Πέτρες στην χολή και καρκίνος παχέος εντέρου: Σύγχρονες – αποτελεσματικές θεραπείες

Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από πέτρες στην χολή (χολολιθίαση). Η χολή παράγεται στο συκώτι και είναι σημαντική για την πέψη των τροφών, προκειμένου να αφαιρεθούν τα λίπη. Η δημιουργία πέτρας στην χολή μπορεί να δημιουργηθεί είτε από κληρονομικότητα, είτε από παχυσαρκία αλλά ακόμα και από εξαντλητικές δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί και το γυναικείο φύλο.

Πέτρες στην χολή και λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η θεραπεία είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Πλέον η αφαίρεση γίνεται λαπαροσκοπικά, μέσω μικρών οπών από τις οποίες βγαίνει η χολή μαζί με τις πέτρες.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμα πιο εξελιγμένα, με διαδερμική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Ουσιαστικά είναι διαφορετικά τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην νέα αυτή μέθοδο, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη γίνεται, με πολύ γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην εργασία του. Η μέθοδος απαιτεί γενική αναισθησία και ο ασθενής μένει στην κλινική 24 ώρες. Η επέμβαση διαρκεί μία ώρα περίπου.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Όσοι έχουν πρώτου βαθμού συγγενείς με καρκίνο παχέος εντέρου ή έχουν ήδη διαγνωσμένη νόσο του crohn ή πολύποδες ανήκουν στις ομάδες υψηλού ρίσκου. Υπάρχουν κι άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες όπως είναι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα.

Συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή είναι η αναιμία, το αίμα στα κόπρανα, το αίσθημα ατελούς κένωσης. Αν τα συμπτώματα αυτά δεν υπήρχαν στο άτομο θα πρέπει να θορυβηθούν. Το 70% των ασθενών είναι άτομα πάνω από 65 ετών.

Το χειρουργείο σε τελευταία στάδια είναι αναγκαίο για να σωθεί η ζωή του ασθενούς. Αφαιρείται το κομμάτι του παχέος εντέρου μαζί με τον όγκο και τους λεμφαδένες για να αποκλειστεί η μετάσταση.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Ηλία Γεώργιου θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες και για την κήλη, τις μορφές της και την χειρουργική αντιμετώπισή της.

Δρ. Ηλίας Γεώργιος

Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr