Αφήστε την προπόνηση…Ελάτε στο πάρτυ!!!

images_1892017_32914211-892c-4d55-9180-5397616aac90xH.jpg

Όλοι γνωρίζουμε πια τι είναι η Zumba αφού ακούγεται παντού, βρίσκετε παντού και έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Αν έπρεπε να τη περιγράψουμε όμως, θα λέγαμε ότι είναι μια αερόβια μορφή άσκησης, εμπνευσμένη από λάτιν ρυθμούς με εύκολες χορευτικές κινήσεις και βήματα. Παρότι η Zumba δεν είναι μάθημα χορού, δηλαδή δεν περιλαμβάνει τεχνική χορού, ο ασκούμενος αποκτά μια βασική αίσθηση του ρυθμού και χωρίς να το αντιληφθεί, δεν αργεί να αποκτήσει μια σχετική χορευτική δεινότητα.

Το μότο της Zumba είναι «Ditch the workout… Join to the Party» (Αφήστε την προπόνηση… ελάτε στο πάρτι). Πραγματικά, κάνοντας Zumba αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα πάρτι• γυμνάζεσαι χορεύοντας και δεν ανυπομονείς, κοιτάζοντας συνεχώς το ρολόι, να τελειώσει το βασανιστικό, βαρετό «μαρτύριο» της άσκησης. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα ζωντανή κι ευχάριστη, ανεβάζοντας τη διάθεση και μειώνοντας το στρες.

Οφέλη της ZUMBA στο σώμα και στην υγεία

Καύση θερμίδων

Η Zumba είναι ένα είδος αερόβιας και διαλειμματικής προπόνησης, όπου εναλλάσσονται αργοί και γρήγοροι ρυθμοί, καθιστώντας την ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καύση θερμίδων και συνεπώς στη μείωση βάρους. Κινήσεις γυμναστικής έχουν ενσωματωθεί μέσα στις χορογραφίες, οπότε μην σας ξαφνιάσει όταν ενώ χορεύετε σάλσα, ξαφνικά κάνετε ημικαθίσματα με πλυομετρικά άλματα. Πολλοί «ειδικοί» ισχυρίζονται ότι κάνοντας Zumba χάνονται περί τις 400 με 800 θερμίδες ανά ώρα. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί στην πραγματικότητα να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο και την ένταση του προγράμματος.

Βελτιώνει τον συντονισμό

Κάνοντας Zumba, θα βελτιώσετε τον συντονισμό σας, το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες. Είναι άνευ σημασίας αν στο ξεκίνημά σας ο συντονισμός δεν είναι το δυνατό σας σημείο. «Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τους νέους μαθητές είναι να μην σταματάτε να κινείστε», λέει η Joy Prouty, διευθύντρια των προγραμμάτων εκπαίδευσης του Zumba Fitness LLC. «Δεν είναι σημαντικό να εκτελέσετε όλες τις κινήσεις σωστά – απλά νιώστε τη μουσική και δουλέψτε στο να μάθετε τα βασικά βήματα. Με κάθε μάθημα θα συντονίζεστε καλύτερα.»

Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα

Πέρα από τα αερόβια οφέλη, η Zumba περιλαμβάνει ασκήσεις για ολόκληρο το σώμα, από το ρολάρισμα του κεφαλιού και των ώμων που χαλαρώνουν τον αυχένα και ζεσταίνουν το πάνω μέρος του σώματος, μέχρι τις κινήσεις των ποδιών που δυναμώνουν και διατείνουν τις γάμπες. Με το τρόπο που κινείστε στη Zumba γυμνάζετε κάθε μυ και κάθε άρθρωση του σώματος σας. Ακόμα και οι καινούριοι που δεν γνωρίζουν καλά τα βήματα, νιώθουν το σώμα τους να ξυπνάει με ένα αίσθημα ευφορίας στο τέλος κάθε μαθήματος.

Αεροβικά Οφέλη

H Zumba φτάνει τους καρδιακούς παλμούς που στοχεύουμε πολύ πιο εύκολα από κάθε άλλο τυπικό πρόγραμμα γυμναστικής. Τα τραγούδια που παίζονται στη Zumba ανεβάζουν τους παλμούς μέχρι και τους 145 bit το λεπτό και αυτός ο γρήγορος ρυθμός παρασύρει το σώμα σας να κινείται γρηγορότερα με φυσικό τρόπο. Είναι ο ιδανικότερος τρόπος να βελτιώσετε την καρδιοαναπνευστική σας αντοχή.

Είναι για όλους

Υπάρχουν πολλά επίπεδα στη Zumba ανάλογα τις ανάγκες σας και τις ιδιαιτερότητές σας: Zumba (basic), Zumba Gold (για μεγάλες ηλικίες) , Zumba Kids (για παιδιά), Aqua Zumba (σε πισίνα), Zumba Strong (για Fitness). Η Zumba βασίζεται στη μουσική και μιλάει την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Είναι πάρα πολύ εύκολο να μάθετε τις χορογραφίες καθώς επαναλαμβάνονται. Παίρνει 3-5 μαθήματα στο μέσο ασκούμενο για να μάθει τις χορογραφίες απ’ έξω!

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση

Η Zumba δεν είναι απαιτητική στη τεχνική της, είναι απλή και προσιτή σε όλους. Οι απλές κινήσεις των χορογραφιών δεν προκαλούν αμηχανία. Είναι όμως εξαιρετικά αποτελεσματικές στη βελτίωση της στάσης του σώματος, του συντονισμού και της ψυχολογικής διάθεσης κι αυτοπεποίθησης. Δεν είναι τυχαίο πως η Zumba έχει χαρακτηρισθεί πολλές φορές μια ιδιαίτερη μορφή ψυχοθεραπείας!

Nους υγιής

Ο χορός σας κάνει πιο έξυπνους

Ο χορός βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες σας και προετοιμάζει το μυαλό σας για μάθηση. Καθώς χορεύετε, το σώμα σας στέλνει αίμα στον εγκέφαλό, τροφοδοτώντας τον με τη γλυκόζη και το οξυγόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, ο χορός προκαλεί τον ιππόκαμπο και τον εγκεφαλικό φλοιό να λειτουργούν καλύτερα. Καθώς σκέφτεστε κι εκτελείτε τα βήματα, δημιουργούνται στον εγκέφαλο νέα νευρωνικά μονοπάτια που βελτιώνουν τη μετάδοση των πληροφοριών. Ο χορός λοιπόν ασκεί τις γνωστικές λειτουργίες σας με πολλούς τρόπους και βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Ο χορός μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Ερευνητές του Αlbert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψαν ότι ο χορός μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Μελέτησαν ηλικιωμένους 75 ετών και άνω για να διαπιστώσουν πώς οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες επηρεάζουν την πνευματική οξύτητα κατά τη γήρανση. Βρήκαν ότι το 76% των ανθρώπων που συχνά χόρευαν παρουσίασαν λιγότερα σημάδια άνοιας, σε σύγκριση με άλλες σωματικές και γνωστικές δραστηριότητες.

Χόρεψε, σαν να μην βλέπει κανείς

Όταν μπαίνετε στην τάξη, αφεθείτε. Σταματήστε να σκέφτεστε τι συνέβη στη δουλειά ή στο σπίτι εκείνη την ημέρα, χαλαρώστε και παραδοθείτε ψυχή και σώμα στο ρυθμό της μουσικής.

Πηγή : https://www.fitstudio.gr/