2+1 συχνές ερωτήσεις για το ανεύρυσμα εγκεφάλου

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι διόγκωση στα τοιχώματα των αγγείων του εγκεφάλου, σε μέγεθος σταφυλιού. Ο κίνδυνος από αυτήν την κατάσταση είναι η ρήξη του ανευρύσματος, όπου αυτόματα σημαίνει και πολλές συνέπειες, όπως εγκεφαλική αιμορραγία.

Πως μπορεί να καταλάβει ο γιατρός ένα ανεύρυσμα;

Υπάρχουν δύο πιθανότητες να ανακαλύψει ο γιατρός ένα ανεύρυσμα. Ο πρώτος είναι ύστερα από επείγοντα απεικονιστικό έλεγχο, συνήθως μετά από αιμορραγίες και ο δεύτερος είναι η ανακάλυψη ενός ανευρύσματος εντελώς τυχαία όταν ο ασθενής πήγε για άλλο λόγο στον γιατρό.

Εφόσον ο ασθενής ανήκει στην πρώτη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι έχει επέλθει ρήξη στο ανεύρυσμα και η ειδικότητα που χρειάζεται ο ασθενής είναι ο νευροχειρουργός.

Ποιες εξετάσεις γίνονται;

Συνήθως στο ανεύρυσμα εγκεφάλου και στο ανεύρυσμα υπόφυσης γίνεται ψηφιακή αγγειογραφία, με σκιαγραφική ουσία που φτάνει στα αγγεία του εγκεφάλου. Η τελευταία εξέταση είναι επεμβατική και πραγματοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σε συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με ανεύρυσμα ο προσυμπτωματικός έλεγχος που προτείνεται είναι η αξονική ή η μαγνητική αγγειογραφία.

Τι μπορεί να συμβεί σε ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου, χωρίς θεραπεία;

Αν το ανεύρυσμα παραμεληθεί, τότε μπορεί να μεγαλώσει σε μέγεθος και να επέλθει ρήξη. Αυτό το σενάριο είναι και το πιο πιθανό. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να μεγαλώσει χωρίς να ραγεί με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος και διπλωπία. Σπάνια, μπορεί να παραμείνει έτσι όπως είναι χωρίς να εκδηλώσει ποτέ κάτι ανησυχητικό.

Για την αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων η ειδικότητα που χρειάζεστε είναι ο νευροχειρουργός, ο οποίος θα κρίνει και την φύση της επέμβασης.

 

Παντελής Σταυρινού MD, PhD

Νευροχειρουργός

https://nevroxeirourgos.gr/