Ο ρόλος της διατροφής στη ‘μόδα’ που λέγεται CrossFit

images_492017_pexels-photo-600x400.jpg

Είναι μόδα ή είναι κάτι που ήρθε για να μείνει; Αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος. Ωστόσο, το CrossFit έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.

Το CrossFit εφευρέθηκε από τους Greg Glassman και Lauren Jenai το 2000.Προωθείται τόσο ως φυσική άσκηση αλλά και ως ένα ανταγωνιστικό άθλημα. Οι προπονήσεις του CrossFit περιλαμβάνουν στοιχεία από υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, βάρη, πλειομετρικές ασκήσεις και άλλες ασκήσεις.

Το CrossFit είναι μια άσκηση με σκοπό τη βελτίωση, μεταξύ άλλων, της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής αντοχής, της φυσικής αντοχής, της δύναμης, της ταχυδύναμης, το συντονισμό, την ευκινησία, την ισορροπία, και την ακρίβεια. Είναι ένα μίγμα από αερόβια άσκηση, γυμναστική (ασκήσεις με το σωματικό βάρος), και την άρση βαρών. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μεγάλες εκτάσεις (π.χ. αποθήκες, παλιά εργοστάσια κτλ) έχουν μεταμορφωθεί σε χώρους CrossFit όπου κατακλύζονται από νέους και νέες κυρίως (αλλά όχι μόνο), ενώ πολλά γυμναστήρια το έχουν ενσωματώσει στα ομαδικά τους προγράμματα.

Η διατροφή στο CrossFit
Πολλοί θεωρώντας ότι το CrossFit είναι ένα δυναμικό άθλημα το μυαλό τους πάει στην περιεκτικότητα πρωτεΐνης που πρέπει να προσλάβουν. Από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι τα άτομα που ασχολούνται με το CrossFit θα πρέπει να προσλαμβάνουν από 1g- 1,2g ανα κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα ένας αθλητής που ζυγίζει 80kg πρέπει να καταναλώνει από 80gr έως 96gr πρωτεΐνης. Σαφώς, κάθε αθλητής είναι διαφορετικός και θα πρέπει αρχικά να γίνεται διατροφική αξιολόγηση από κάποιον ειδικό, σχετικά με τις ανάγκες του. Επίσης, η πρόσληψη των λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για έναν αθλητή CrossFit. Αυτά θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από «καλά λιπαρά» όπως οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα ψάρια και το άπαχο κρέας.

Πολλοί Crossfitters ακολουθούν την παλαιολιθική διατροφή (Paleo Diet) η οποία διακρίνεται από μερικά βασικά στοιχεία: 1) την κατανάλωση άπαχου κρέατος, ψαριού, φρούτων, ξηρών καρπών με ταυτόχρονο περιορισμό σημαντικών ομάδων τροφίμων όπως δημητριακά, όσπρια και γαλακτοκομικά. 2) την αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων (αλλαντικά, τσίπς κτλ) 3)την αποφυγή trans λιπαρών οξέων (π.χ. τηγανιτά) αλλά και την αποφυγή ζάχαρης.
Όμως, μία τέτοια διατροφή όπως η paleo diet παρουσιάζει ελλείψεις σε μίκρο και μάκρο θρεπτικά συστατικά μιας και αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως αναφέρθηκε κ παραπάνω.

Τέτοιου τύπου δίαιτες με αρκετές στερήσεις και πολύ περιορισμένες επιλογές τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση των τροφών που επιτρέπονται με αποτέλεσμα το βάρος να αυξάνεται και να μειώνεται η απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησης CrossFit.

Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, δεν υπάρχει τρόφιμο που να απαγορεύεται να καταναλωθεί, πόσο μάλλον μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων. Όπως ισχύει για όλους, έτσι και οι Crossfitters θα πρέπει να ακολουθούν το τρίπτυχο της ισορροπημένης διατροφής, που δεν είναι άλλο από το ισορροπία-μέτρο-ποικιλία.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr