Πολλαπλές δόσεις εμβολίου, με ένα μόνο… τσίμπημα!

images_1892017_vaccine.jpg

Μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε τελικά να κάνει κάθε εμβόλιο για τα παιδιά να χορηγείται με μόνο ένα… τσίμπημα, έχει αναπτυχθεί από Αμερικανούς ερευνητές.

Η νέα φαρμακευτική μέθοδος αποθηκεύει το εμβόλιο σε διαφορετικές μικροσκοπικές κάψουλες, ώστε να απελευθερωθεί αρχικά η πρώτη δόση και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν οι επόμενες, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η νέα αυτή προσέγγιση έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημόνων που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Η ανοσοποιήση συνοδεύεται συχνά-πυκνά από κλάματα και φωνές, καθώς ελάχιστα παιδιά μοιάζουν ατρόμητα στη θέα της βελόνας του εμβολιασμού – και τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν είναι πολλά.

Όμως μια ομάδα στο περίφημο Massachusetts Institute of Technology ή απλώς MIT, σχεδίασε ένα νέο είδος μικροκάψουλας που θα μπορούσε να μεταφέρει όλες τις δόσεις ενός εμβολίου, μόνο με μία ένεση. Οι μικροκάψουλες γεμίζουν με το εμβόλιο και στη συνέχεια σφραγίζονται. Ο σχεδιασμός τους, τούς επιτρέπει να σπάσουν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να απελευθερώσουν τις επόμενες δόσεις του εμβολίου.

Ένα σύνολο δοκιμών σε ποντίκια έδειξε ότι τα περιεχόμενα τους θα μπορούσαν να απελευθερωθούν ακριβώς στις εννέα, στις 20 ή στις 41 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, όμως έχουν ήδη αναπτυχθεί μικροκάψουλες που διαρκούν εκατοντάδες ημέρες, όπως λένε οι ερευνητές. Η τεχνολογία πάντως δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ασθενείς.

Ο καθηγητής Robert Langer, από το MIT, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτήν την τεχνολογία. Για πρώτη φορά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο μικροσκοπικών σωματιδίων του εμβολίου και να προγραμματίζουμε να απελευθερώνονται σε ακριβή και προβλέψιμο χρόνο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν ενδεχομένως να λάβουν μία και μόνη ένεση, η οποία θα έχει στην πραγματικότητα πολλαπλές δόσεις εμβολίου. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς παντού, αλλά ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/