουργκερ έχει 260 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους.

Μεταφρασμένο από το κείμενο της Carolina Diaz-Bordon (ediets.com)