Τούρτα σολομού της Πόπης

images_Smoked-Salmon-Cake-550x367.jpg

Μια φανταστική κι άκρως εντυπωσιακή αλμυρή τούρτα με κρεμώδες τυρί και καπνιστό σολομό, ιδανική για απογευματινά καλέσματα!

Υλικά

Για το “φύλλο”:

2,5 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και 3/4 φλιτζανιού γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμόνι
3 κρόκους αυγού
3 ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα
 

Για τις πολύχρωμες στρώσεις:

1η στρώση (ροζ):

1 πακέτο τυρί κρέμα 200γρ
100γρ καπνιστό σολομό
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
 

2η στρώση (πράσινη):

1 πακέτο τυρί κρέμα 200γρ
3 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο κρεμμύδι (το πράσινο μέρος)
3 κουταλιές της σούπας άνηθο
 

3η στρώση (λευκή):

1 πακέτο τυρί κρέμα 200γρ
2 κουταλάκια του γλυκού κρέμα αγριοράπανου (horseradishsauce) – θα τη βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ
2 κουταλάκια του γλυκού λεμόνι
 

Για το στόλισμα

6-7 λωρίδες σολομού που τυλίγετε σε μικρές ροζέτες
4-5 πολύ λεπτές φέτες λεμονιού
άγλυκη σαντιγί (προαιρετικά)
 

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνετε σε μια μικρή κατσαρόλα μια αραιή μπεσαμέλ: Βάζετε στη κατσαρόλα τη μαργαρίνη και μόλις πάρει θερμοκρασία ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε για μισό λεπτό μέχρι να χρυσίσει λίγο το μίγμα και προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με δύναμη (για να μην δημιουργηθούν μπαλάκια αλευριού). Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια των 3 αυγών. Χτυπάτε σε ελαφριά μαρέγκα τα 3 ασπράδια ρίχνοντας και σε ένα άλλο μπολάκι τους 3 κρόκους μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού λεμόνι. Ενσωματώνετε σιγά σιγά τους κρόκους μέσα στην ελαφριά μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνετε το μίγμα των αυγών μέσα στο μίγμα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας και πάλι ελαφρά. Στρώνετε το μίγμα της ελαφριάς αυτής μπεσαμέλ σε ένα ορθογώνιο ταψί στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να κοκκινίσει το λεπτό φύλλο ζύμης.

Το αφήνετε για λίγο να κρυώσει, το κόβετε σε 3 ίσα ορθογώνια κι αυτά είναι τα 3 φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε την τούρτα σας,

Για να φτιάξετε τις 3 στρώσεις απλά ανακατεύετε καλά τα υλικά της κάθε μιας στρώσης. Ξεκινάτε να στήνετε την τούρτα σας βάζοντας μια μικρή κουταλίτσα τυριού στη βάση της πιατέλας που θα σερβίρετε ώστε να κολλήσει το πρώτο φύλλο και να μην κουνιέται η τούρτα σας. Βάζετε το πρώτο φύλλο κι απλώνετε τη ροζ γέμιση. Στη συνέχεια το δεύτερο φύλλο και την πράσινη γέμιση και τέλος το τρίτο φύλλο και τη λευκή γέμιση.

Στολίζετε το πάνω μέρος της τούρτας με ροζέτες σολομού και ενδιάμεσα λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού. (Αν θέλετε μπορείτε να καλύψετε την τούρτα με άγλυκη σαντιγί την οποία φτιάχνετε χτυπώντας μία πλήρη κρέμα γάλακτος στο μίξερ)

Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr