Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα

images_1292017_2_tsoureki-gemisto-me-sokolata-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για την ζύμη

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό και 300 γρ (για τσουρέκι)    
    Νωπή μαγιά 80 γρ
    Αυγά 7 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου    
    Φυτικό βούτυρο 250 γρ λιωμένο χλιαρό    
    Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Ζάχαρη 400 γρ    
    Ξύσμα πορτοκαλιού από ένα πορτοκάλι    
    Μαστίχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Γάλα χλιαρό 3 φλιτζάνια του τσαγιού    
    Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού

Για την γέμιση

    Κουβερτούρα 125 γρ    
    Κρέμα γάλακτος 60-70 ml    
    Μέλι 1 κουταλιά σούπας    

Για την επικάλυψη

    Κουβερτούρα 375 γρ    
    Κρέμα γάλακτος 250 ml    
    Μέλι 1 1/2 κουταλιά σούπας    

Εκτέλεση

Για την ζύμη : Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Λιώνουμε στο μπλέντερ το ξύσμα, το μαχλέπι, την μαστίχα και 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, προσθέτουμε το νερό χλιαρό και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το αλάτι και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι ,ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένας χυλός αραιός. Το σκεπάζουμε ,το βάζουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί. Σε άλλο μεγάλο μπολ , βάζουμε την ζάχαρη μαζί με 6 αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψουν.Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά μαζί και το χλιαρό γάλα, συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε τον χυλό της μαγιάς αφού δούμε ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι,χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Παράλληλα την ώρα που ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό βούτυρο απλά βουτώντας τα χέρια μας μέσα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο.

Σκεπάζουμε το μπολ, το βάζουμε σε ζεστό μέρος ,το αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 25 -30 λεπτά. Αφού έχει διπλασιαστεί, χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες. Παίρνουμε κάθε μπάλα και την χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα κάνουμε μπαστούνια ίδιου μεγέθους ,πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαστούνι σε φύλλο χοντρό.Με ένα κουτάλι σούπας βάζουμε κατά μήκος σε κάθε φύλλο που ανοίξαμε την * γκανάζ σοκολάτας που φτιάξαμε, κλείνουμε τις άκρες και τα ρολάρουμε ώστε να θωρακίσουμε την σοκολάτα μέσα στην ζύμη. Πιάνουμε τα 3 μπαστούνια μαζί και τα πλέκουμε σε πλεξούδα τσουρεκιού. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν 4 τσουρέκια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί , τα τοποθετούμε με απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο, τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 25-30 λεπτά. Χτυπάμε το 1 αυγό μαζί με λίγο γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας αφού διπλασιαστεί ο όγκος τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάντα ανάλογα τον φούρνο μας για 25-30 λεπτά. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα περιχύνουμε με την *σάλτσα σοκολάτας.

* Για την γέμιση : Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

* Για την επικάλυψη :Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε μια σχάρα και ξεκινάμε με μια κουτάλα να τα περιχύνουμε με την σοκολάτα μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για νωπή μαγιά , 2 φακελάκια ξηρή.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/