Το «στιλό» που εντοπίζει τον καρκίνο

images_1192017_56070.jpg

Μια φορητή συσκευή που μπορεί να εντοπίσει καρκινικό ιστό μέσα σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να κάνει την επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου ταχύτερη, ασφαλέστερη και ακριβέστερη και ελπίζουν ότι θα αποφεύγεται η πιθανότητα να απομένουν καρκινικά κύτταρα πίσω.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, δείχνουν ότι η τεχνολογία είναι ακριβής σε ποσοστό 96%.

Το MasSpec Pen, όπως είναι η ονομασία της συσκευής, εκμεταλλεύεται το μοναδικό μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων. Η φρενήρης προσπάθειά τους να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν σημαίνει ότι η εσωτερική τους χημεία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του υγιούς ιστού.

Η πρόκληση για τους χειρουργούς είναι να βρουν τα όρια μεταξύ του καρκίνου και του φυσιολογικού ιστού.  Σε μερικούς όγκους είναι προφανές, αλλά σε άλλους το όριο μπορεί να είναι δυσδιάκριτο. Το ειδικό στιλό θα βοηθήσει τους γιατρούς να εξασφαλίσουν ότι κανένα ίχνος του καρκίνου δεν θα μείνει πίσω. Η αφαίρεση πολύ λίγου ιστού σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα που απέμειναν ίσως αναπτυχθούν σε έναν άλλο όγκο. Ωστόσο, η αφαίρεση περισσότερου υγιούς ιστού μπορεί να προκαλέσει βλάβη, ιδιαίτερα σε όργανα όπως ο εγκέφαλος.

Η Livia Eberlin, επίκουρη καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, δήλωσε: «Αυτό που είναι συναρπαστικό με αυτήν την τεχνολογία, είναι το πόσο τέλεια ανταποκρίνεται σε μια κλινική ανάγκη. Το εργαλείο είναι κομψό και απλό και μπορεί να βρίσκεται στα χέρια των χειρουργών σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε 253 δείγματα ως μέρος της μελέτης. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν ώστε να βελτιωθεί η συσκευή προτού δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων το επόμενο έτος.

Το στιλό αναλύει επί του παρόντος ένα κομμάτι ιστού 1,5 χιλιοστού, αλλά οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ένα νέο που είναι ακόμα πιο εκλεπτυσμένοι, το οποίο θα πρέπει να εξετάζει ιστό μόλις 0,6 χιλιοστών.

Ο James Suliburk, ερευνητής και διευθυντής χειρουργικής στο Baylor College of Medicine, δήλωσε: «Θέλουμε πάντα να προσφέρουμε στον ασθενή ακριβέστερη, ταχύτερη ή ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει και τα τρία».

Πώς λειτουργεί

Το στιλό έρχεται σε επαφή με έναν ύποπτο ιστό και απελευθερώνει ένα μικροσκοπικό σταγονίδιο νερού. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα μετακινούνται μέσα στο σταγονίδιο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται και πάλι από το στιλό για ανάλυση.

Η πένα είναι συνδεδεμένη σε ένα φασματόμετρο μάζας – ένα όργανο που μπορεί να μετρήσει τη μάζα χιλιάδων χημικών ουσιών κάθε δευτερόλεπτο – το οποίο ενημερώνει τους γιατρούς εάν κοιτάζουν υγιή ή καρκινικό ιστό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/