3+1 συχνές ερωτήσεις για τις μικροαποτιτανώσεις μαστού

mast.jpg

Οι αποτιτανώσεις μαστού και μικροαποτιτανώσεις πιθανότατα δεν είναι άγνωστες λέξεις για μία γυναίκα. Ο γυναικολόγος ή ο μαστολόγος θα τις αναγνωρίσει και θα τις διαγνώσει.

Στην μαστογραφία φαίνονται σαν μικρά στίγματα ασβεστίου μέσα στους ιστούς του μαστού. Κατά τη διάρκεια εξέτασης του μαστού δεν γίνονται αντιληπτές. Όταν φανούν και στη δεύτερη μαστογραφία τότε είναι απαραίτητη μία περαιτέρω δοκιμή και παρακολούθηση. Εν τέλει ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει βιοψία, ώστε να γνωρίζετε με βεβαιότητα την αιτιολογία.

Πως δημιουργούνται;

Οι μικροαποτιτανώσεις μαστού θεωρούνται φυσιολογικές καθώς οι ιστοί των μαστών γερνάνε. Εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του μαστού και δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν μέσα σε ένα ινοαδένωμα ή κύστη. Επίσης μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους μετά από μία φλεγμονή στο στήθος.

Όταν δεν είναι αθώες αλλά χρειάζονται παρακολούθηση μπορεί να φανεί ότι είναι σε ένα πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού. Ο μαστολόγος ζητάει περαιτέρω εξέταση για να ελέγξει τι είδους αποτιτανώσεις είναι.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Ανευρίσκονται τυχαία σε μία μαστογραφία ή όταν οι γυναίκα υποβάλλεται σε εξετάσεις για κάποιο άλλο σύμπτωμα. Ο γιατρός θα διαγνώσει τον αριθμό, το μέγεθος και το σχήμα τους και με βάση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως καλοήθεις ή κακοήθεις.

Ποιες αποτιτανώσεις είναι ύποπτες;

  • Όσες δεν έχουν καθορισμένο σχήμα
  • Όσες έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 0,5 χιλιοστά
  • Όσες είναι διακλαδιζόμενες

Πως αντιμετωπίζονται;

Αν είναι καλοήθεις δεν χρειάζονται καμία θεραπεία, όταν όμως είναι ύποπτοι ή κακοήθεις γίνεται παρακολούθηση με μαστογραφία σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που συνήθως προτείνεται. Αν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε μέγεθος, σχήμα κ.τ.λ. τότε σταματάει ο εντατικός ρυθμός. Διαφορετικά γίνεται βιοψία με αφαίρεση ιστού.

Η βιοψία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο ή με ειδική συσκευή ραδιοσυχνοτήτων σε κλινική. Σε ειδικές περιπτώσεις ακολουθείται χειρουργική αφαίρεση στην ευρύτερη περιοχή. 

Γιάννης Π. Φύσσας

Γενικός & Ειδικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος

Διδάκτωρ Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών

fyssas.gr