Πολυκυστικές Ωοθήκες: Γιατί Σε Αφορούν & Τι Χρειάζεται Να Γνωρίζεις

kystes-oothikon1.jpg

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, που εμφανίζεται στο 20-30% του γενικού γυναικείου πληθυσμού και σχετίζονται άμεσα με τις ορμονικές διαταραχές. Πρόκειται για πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες μίας γυναίκας, που προκλήθηκαν από την στασιμότητα στην ανάπτυξη τους, παρά του αυξημένο φυσικό μέγεθος τους.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αίτια

Οι πολυκυστικές ωοθήκες εμφανίζεται σε ένα μικρότερο ποσοστό γυναικών (10-15%) υπό τη μορφή συνδρόμου, το οποίο επηρεάζει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, τις ορμονικές ισορροπίες και μπορεί να έχει πιο έντονες επιπτώσεις, όπως τα προβλήματα γονιμότητας και την αλλοίωση της εξωτερικής εμφάνισης.

Τα αίτια της εμφάνισης των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά, όμως εικάζεται πως σχετίζονται με την προγεννητική διάθεση και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι έρευνες ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν πλήρως τους παράγοντες εμφάνισης τους, ώστε να υπάρχει στο μέλλον μία σαφής απάντηση.

Συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών

Μία γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό για διάγνωση άμεσα, αν διαπιστώσει για παρατεταμένο χρόνο ένα ή συνδυασμό από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Απορρύθμιση ή απουσία του κύκλου της
  • Υπογονιμότητα
  • Ξαφνική αύξηση τριχοφυΐας σε στήθος, πρόσωπο, στομάχι και πλάτη
  • Λιπαρότητα επιδερμίδας και ακμή
  • Πόνους στην κοιλιά
  • Παχυσαρκία ή αύξηση βάρους
  • Υψηλή χοληστερίνη και πίεση
  • Λεκέδες στο δέρμα

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση για πολυκυστικές ωοθήκες γίνεται αρχικά από την μέτρηση του όγκου των ωοθηκών μέσω υπερήχου, την εκτίμηση τριχοφυΐας και την μελέτη του ιστορικού υγείας της γυναίκας. Στη συνέχεια, εάν το κρίνει αναγκαίο, ο γιατρός θα παραπέμψει την ασθενή για επιπλέον γυναικολογικές και αιματολογικές εξετάσεις, ενώ θα ζητήσει και ορμονικό προφίλ.

Θεραπεία πολυκυστικών ωοθηκών

Με βάση τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας, ο γιατρός δημιουργεί μία εξατομικευμένη θεραπεία, με συνδυασμό μεθόδων και σκευασμάτων που στοχεύουν στην ρύθμιση της περιόδου και τη μείωση των ανδρικών ορμονών στον οργανισμό, μέσω αντισυλληπτικών χαπιών. Στην περίπτωση που μία γυναίκα θέλει να τεκνοποιήσει, υπάρχουν άλλα ειδικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών.

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη

Οι πολυκυστικές ωοθήκες κατά την εγκυμοσύνη, είναι μία επικίνδυνη κατάσταση για την ίδια τη γυναίκα. Η άφεση τους δίχως φαρμακευτική αντιμετώπιση, επιφέρει δυσκολίες στην τεκνοποίηση, καθώς αυξάνεται το ποσοστό των αποβολών, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης, υπέρτασης, καθώς και το ενδεχόμενο του πρόωρου τοκετού.

Καθώς μίας γυναίκα ενδέχεται να αντιμετωπίσει τις πολυκυστικές ωοθήκες κάποια στιγμή στη ζωή της ή ετοιμάζεται να μπει στη διαδικασία να συλλάβει παιδί και θέλει να διασφαλίσει μία ομαλή κύηση, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό γυναικολόγο.

Ο Αναστασάκης Ελευθέριος είναι μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, κάτοχος διδακτορικού στον προγεννητικό έλεγχο και την εμβρυομητρική ιατρική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδίκευση στο Royal Free Hospital του Λονδίνου και με πολυετή εμπειρία στα μεγαλύτερα μαιευτήρια της Ελλάδας όπως το «Μητέρα», το «Γαία», το «Ιασώ» και το «Λητώ».

Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών και την εμπειρία του Αναστασάκη Ελευθέριου, μπορείτε να βρείτε στο site του.