Πως η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών

pl.jpg

Η σκλήρυνση κατά πλάκας – με επιστημονική ονομασία πολλαπλή σκλήρυνση – είναι μία χρόνια νόσος που «χτυπάει» το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο, τα οπτικά νεύρα, τον νωτιαίο μυελό.

Με το πέρασμα των χρόνων οι ασθενείς αρχίζουν να εκδηλώνουν μία τυπική συμπτωματολογία η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη σωματική και νοητική τους λειτουργία και κατ’ επέκταση τη φυσιολογική τους ζωή.

Αν το άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας πάσχει από επιπλέον νοσηρότητα (για παράδειγμα είναι διαβητικός ή κάνει επιληψίες) τότε το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μία χειρότερη καθημερινότητα απ’ ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί μόνο με πολλαπλή σκλήρυνση και κατά τα άλλα είναι υγιείς.

Νευρολογικά συμπτώματα της νόσου

  • Πόνος
  • Μυϊκή αδυναμία και μικρή χαλάρωση μυός
  • Σεξουαλικές διαταραχές
  • Σωματική αδυναμία και ψυχική κόπωση ήδη από το πρωί
  • Έλλειψη σωστού συντονισμού που επηρεάζει και το βάδισμα
  • Συναισθηματική αστάθεια
  • Οπτικές διαταραχές π.χ. διπλωπία
  • Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη

Λόγω των σημαντικών συμπτωμάτων που προαναφέραμε, πολλοί ασθενείς δεν έχουν καλή καθημερινότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι 5 από τους 10 χάνουν την εργασία τους αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε σημαντικές δραστηριότητες. Μετά από χρόνια πολλοί ασθενείς θα χρειαστούν και αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις τους.

Διαθέσιμες θεραπείες – Που στοχεύουν

Επειδή τα συμπτώματα είναι πολλά και τις περισσότερες φορές δεν είναι αλληλένδετα, οι θεραπείες στοχεύουν σε διαφορετικές περιπτώσεις η καθεμία. Αφενός στην ελάττωση οποιονδήποτε υποτροπών και αφετέρου στην καθυστέρηση της εμφάνισης κάποιας σοβαρής αναπηρίας.

  1. Τροποποιητική θεραπεία: Σε αυτή την περίπτωση ο νευρολόγος προσπαθεί να αλλάξει την εξέλιξη μια υποτροπής, στοχεύοντας σε τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  2. Συμπτωματική θεραπεία: Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζονται μεμονωμένα συμπτώματα, όπως τα προβλήματα στο περπάτημα. Τα κορτικοστεροειδή φαίνεται ότι βοηθούν πολύ.

Σε ποιες εξετάσεις θα υποβληθείτε για να αποκλείσετε ή να επιβεβαιώσετε την σκλήρυνση κατά πλάκας; Οι εξετάσεις αίματος στην αρχή είναι βοηθητικές, όπως και η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού που δείχνουν τις περιοχές που έχουν προσβληθεί.

Στέλιος Μ. Δωρής

Νευρολόγος

nevrologos.gr