Όσοι ζουν κοντά σε κεντρικούς δρόμους κινδυνεύουν από άνοια

images_1092017_65ee502a0bd7f77fc4dc9493e3c29e32.jpg

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους ζουν κάπου πιο ήσυχα, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Για όσους ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα από έναν πολυσύχναστο δρόμο, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αυξάνεται κατά 7%.

Οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου από την έντονη κυκλοφορία οχημάτων στον εγκέφαλο, έχει αποτελέσει αντικείμενο ενός αριθμού μελετών. Τώρα όμως, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην καναδική επαρχία του Οντάριο και ανακάλυψαν ότι μέχρι και μία σε 10 περιπτώσεις άνοιας μεταξύ εκείνων που ζουν έως 50 μέτρα από έναν πολυσύχναστο δρόμο, θα μπορούσε να αποδοθεί στην έκθεσή τους σε υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι πολυσύχναστοι δρόμοι θα μπορούσαν να είναι μια πηγή περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εμφάνιση άνοιας», είπε ο Δρ Χονγκ Τσεν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Με την όλο και μεγαλύτερη έκθεση του πληθυσμού στην έντονη κυκλοφορία οχημάτων και τα αυξανόμενα ποσοστά άνοιας, ακόμη και μια μέτρια επίδραση από την έκθεση σε πολυσύχναστους δρόμους θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».

Ο Δρ Τσεν και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία και τους ταχυδρομικούς κώδικες όλων των ενηλίκων στο Οντάριο μεταξύ 20 και 85 ετών για πάνω από μια δεκαετία. Διαπίστωσαν ότι οι περιπτώσεις άνοιας ήταν πιο συχνές σε ανθρώπους που ζούσαν κοντά σε κεντρικούς δρόμους, ενώ όσοι ζούσαν σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα, είχαν 2% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μιας σοβαρής νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

Η μελέτη έλαβε υπόψη της και εξωτερικούς παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το κάπνισμα, ενώ διερεύνησε επίσης τη δυνατότητα παρόμοιας σχέση μεταξύ της έκθεσης στην κυκλοφορία και τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον ή σκλήρυνση κατά πλάκας – χωρίς ωστόσο να ανακαλύψει κάτι.

Περίπου 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άνοια, με την πιο κοινή της μορφή να είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πάθηση που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους, προκαλεί επιδείνωση της μνήμης, της σκέψης και της συμπεριφοράς και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κάποιου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.

«Παρά τις αυξανόμενες επιπτώσεις των νοσημάτων αυτών, λίγα είναι γνωστά για τις αιτίες και την πρόληψή τους», είπε ο Δρ Τσεν. «Περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε αυτή τη σύνδεση είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σχετικά με τις επιπτώσεις των διαφόρων πτυχών της κυκλοφορίας, όπως ατμοσφαιρικών ρύπων και του θορύβου».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/