Πώς να βοηθήσετε ένα δυσλεκτικό παιδί δημοτικού – Συμβουλές από ειδικούς!

Ο αυτισμός και η δυσλεξία είναι πολύ συχνές διαταραχές, που τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αύξηση. Η δυσλεξία είναι φανερή σε ένα παιδί, όταν πλέον πάει σχολείο και ξεκινήσει να έχει μαθησιακές δυσκολίες, όπως πρόβλημα με την ανάγνωση ή την γραφή. Αυτό το παιδί δεν στερείται νόησης και είναι έξυπνο και ικανό σε άλλους τομείς.

Αν το παιδί σας έχει πάει σχολείο και υποψιάζεστε δυσλεξία, μπορείτε να το βοηθήσετε με απλές συμβουλές, οι οποίες δεν χρειάζονται κάποια ειδική προσέγγιση.

Για αρχή ελέγξτε αν ακούει καλά ή κάντε έναν έλεγχο σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα για να νιώσει αυτοπεποίθηση ότι τα καταφέρνει. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται την προσοχή σας. Είναι καλό να τους μιλάτε πολύ και να συνεργάζεστε μαζί τους σε διάφορες δραστηριότητες.

Η εμψύχωση από εσάς θα τα βοηθήσει να εργαστούν και να δεχτούν τη θεραπεία σε κάποιο ειδικό κέντρο μάθησης και μπορεί μάλιστα να τα κάνει να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να τα βοηθήσετε να οργανωθούν, δημιουργώντας μαζί τους ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε να γνωρίζουν τι έχουν να κάνουν μέσα στην ημέρα και να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Τέλος, σαν γονείς ή φροντιστές είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι επειδή αυτά τα παιδιά έχουν λίγο χρόνο συγκέντρωσης, είναι καλό να ολοκληρώνεται η οποιαδήποτε διαδικασία σε λίγα λεπτά για να αποφευχθούν συναισθήματα ματαίωσης.

Επιλέξτε ένα αναπτυξιακό κέντρο, το οποίο απασχολεί ειδικούς επαγγελματίες που έχουν ειδικευτεί στην περίπτωση της δυσλεξίας, ως αναπτυξιολόγοι και ειδικοί παιδαγωγοί. Με επικεφαλής τον λογοθεραπευτή μπορείτε να επιτύχετε θαύματα στην πρόοδο του παιδιού σας.

Να θυμάστε ότι κάθε παιδί έχει τις δικές του δυνατότητες και απώτερος σκοπός είναι πάντα η ανάδειξή τους.

Mandou

Αναπτυξιακό Κέντρο Αθήνα

https://www.mandou.gr/