Συχνοί λεκέδες στα ρούχα και πώς να τους αφαιρέσετε

Το πιο σημαντικό πράγμα, ανεξάρτητα από το είδος του λεκέ που έχετε να αντιμετωπίσετε, είναι να αποφύγετε ο λεκές να σχηματίσει χημικό δεσμό με το ύφασμα. Αν φτάσει ο λεκές σε αυτό το σημείο τότε θα μείνει εκεί για πάντα. Επομένως, φροντίστε να βάλετε αμέσως το ρούχο στο πλυντήριο ρούχων σας. Αν το ρούχο δεν βγει καθαρό τότε εξετάστε αν χρειάζεστε κάποια επισκευή πλυντηρίων ρούχων, αν πάλι το πλυντήριο σας είναι μια χαρά, τότε δείτε παρακάτω ποιοι είναι οι πιο συχνοί λεκέδες στα ρούχα και πώς να τους αφαιρέσετε.

  • Αντιμετωπίστε οποιαδήποτε κηλίδα αμέσως με νερό ή με τον κατάλληλο διαλύτη εάν είναι διαθέσιμος.
  • Αποφύγετε την άμεση θέρμανση. Η θερμότητα θα επιταχύνει τους περισσότερους τύπους λεκέδων. Μην τοποθετείτε βαμμένα ρούχα κοντά σε πηγές θερμότητας και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μόνο θερμοκρασία δωματίου ή χλιαρούς διαλύτες.
  • Αποφύγετε την πίεση. Απλώστε απαλά τους διαλύτες, καθαρίζοντάς τους πάνω στο λεκέ και αφήνοντάς τους να απορροφηθούν, αντί να τρίβετε δυνατά.

Εάν λερωθείτε στο σπίτι, μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο μπάνιο. Εάν είστε έξω, απαλά βάλτε νερό πάνω στη λεκιασμένη περιοχή με μια χαρτοπετσέτα μέχρι να γίνει κορεσμός. Ναι, μπορεί να είναι πιο ορατός ο λεκές μετά από αυτό, αλλά θα τον αποτρέψει από να γίνει μόνιμος.

Για να σας δώσω μερικά παραδείγματα για το πώς να χρησιμοποιήσετε τη γνώση παραπάνω, εδώ είναι κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες που ένας άνθρωπος μπορεί να συναντήσει.

Αίμα: Ξεπλύνετε αμέσως με δροσερό νερό. Εάν είναι δυνατόν, βυθίστε το σε νερό με θερμοκρασία δωματίου και απορρυπαντικό και αφήστε το να στεγνώσει για 10-15 λεπτά. Επιτόπου επεξεργαστείτε με καθαριστικό ενζύμου, αν είναι δυνατόν, ή με οικιακή αμμωνία. Ξεπλύνετε.

Βούτυρο / Λάδι μαγειρέματος: Αντιμετωπίστε το αμέσως με χλιαρό νερό. Αν είναι δυνατόν, βυθίζετε το σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Τρίψτε προσεκτικά με απορρυπαντικό. Για τους ανθεκτικούς λεκέδες, προσεκτικά εφαρμόστε λευκαντικό ή στεγνό καθαριστικό διαλύτη από το εσωτερικό του ρούχου και αφήστε το να ξεκουραστεί τοποθετώντας χαρτοπετσέτες από πάνω και στη συνέχεια πλύνετε καλά.

Καφές: Μουλιάστε αμέσως σε χλιαρό νερό. Τρίψτε απαλά με απορρυπαντικό ή με ξύδι αραιωμένο σε νερό. Πλύνετε στο πιο καυτό νερό που συνιστάται για το ύφασμα και επαναλάβετε όπως απαιτείται. Αποφύγετε το σαπούνι ή τη σκόνη, το οποίο μπορεί να θέσει μόνιμα το λεκέ πάνω στο ρούχο.

Ιδρώτας / Κίτρινα στίγματα: Πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Εάν το κιτρίνισμα παραμένει, μουλιάστε το με ζεστό νερό και αφήστε το να στεγνώσει έχοντας βάλι αλάτι από πάνω ή εφαρμόστε ένα καθαριστικό ενζύμου. Το λευκαντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει τη χρώση στα λευκά ως τελευταία λύση.

Ντομάτα / Κόκκινες Σάλτσες: Αφαιρέστε προσεκτικά την περίσσεια σάλτσα με ένα μαχαίρι. Τοποθετήστε υγρό απορρυπαντικό πάνω στο λεκέ. Ξεπλύνετε με κρύο νερό από κάτω από το λεκέ, δεν θέλετε να το ωθήσετε ξανά στο ύφασμα. Ξεπλύνετε κανονικά, σύμφωνα με την ετικέτα.

Λάδι κινητήρα / Λάδι μηχανήματος: Αντιμετωπίστε το αμέσως με ζεστό νερό. Το συντομότερο δυνατό, μουλιάστε σε ζεστό νερό με ένα ισχυρό απορρυπαντικό. Αφαιρέστε, περιποιηθείτε άμεσα τη λεκιασμένη περιοχή με απορρυπαντικό και βάλτε την προς τα κάτω σε χαρτοπετσέτες. Ξεπλύνετε. Επαναλάβετε αν χρειαστεί.

Λάσπη / Βρωμιά: Βυθίστε και ανακινήστε με χλιαρό νερό για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εφαρμόστε το απορρυπαντικό στους υπόλοιπους λεκέδες και αφήστε το να στεγνώσει για 20-30 λεπτά. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε.

Κρασί: Ξέρω μπορεί να γίνει εύκολα το ατύχημα καθώς παίρνετε το κρασί από την κάβα ποτών σας, έχει συμβεί σε όλους μας. Αντιμετωπίστε το αμέσως με ζεστό νερό. Ρίξτε πάνω στον λεκέ αλάτι και αφήστε να σταθεί αν είναι δυνατόν. Ξεπλύνετε το αλάτι, ελαφρώς καθαρίστε με απορρυπαντικό ή γλυκερίνη και βάλτε το ανάποδα πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Ξεπλύνετε και πλένετε κανονικά. Αποφύγετε τα σαπούνια ή το απορρυπαντικό σε σκόνη, που μπορούν να αφήσουν μόνιμο λεκε. Και την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικοί με τα αγαπημένα σας κόκκινα κρασιά, για να τα απολαμβάνετε εσείς και όχι τα ρούχα σας.

Οσμές: Δεν είναι ορατοί όλοι οι λεκέδες. Για οσμές που παραμένουν με κανονικό πλύσιμο, εφαρμόστε κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου ή ενεργό άνθρακα και αφήστε τους να παραμείνουν για αρκετές ώρες (ή για αρκετές ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες). Ανακινήστε και χρησιμοποιήστε ένα απαλό απορρυπαντικό για να καθαρίσετε τα υπολείμματα.