Πώς συνδέεται ο ύπνος με το Αλτσχάιμερ;

images_792017_3_magnesium-for-sleep_grande.jpg

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες των ατόμων που κινδυνεύουν από την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τεστ εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε 101 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 63 ετών, που είχαν οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή είχαν συγκεκριμένο γονίδιο που συνδέεται με την πάθηση.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ύπνου ή υπέφεραν από υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν περισσότερους βιολογικούς δείκτες για εμφάνιση Αλτσχάιμερ από εκείνους που δεν είχαν προβλήματα ύπνου.

Οι ερευνητές αναζήτησαν σημάδια εμφάνισης  βήτα-αμυλοειδούς, πλάκες τοξικής πρωτεΐνης του εγκεφάλου που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και «κόμπους» πρωτεΐνης εντός των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται επίσης με την ασθένεια.

Η επικεφαλής επιστήμονας Δρ Barbara Bendlin, από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Τα προηγούμενα στοιχεία έδειξαν ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ή την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ο ταραγμένος ύπνος ή η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας, επειδή το σύστημα εκκαθάρισης του εγκεφάλου δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μελέτη μας αναζήτησε όχι μόνο βήτα-αμυλοειδή πρωτεΐνη αλλά και άλλους βιολογικούς δείκτες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό».

Όσοι είχαν προβλήματα ύπνου στη μελέτη δεν είχαν απαραιτήτως ανωμαλίες και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, επισήμαναν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ των βιολογικών δεικτών για το Αλτσχάιμερ και την υπνική άπνοια.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, παρέμειναν τα ίδια αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η χρήση φαρμάκων για προβλήματα ύπνου, το επίπεδο εκπαίδευσης, τα καταθλιπτικά συμπτώματα και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η Δρ Bendlin πρόσθεσε: «Είναι ακόμα ασαφές εάν ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου ή εάν η νόσος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, για να καθορίσουμε περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και αυτούς τους βιοδείκτες».

Ο Δρ Νταγκ Μπράουν, διευθυντής έρευνας στην οργάνωση Alzheimer Society, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη προσθέτει αποδείξεις ότι ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να σχετίζεται με σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Παρόλο που φαίνεται ότι ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής, η ακριβής σχέση μεταξύ ύπνου και κινδύνου εμφάνισης της νόσου παραμένει ασαφής: Παραμένει άγνωστο αν ο κακός ύπνος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ή αν οι άνθρωποι κοιμούνται άσχημα εξαιτίας του Αλτσχάιμερ».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/