Πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος φαίνεται ότι εξοντώνει κύτταρα όγκων

images_392017_breastfeeding-0-to-6-months-600x400.jpg

Τα οφέλη στην υγεία των μωρών από το μητρικό γάλα έχουν επιβεβαιωθεί και υπογραμμιστεί επανειλημμένα. Αλλά η ανακάλυψη των αποτελεσμάτων μιας χημικής ένωσης που βρέθηκε στο μητρικό γάλα, με την κωδική ονομασία «Hamlet», θα μπορούσε να σημαίνει έναν πιο αποτελεσματικό και με καλύτερη στόχευση τρόπο για να εξοντωθούν τα καρκινικά κύτταρα των όγκων.

Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ ανακάλυψαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε έρευνα των αποτελεσμάτων της ουσίας Hamlet σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Στις πρώτες δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε ενέσιμα η ένωση άρχισαν να απομακρύνουν νεκρά κύτταρα του όγκου μέσω των ούρων τους μέσα σε λίγες ημέρες.

Η συγκεκριμένη ένωση του μητρικού γάλακτος στοχεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, οι οποίες βλάπτουν τόσο τα υγιή όσο και τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα.

Η καθηγήτρια ανοσολογίας Catharina Svanborg ανακάλυψε την ουσία κατά λάθος ενώ ερευνούσε για νέα αντιβιοτικά. «Προς έκπληξή μας, όταν προσθέσαμε αυτή την ένωση του μητρικού γάλακτος, τα νεοπλασματικά κύτταρα πέθαναν. Ήταν μια απολύτως ξεχωριστή ανακάλυψη», δήλωσε η ερευνήτρια.

Η καθηγήτρια Svanborg εξήγησε ότι έψαχνε νέους αντιμικροβιακούς παράγοντες, με το μητρικό γάλα να είναι μια πιθανά πλούσια πηγή. Σε ένα από τα πειράματα της ομάδας απαιτήθηκαν ανθρώπινα κύτταρα και βακτήρια, οδηγώντας στην πρακτική επιλογή χρήσης ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων.

Το μητρικό γάλα περιέχει την πρωτεΐνη άλφα-λακταλβουμίνη, η οποία γίνεται ένας παράγοντας καταπολέμησης του καρκίνου μέσα στο στομάχι, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα αβλαβή, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Η χημική ένωση αποφεύγει τις εξωτερικές άμυνες των καρκινικών κυττάρων και στη συνέχεια στοχεύει τα μιτοχόνδρια και τον πυρήνα τους. Χωρίς πηγή ενέργεια πλέον, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν και πεθαίνουν.

«Υπάρχει κάτι μαγικό στην ικανότητα του Hamlet να στοχεύει τα κύτταρα του όγκου και να τα σκοτώνει», δήλωσε η καθηγήτρια Svanborg.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ένωση του μητρικού γάλακτος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. Μια δοκιμή του Hamlet έναντι ενός εικονικού φαρμάκου σχεδιάζεται επί του παρόντος, για να δοκιμαστούν τα πολλά υποσχόμενα οφέλη αυτής της ένωσης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/