Νόσος Crohn και αιμμοροϊδοπάθεια – Ποια η καλύτερη διατροφική αντιμετώπιση των δύο παθήσεων

crohns-disease-666x399.jpg

Τι να κάνετε όταν η νόσος Crohn σας χτυπάει την πόρτα και θέλετε να προφυλαχθείτε από περιόδους εξάρσεων; Πώς να αντιμετωπίσετε τις αιμορροΐδες που σας ενοχλούν όταν κάθεστε και μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται;

Δοκιμάστε τις παρακάτω διατροφικές λύσεις για να δείτε αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας, προσφέροντας μία χείρα βοηθείας σε όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Νόσος του κρον – ο σημαντικός ρόλος της διατροφής

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το παν σε έναν ασθενή με νόσο του κρον. Η νόσος έχει χαρακτηριστικά της την φτωχή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την διάρροια, επομένως ο εμπλουτισμός της με συγκεκριμένες τροφές μπορούν να καταφέρουν να κάνουν τον οργανισμό να είναι περισσότερο ενυδατωμένος και έτοιμος να αντιμετωπίσει τα διάφορα επεισόδια που μπορεί να παρουσιαστούν.

Οι ενδεδειγμένες τροφές για τη νόσο κρον είναι το γάλα αμυγδάλου (λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη που συχνά έχουν οι ασθενείς με νόσο κρον), τα αυγά για την καλύτερη διαχείριση της μυϊκής μάζας, τα βρασμένα λαχανικά ή σε πουρέ λόγω των θρεπτικών συστατικών, ο σολομός που παρέχει καθαρές πρωτεΐνες, η παπάγια που είναι πολύ εύπεπτη, τα πουλερικά και το ρύζι που είναι αρκετά εύπεπτα και δεν ταλαιπωρούν καθόλου το στομάχι.

Αιμορροϊδοπάθεια – ποιες τροφές να προτιμήσετε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε με τις αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια) είναι να προτιμήσετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, προκειμένου να δημιουργήσετε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε το έντερό σας να λειτουργεί κανονικά.

Αυξήστε την ποσότητα των φυτικών ινών σε 25 γραμμάρια ημερησίως. Έτσι θα αποφύγετε τους κολικούς του εντέρου και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό ημερησίως.

Στις απαγορευμένες τροφές ανήκουν τα αναψυκτικά, τα καυτερά φαγητά, οι τροφές που είναι πλούσιες σε λίπη και όσα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος

Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

advanced-endoscopy.gr