Τα ωάρια ίσως είναι περιττά στο μέλλον

images_1792017_shutterstock_12238294.jpg

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με βάση τα πρώτα πειράματα που διεξήγαγαν, θα είναι δυνατόν κάποια στιγμή στο μέλλον να έχουμε μωρά χωρίς τη χρήση… ωαρίων!

Οι ειδικοί έχουν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν υγιή μωρά ποντικιών, «εξαπατώντας» το σπέρμα να πιστέψει ότι γονιμοποιούσε πραγματικά ωάρια.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications, θα μπορούσε, στο απώτερο μέλλον, να σημαίνει ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να «αφαιρεθούν» από τη διαδικασία σύλληψης ενός μωρού, λένε οι ερευνητές. Προς το παρόν, η έρευνα βοηθά να εξηγήσουμε κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες για τη γονιμοποίηση.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Bath ξεκίνησαν τα πειράματά τους με μη γονιμοποιημένα ωάρια, στα οποία χρησιμοποίησαν χημικά για να τα «ξεγελάσουν» και να δημιουργήσουν ψευδο-έμβρυα. Αυτά τα «ψεύτικα» έμβρυα μοιράζονται πολλά κοινά με τα συνήθη κύτταρα, όπως τα κύτταρα του δέρματος, ως προς τον τρόπο που διαιρούν και ελέγχουν το DNA τους.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αφού η έγχυση σπέρματος σε ψευδο-έμβρυα ποντικού μπορεί να παράγει υγιή μωρά, τότε ενδέχεται στο μέλλον να είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας κύτταρα τα οποία όμως δεν θα είναι από ωάρια.

Στα πειράματα σε ποντίκια, οι πιθανότητες για την επίτευξη μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης ήταν μία στις τέσσερις.
Πείραμα σύλληψης χωρίς ωάρια

Ο Δρ Tony Perry, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα ωάριο να συνδυάζεται με ένα σπερματοζωάριο και να δημιουργεί απογόνους. Ανατρέπει σχεδόν 200 χρόνια σκέψης».

Τα μωρά ποντίκια που προέκυψαν ήταν υγιή, είχαν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής και απέκτησαν υγιείς απογόνους με τη σειρά τους.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να καταλάβουν τους ακριβείς μηχανισμούς της γονιμοποίησης, διότι αυτό που συμβαίνει όταν ένα σπερματοζωάριο συνδυάζετε με ένα ωάριο παραμένει σε αρκετά μεγάλο βαθμό μυστήριο.

Για παράδειγμα, το ωάριο απομακρύνει εντελώς το χημικό «ένδυμα» του DNA του σπέρματος και το «ξαναντύνει», με αποτέλεσμα να σταματά να συμπεριφέρεται σαν ένα σπερματοζωάριο και να αντιδρά σαν έμβρυο: το πώς γίνεται αυτή η αλλαγή δεν είναι σαφές.

Βεβαίως, η δημιουργία απογόνων χωρίς να απαιτούνται ωάρια θα είχε ένα τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία. Ο Δρ Perry δήλωσε: «Μία πιθανότητα είναι, στο απώτερο μέλλον, να είναι δυνατό να συνδυάζονται απλά κύτταρα από το σώμα με σπέρμα και να δημιουργείται ένα έμβρυο».

Με άλλα λόγια, δύο άνδρες θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί, με τον έναν να δίνει συνηθισμένα κύτταρα και τον άλλο το σπέρμα του. Ή ένας άνδρας θα μπορούσε να κάνει το δικό του παιδί, χρησιμοποιώντας τα δικά του κύτταρα και το σπέρμα του – με το ότι το παιδί είναι περισσότερο σαν ετεροζυγωτικός δίδυμος, παρά σαν κλώνος.

Ο Δρ Perry ωστόσο, τόνισε ότι τέτοια σενάρια είναι ακόμη υποθετικά και ευφάνταστα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/