Αιμορροΐδες και ραγάδα πρωκτού – Απαλλαχθείτε με αναίμακτες μεθόδους από τις παθήσεις

aim.jpg

Ανάμεσα στις πιο κοινές παθήσεις του πρωκτού είναι η ραγάδα δακτυλίου και οι αιμορροΐδες. Πως θα απαλλαγείτε από τις δύσκολες αυτές καταστάσεις πριν προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα υγείας, πόνο και ταλαιπωρία; Νέες μέθοδοι εφαρμόζονται πλέον και μπορούν να περιορίσουν και να θεραπεύσουν εντελώς τα προβλήματα.

Ραγάδα πρωκτού (δακτυλίου)

Πρόκειται για μία πληγή, στον άξονα του βλεννογόνου του πρωκτού, που μπορεί να φτάσει μέχρι πιο εσωτερικές ίνες της περιοχής. Σε αρχική φάση μπορεί να δημιουργηθεί από τον τραυματισμό του πρωκτού, που μπορεί να υποστούν τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα. Τα κόπρανα μπορεί να τραυματίσουν τον βλεννογόνο του πρωκτού και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει το πρόβλημα. Σπανιότερα ο τραυματισμός μπορεί να οφείλεται σε χειρουργική ουλή.

Για τη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού προτείνεται η φαρμακευτική θεραπεία με ειδικά σκευάσματα που προτείνει ο γιατρός ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς ή τοπικά αναισθητικά.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ανώδυνη, γρήγορη, ασφαλής και αποτελεσματική, γι’ αυτό προτείνεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Μία μέθοδος είναι η σφιγκτηροτομή, όπου και διευκολύνεται η ανάρρωση. Πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό και η διάρκειά της δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι αιμοφόρα αγγεία, τα οποία που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Το πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας έρχεται όταν διογκώνονται και φουσκώνουν οι ιστοί δημιουργώντας πόνο και την αίσθηση καύσου.

Οι βασικές αιτίες που πυροδοτούν τις αιμορροΐδες, είναι η εγκυμοσύνη, η ηλικία λόγω της χαλάρωσης των ιστών, ο χρόνιος βήχας, η κληρονομικότητα κ.α.

Για τη θεραπεία τους απαιτείται καταρχάς μιας καλή διατροφή με αύξηση των φυτικών ινών και της ποσότητας νερού.

Μία από τις τεχνικές με καλά αποτελέσματα είναι ο κυκλικός αναστομωτήρας, με τον οποίο αφαιρείται ο χαλαρός ιστός στην περιοχή. Άλλη μέθοδος είναι η αιμορροϊδοπηξία με laser όπου με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται σαν θεραπεία εκλογής από την ιατρική κοινότητα.

Δρ. Περικλής. Σ. Χρυσοχέρης

Γενικός Χειρουργός

chrysoheris.com