Ανεύρυσμα εγκεφάλου και μηνιγγίωμα – Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

MNG.jpg

Το μηνιγγίωμα εγκεφάλου και το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι συχνές παθήσεις εγκεφάλου που κατά κανόνα χειρουργούνται για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Το μηνιγγίωμα εγκεφάλου είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος, ο οποίος αναπτύσσεται στα περιβλήματα του νωτιαίου μυελού. Χαρακτηριστικά του είναι ότι μεγαλώνει με αργούς ρυθμούς και δεν παρουσιάζει κάποια συμπτωματολογία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κατά τη διάγνωσή του σχεδόν πάντα είναι μεγάλο σε μέγεθος, παρουσιάζοντας πίεση σε γειτονικούς ιστούς.

Συμπτώματα στο μηνιγγίωμα εγκεφάλου

Αν είναι μικρό το μηνιγγίωμα δεν δίνει συμπτώματα και έτσι παρατηρείται σε τυχαίο έλεγχο ύστερα από κάποια αξονική. Αν είναι μεγάλος ο όγκος τότε προκαλεί ανάλογα με τη φύση του όγκου, μία τυπική συμπτωματολογία που εξαρτάται από τη θέση που έχει πάρει στον εγκέφαλο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα αδύναμα άκρα, οι διαταραχές οράσεως και διάφορες δυσκολίες στην άρθρωση λόγου. Στις τυπικές ενδείξεις είναι ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η επιληψία κ.α.

Διάγνωση και θεραπεία μηνιγγιώματος

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με μαγνητική τομογραφία ενώ η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική και καλό είναι να πραγματοποιείται σε αρχικό στάδιο για να μην επιφέρει κάποια μόνιμη βλάβη αργότερα.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου

Ανεύρυσμα εγκεφάλου ονομάζουμε την διεύρυνση μιας αρτηρίας του εγκεφάλου που αν μεγαλώσει πολύ μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία. Τα τυπικά συμπτώματα τους ανευρύσματος είναι ο πόνος πίσω από το μάτι, η διπλωπία και οι διάφορες διαταραχές στην όραση.

Τα ανευρύσματα γενικά διαχωρίζονται σε ανευρύσματα που δεν έχουν σπάσει, σε αυτά με μικρή διαρροή και σε αυτά που έχουν υποστεί ολική ρήξη.

Ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει ακόμα

Αν είναι μεγάλο τότε πιθανότατα να πιέζει τους παρακείμενους ιστούς προκαλώντας πόνο στο μάτι ή διπλωπία.

Ανεύρυσμα με μικρή διαρροή

Η διαρροή μιας μικρής ποσότητας αίματος δεν είναι ικανή για να μιλήσουμε για ρήξη. Όμως μετά από διαρροή υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ρήξη και σαν σύμπτωμα ο ασθενής θα έχει έναν αιφνίδιο πονοκέφαλο πολύ οξύ.

Ρήξη ανευρύσματος

Στην ρήξη παρουσιάζονται συνήθως όλα τα συμπτώματα μαζί. Πολύ έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, έκδηλες διαταραχές στην όραση, σύγχυση, κώμα.

Το χειρουργείο είναι η άμεση λύση και ο νευροχειρουργός ύστερα από εξέταση θα προτείνει ποια είναι η καλύτερη επεμβατική μέθοδος. Δείτε περισσότερα για το ανεύρυσμα και το μηνιγγίωμα εγκεφάλου.

 

Δημήτριος Ρολόγης

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου

drologis.gr